Bedankt voor je feedback.
Je hebt dit product zojuist aan je verlanglijst toegevoegd.
Je hebt dit product zojuist van je verlanglijst verwijderd.
Je verlanglijst is vol. Verwijder producten om andere producten toe te voegen.
Are you sure you want to clear your wishlist?
Continue
Je kunt alleen producten uit dezelfde categorie vergelijken.
Je hebt zojuist een product toegevoegd om te vergelijken. Ga verder!
Het product is verwijderd uit je vergelijkingslijst.
Je vergelijkingslijst is vol.
Er staat maar één product op je lijst. Voeg meer producten toe om te vergelijken.

5 min lezen

De nieuwe Beko koelkast installeren

De nieuwe Beko koelkast installeren
De nieuwe Beko koelkast installeren

 

 

Wat hebt u nodig?

 

Gereedschappen:

Moersleutel, schroevendraaier, waterpas

 

Aansluitingen:

Geaard stopcontact (zonder stekkerdoos of verlengsnoeren), watertoevoer (alleen bepaalde modellen)

 

Onderdelen en accessoires:

Eierplateau, plastic wiggen

 

Moeilijkheidsgraad:

Modellen die niet op de waterleiding worden aangesloten: 1/5

Modellen die op de waterleiding worden aangesloten: 4/5

 

Benodigde tijd:

Vijftien minuten voor modellen die niet op de waterleiding worden aangesloten

45 minuten voor modellen die op de waterleiding worden aangesloten

 

 

 

Voordat u begint

 

Het installeren van een apparaat kan lastig en zelfs gevaarlijk zijn. Lees deze waarschuwingen en richtlijnen dus goed voordat u begint.

 

 • Zorg ervoor dat de netspanning en de watertoevoer zijn uitgeschakeld voordat u het oude apparaat verwijdert.
 • Zorg dat de stekker van de oude/nieuwe machine niet in het stopcontact zit wanneer u de verwijderings- en installatieprocedure start.
 • Sluit je nieuwe apparaat pas op de netspanning aan nadat u alle verpakkingsmaterialen en beschermers hebt verwijderd.
 • Laat de nieuwe koelkast ten minste vier uur na levering rechtop staan. Dit geeft de compressorolie de tijd om te bezinken.
 • De gassen en de olie van het koelsysteem zijn brandbaar. Controleer de leidingen op beschadigingen die tijdens het transport zouden kunnen zijn ontstaan. Als u schade constateert: zorg dat het apparaat uit de buurt blijft van open vuur en andere warmtebronnen en ventileer de ruimte. Neem vervolgens contact op met een erkende installateur.
 • Controleer bij ontvangst van het apparaat of het niet is beschadigd tijdens het transport en of alle onderdelen en accessoires aanwezig en onbeschadigd zijn.
 • Zorg dat u een geaard stopcontact hebt dat wordt beschermd door een zekering. Verder moet het stopcontact voldoen aan de technische specificaties in de gebruikershandleiding. Sluit het apparaat niet aan op een verlengsnoer of een stekkerdoos. Zorg dat het netsnoer niet bekneld raakt of vast komt te zitten.
 • Als u de stekker moet vervangen door een stekker die voor uw stopcontact geschikt is, gebruik dan een stekker met een zekering van 13 A.
 • Raak een stekker nooit met natte handen aan. Verwijder een stekker nooit door aan het snoer te trekken. Houd altijd de stekkerkop vast en trek aan de stekkerkop.
 • Gebruik nooit stoomreinigers om de koelkast schoon te maken. Hierdoor kan het ijs in het vriezergedeelte gaan smelten. Bovendien kan de stoom kortsluiting veroorzaken.
 • Zorg dat alle ventilatieopeningen aan de achterkant van het apparaat vrij zijn van obstakels.

 

 

 

Uw oude apparaat verwijderen

 

Zorg dat de watertoevoer (als het oude apparaat daarop is aangesloten) is uitgeschakeld. Ook de elektrische hoofdschakelaar moet uitgeschakeld zijn. Als het apparaat aan een keukenkastje is bevestigd, draait u de bevestigingsschroeven los. Schuif het apparaat van zijn plaats. Vergeet niet dat koelkasten zwaar kunnen zijn. Wees voorzichtig wanneer u die van u gaat verplaatsen. U kunt het apparaat gemakkelijker verplaatsen als u het naar achteren kantelt en een oud vloerkleed onder de voorste poten plaatst. Nu kunt u aan het kleed trekken en de vaatwasmachine zo van zijn positie trekken. De meeste koelkasten hebben wieltjes aan de achterkant. Gebruik deze zodra u het apparaat ver genoeg naar buiten hebt getrokken om het weer op de wieltjes te kunnen zetten.

