Bedankt voor je feedback.
Je hebt dit product zojuist aan je verlanglijst toegevoegd.
Je hebt dit product zojuist van je verlanglijst verwijderd.
Je verlanglijst is vol. Verwijder producten om andere producten toe te voegen.
Are you sure you want to clear your wishlist?
Continue
Je kunt alleen producten uit dezelfde categorie vergelijken.
Je hebt zojuist een product toegevoegd om te vergelijken. Ga verder!
Het product is verwijderd uit je vergelijkingslijst.
Je vergelijkingslijst is vol.
Er staat maar één product op je lijst. Voeg meer producten toe om te vergelijken.

3 min lezen

Met de hand afwassen of een vaatwasmachine gebruiken: wat is beter?

Met de hand afwassen of een vaatwasmachine gebruiken: wat is beter?
Met de hand afwassen of een vaatwasmachine gebruiken: wat is beter?

 

 

U hoort vaak twee argumenten voor met de hand afwassen. Sommige mensen beweren dat ze nooit een vaatwasmachine zouden gebruiken, omdat met de hand afwassen gewoon milieuvriendelijker is. En anderen beweren dat de vaat schoner wordt.

 

 

 

Tijd besparen

 

Het is tijdrovend om de vaat met de hand af te wassen. Daar valt niet veel tegen in te brengen. Maar hoeveel tijd bespaart u met een vaatwasmachine?

 

Een volle vaatwasmachinelading (inclusief borden, bestek, potten en pannen) met de hand afwassen, kan wel een uur duren. Vaatwasmachines hebben tussen twee en drie uur nodig om een volle lading te verwerken, maar u bespaart op die manier wel ongeveer vier uur per week handmatig werk. Bedenk eens wat u allemaal in die extra tijd kunt doen!

 

 

 

Verzorging van de vaat

 

Sommige mensen zijn bang dat hun vaat of glazen beschadigd raken in de vaatwasmachine en dat wassen met de hand veiliger is. Als een vaatwasmachine goed geladen is, raken de vaat en andere voorwerpen niet beschadigd. Zorg er gewoon voor dat u niet-vaatwasmachinebestendige voorwerpen niet in het toestel plaatst. 

 

 

 

Reinigingsprestaties

 

U denkt wellicht dat de vaat schoner wordt als u deze met de hand afwast, maar dat is niet zo. Zelfs met rubberen handschoenen aan kunnen onze handen de watertemperatuur niet weerstaan die nodig is om bacteriën te doden. Een vaatwasmachine verwarmt water tot 60 °C, waardoor de meeste bacteriën worden gedood.

 

Bovendien blazen krachtige waterstralen voedsel en vuil van het oppervlak van uw keukengerei. Wanneer de resultaten van afwassen in een vaatwasmachine worden vergeleken met die van handmatig afwassen, blijkt dat de vaatwasmachine bijna altijd betere resultaten levert. Maar u moet de vaatwasmachine dus wel op de juiste manier vullen voor de beste resultaten. 

 

 

 

Geld besparen

 

Gezien de aanschafkosten van het toestel en het water- en energieverbruik maken sommige mensen zich zorgen dat een vaatwasmachine erg duur is. Bespaart een vaatwasmachine u geld?

 

Het is lastig om deze vraag te beantwoorden, omdat het afhankelijk is van het gebruik en het aantal mensen in uw huishouden. Maar meestal bespaart u over de volledige levensduur van een vaatwasmachine geld vergeleken met het met de hand afwassen, gewoon omdat het water- en energieverbruik efficiënter is. En dan is er natuurlijk ook nog de tijd die u bespaart. Hoeveel is dat voor u waard?

 

 

 

Gevolgen voor het milieu

 

Een vaatwasmachine verbruikt veel elektriciteit en water en dus moet het wel milieuvriendelijker zijn om met de hand af te wassen. Niet dus. Zelfs de grootste vaatwasmachine verbruikt slechts ongeveer 12 liter water per cyclus, terwijl de meeste gootstenen pas gevuld zijn met 20 tot 30 liter water. Bovendien moet u het water waarschijnlijk vervangen als u evenveel vaat met de hand afwast als een vaatwasmachine met 12 couverts. Gedurende een periode van tien jaar verbruikt u zeven keer zoveel water als u met de hand afwast dan wanneer u een vaatwasmachine gebruikt.

 

En dan het energieverbruik. Een vaatwasmachine gebruikt elektriciteit om het benodigde water te verwarmen. Maar aangezien een vaatwasmachine minder water nodig heeft dan een gootsteen, verbruikt u dus minder energie dan wanneer u met de hand afwast. Gedurende een periode van 10 jaar gebruikt een vaatwasmachine ongeveer de helft van de energie die u zou gebruiken wanneer u met de hand afwast.

 

Algemeen gesproken, is het dus in vrijwel alle opzichten beter om een vaatwasmachine te gebruiken, op voorwaarde dat u deze op efficiënte wijze gebruikt.

 

 

Wilt u liever iemand spreken?