Bedankt voor je feedback.
Je hebt dit product zojuist aan je verlanglijst toegevoegd.
Je hebt dit product zojuist van je verlanglijst verwijderd.
Je verlanglijst is vol. Verwijder producten om andere producten toe te voegen.
Je verlanglijst is vol. Verwijder producten om andere producten toe te voegen.
Weet je zeker dat je je vergelijkingslijst wilt wissen?
Je kunt alleen producten uit dezelfde categorie vergelijken.
Je hebt zojuist een product toegevoegd om te vergelijken. Ga verder!
Het product is verwijderd uit je vergelijkingslijst.
Je vergelijkingslijst is vol.
Er staat maar één product op je lijst. Voeg meer producten toe om te vergelijken.

4 min lezen

Hoe moet ik het energielabel van de droogkast interpreteren?

Hoe moet ik het energielabel van de droogkast interpreteren?
Hoe moet ik het energielabel van de droogkast interpreteren?

 

 

Energielabels bieden waardevolle informatie over een product. Laten we eens nader bekijken wat voor informatie erop staat.

 

 

 

Wat is een Europees energielabel?

 

EU-energielabels maken deel uit van de standaard energie-efficiëntiewaarden die door de Europese Unie voor huishoudelijke toestellen worden uitgegeven. In 1994 verscheen het eerste huishoudelijke toestel met Europees energielabel op de markt. Sindsdien zijn er steeds meer toestelcategorieën in de Europese energiewetgeving opgenomen. De labels zijn al verschillende keren bijgewerkt. 

 

Het doel van de EU-energielabels is het verlagen van het energieverbruik van huishoudelijke toestellen in Europa. Dit gebeurt op twee manieren: 

 

1. Klanten duidelijke vergelijkingscriteria geven en ze helpen om energie-efficiëntere producten te kiezen, en 

2. Bedrijven aanmoedigen om te investeren in het ontwikkelen van steeds energie-efficiëntere producten. 

 

Energielabels bevatten waardevolle informatie, zoals het jaarlijkse energieverbruik, het geluidsniveau en het vermogen van een toestel. Deze kleine labels bevatten een samenvatting van alle dingen waar u rekening mee moet houden wanneer u op zoek bent naar een nieuwe droogkast.

 

 

 

Wat staat er op het energielabel van de droogkast?

 

Hier ziet u een voorbeeld van een EU-energielabel voor droogkasten en leest u wat de symbolen en cijfers betekenen: 

 

Lees verder en ontdek wat de verschillende classificaties en waarden precies betekenen. 

 

 

 

01.

Energieklasse (A+++ tot D)

 

Droogkasten hebben geen goede naam wat energieverbruik betreft. 

 

De meeste condensordroogkasten vallen in energieklasse B of C en warmtepompdroogkasten vallen vaak in de klasse A+ of A++. Luchtafvoerdroogkasten zijn niet zo efficiënt als condensatie- en warmtepompdroogkasten.

 

A+++ werd geïntroduceerd in mei 2013 en droogkasten van energieklasse D werden in november van datzelfde jaar verboden.  

 

 

 

02.

Jaarlijks energieverbruik (kWh/jaar)

 

Het geschatte jaarlijkse energieverbruik wordt ook vermeld op het energielabel van een droogkast. Deze schatting is gebaseerd op 160 cycli van zowel volledige als gedeeltelijke ladingen wasgoed op een standaard droogprogramma voor katoen. Dat betekent ongeveer drie droogsessies per week.

 

Uw eigen wasgewoonten hebben een grote invloed op de werkelijke hoeveelheid elektriciteit die de droogkast verbruikt. Door het jaarlijkse energieverbruik van een droogkast te vermenigvuldigen met de elektriciteitskosten per kWh in uw regio, krijg u toch een goed idee van de kosten van het toestel op jaarbasis. 

 

 

 

03.

Type droogkast (afvoerdroogkast op gas, elektrische afvoerdroogkast of elektrische condensordroogkast)

 

Er zijn drie typen droogkasten: afvoerdroogkasten op gas, elektrische afvoerdroogkasten en condensordroogkasten.

 

Luchtafvoermodellen voeren de vochtige lucht die ontstaat door het drogen via een ventilatieopening af naar buiten. Condensordroogkasten verzamelen daarentegen het vocht uit die vochtige lucht in een watertank die moet worden geleegd. Sommige modellen hebben ook een afvoerslang.

 

Naast dit onderscheid maakt het type droogkast een enorm verschil op het gebied van energiezuinigheid en jaarlijks energieverbruik. 

 

 

 

04.

Cyclustijd voor een volle lading katoenwas (min)

 

Hier ziet u hoe lang een standaard droogcyclus voor katoenwas duurt. Deze waarde is lager bij afvoerdroogkasten, omdat deze warmer worden dan condensordroogkasten. Voor iets langere cycli zijn condensordroogkasten echter zachter voor het wasgoed. 

 

 

 

05.

Capaciteit (kg)

 

Dit verwijst naar de omvang van de lading die uw droogkast kan verwerken bij een standaard droogprogramma voor katoenwas. De capaciteit is afhankelijk van het geselecteerde programma.

 

Raadpleeg de gebruikershandleiding voor de exacte capaciteit van elk programma. Als u een Beko-product hebt, kunt u uw gebruikershandleiding downloaden  op basis van uw productnummer. 

 

 

 

06.

Geluidsniveaus (dB)

 

De energie-efficiëntielabels op droogkasten geven ook informatie over het geluidsniveau, dat kan variëren van 40 dB (zo stil als in een bibliotheek) tot 80 dB (het geluid van een rinkelende huistelefoon). Droogkasten uit het hogere segment zijn meestal stiller omdat ze zijn uitgerust met geluiddempende functies, zoals isolatie en borstelloze motoren.

 

 

 

07.

Condensatie-efficiëntieklasse (A tot en met G)

 

Deze waarde geeft aan hoeveel vocht de droogkast kan condenseren en opvangen. Een lager vermogen betekent dat een deel van de vochtige lucht terechtkomt in de lucht van de ruimte waarin de droogkast staat.

 

Overmatig vocht is slecht voor de gezondheid en is bovendien een goede voedingsbodem voor bacteriën en schimmels. Het verhoogt de verwarmingskosten in de winter en is op lange termijn slecht voor gebouwen.

 

Droogkasten moeten in een goed geventileerde omgeving worden geplaatst. Hoe lager de efficiëntieklasse voor condensatie, hoe beter u de wasruimte moet ventileren. 

 

 

 

Waarom is energie-efficiëntie belangrijk?

 

Om twee redenen: 

 

1. Uw eigen huishoudbudget en 

 

2. Het milieu 

 

Het is waar dat droogkasten uit een hogere energieklasse vaak iets duurder zijn, maar u verliest minder aan energiekosten. Volgens de Europese Commissie  kan het overschakelen naar een energie-efficiënte wasmachine uw energierekening met wel 50% verlagen en verdient u de investering in een paar jaar terug. 

 

Misschien denkt u wel dat één wasmachine nauwelijks verschil zal maken. U moet ze echter allemaal bij elkaar optellen. Energie-efficiëntie is belangrijker dan ooit nu onze natuurlijke hulpbronnen afnemen en de effecten van de mens op de natuur steeds meer toenemen.

 

Als iedereen in Europa hun oude droogkast zou vervangen, zou in 2020 in totaal maar liefst 3,3 TWh (dus 3.3.00.000.000 kWh) aan elektriciteit kunnen worden bespaard. 

 

 

Wilt u liever iemand spreken?

Beko

Licensee limited to certain jurisdictions