Hvala vam na povratnim informacijama.
Upravo ste dodali ovaj proizvod na listu želja.
Upravo ste uklonili ovaj proizvod sa liste želja.
Vaša lista želja je puna. Uklonite proizvode da dodate nove.

2 min pročitano

Kako riješiti problem kada mašina za pranje veša ne ispušta vodu?

Kako riješiti problem kada mašina za pranje veša ne ispušta vodu?
Kako riješiti problem kada mašina za pranje veša ne ispušta vodu?

 

 

Ako vaša mašina za pranje veša ne ispušta vodu, vaš veš neće biti dobro opran. Postoji nekoliko mogućnosti zašto vaša mašina za pranje veša ne ispušta vodu. Provjerite da li nešto od sljedećeg može riješiti problem.

 

 

 

Provjerite da li je filter pumpe prljav ili začepljen

 

Najvjerovatniji uzrok je začepljen filter pumpe. Filter pumpe treba čistiti svaka tri mjeseca ili kada se začepi. Ovaj filter je postavljen da zadrži strane predmete kao što su dugmad ili novčići i da spriječi da ovi predmeti uđu u odvodno crijevo. Nalazi se na donjem desnom uglu vaše mašine. 

 

Za čišćenje filtera pumpe prvo otvorite poklopac da vidite filter. Neki modeli mašina imaju malo crijevo ubačeno iza poklopca za ispuštanje vode iz filtera. Na drugim modelima voda jednostavno isteče kada izvučete filter. U oba slučaja dobra ideja je postaviti posudu ili peškire ispod filtera.

 

Ako vidite crijevo, izvucite ga, odčepite ga i sačekajte da voda isteče. Ako ne, okrenite filter suprotno od kazaljke na satu i izvucite ga. Uklonite svu prljavštinu, dlake ili strane objekte iz filtera. Potom ga isperite pod česmom.

 

Provjerite šupljine filtera da vidite da li je zapelo nešto poput prljavštine, novčića ili dugmadi u njemu. Obrišite ga suhom krpom. Na kraju vratite i osigurajte filter okrećući ga u pravcu kazaljke na satu i vratite poklopac nazad.

 

 

 

Pogledajte da li je odvodno crijevo savijeno ili začepljeno

 

Crijevo između vaše mašine i odvoda ne smije biti savijeno niti začepljeno. Provjerite crijevo i po potrebi ga ispravite ili odčepite. Inače voda iz bubnja možda neće izaći u potpunosti. 

 

 

 

Pobrinite se da se prljava voda ne vraća u bubanj

 

Ako ne postoji problem sa filterom pumpe ili odvodnim crijevom, iscjeđena voda se možda vraća u bubanj. Da biste izbjegli da se prljava voda vraća u mašinu, uradite sljedeće:

  • Osigurajte da je odvodno crijevo postavljeno na zadnjoj strani mašine i zakačeno iznad priključka u mašinu. Pobrinite se da odvodno crijevo ne ispada iz svog držača. 
  • Pobrinite se da je odvodno crijevo povezano na odvod najmanje 40 cm a najviše 100 cm iznad poda. 
  • Provjerite da li je crijevo ugurano oko 15 cm u odvod. Ako je predugo, skratite ga.

 

 

Razmotrite tehničke probleme

 

Ako ništa od navedenog nije uspjelo, možda vaša mašina za pranje veša ima tehnički problem. Ako sumnjate da je ovo problem, kontaktirajte ovlaštenog servisera.

 

 

Želite ipak razgovarati s nekim?