 

Nu kunt u bij de achterkant van het apparaat en kunt u de elektrische aansluitingen en de wateraansluitingen (indien aanwezig) loskoppelen. Mogelijk hebt u een moersleutel of een tang nodig om de aansluiting van de watertoevoer los te maken. Plaats een teil onder de waterkraan om eventueel lekkend water op te vangen. Als er een ijslaag in het vriesvak zit, zal deze gedurende de komende uren gaan smelten. Zorg ervoor dat u zo veel mogelijk ijs verwijdert. Leeg ook de waterreservoirs en/of ijsblokjesdispensers.

 

Raadpleeg de lokale regelgeving voor het afvoeren van oude huishoudelijke apparaten. Mogelijk is er een ophaalservice beschikbaar in de gemeente waar u woont. Als u het apparaat zelf gaat verwijderen, hebt u hulp nodig, want u kunt het oude apparaat niet alleen optillen en verplaatsen.

 

 

 

Uw nieuwe apparaat voorbereiden op de installatie

 

U kunt het nieuwe apparaat beter niet in huis of in de keuken uitpakken. Het is lastig om de doos met het apparaat in krappe ruimtes te verplaatsen en te openen. Langs één rand van de doos zit een aantal grote nieten op één lijn. Het is het gemakkelijkst om de doos langs deze lijn te openen. Verwijder karton en piepschuim. 

 

Verwijder vervolgens alle stickers, de noppenfolie en de tape van de buitenkant van het apparaat. Verwijder ook de tape waarmee de deuren, laden en rekken op hun plaats worden gehouden.

 

Opmerking: Als uw nieuwe apparaat is voorzien van een waterleidingaansluiting, raadpleeg dan de instructies voor het installeren van de wateraansluitingen van de Beko koelkast.

 

 

 

Het nieuwe apparaat installeren

 

U vindt de gebruikershandleiding, het eierplateau en de plastic wiggen die aan de achterkant van het apparaat moeten worden geplaatst, in een van de laden.

 

Bij sommige modellen kunt u de plastic wiggen met de hand op het ventilatiepaneel aan de achterkant van het apparaat bevestigen. Bij andere modellen moet u de schroeven echter met een schroevendraaier verwijderen en vervolgens de schroeven gebruiken om de wiggen op hun plaats vast te zetten. De wiggen zorgen voor voldoende afstand is tussen de muur en het apparaat voor voldoende ventilatie. Het is daarom van groot belang dat u deze bevestigt voordat u het nieuwe apparaat op zijn plaats zet.

 

Geef het gas en de compressorvloeistof de tijd om tot rust te komen. Wacht minimaal vier uur voordat u de stekker in het stopcontact steekt en het apparaat inschakelt. Hierna kunt u de stekker van het apparaat in het stopcontact steken en de elektrische hoofdschakelaar inschakelen.

 

Kantel vervolgens de koelkast naar achteren en gebruik de wieltjes aan de achterkant om het apparaat te plaatsen. Zorg dat de wateraansluitingen intact blijven en dat het netsnoer niet in de knoop raakt. 

 

Zodra het apparaat op zijn plaats staat, verstelt u de voorste stelpoten zodanig dat het apparaat waterpas staat. De koelkast moet waterpas en goed vlak op de poten staan om goed te kunnen functioneren. Probeer het apparaat heen en weer of naar voren en naar achteren te bewegen. Als het apparaat te veel wiebelt, kan het zijn dat de vloer niet vlak is of dat de stelpoten niet rechtstaan.

 

Controleer met een waterpas of de vaatwasmachine in balans staat. Als het apparaat is uitgeschakeld, kunt u de twee poten onder aan de voorkant van de koelkast verstellen. Draai de poten rechtsom of linksom tot ze stevig in contact komen met de vloer.

 

U moet ongeveer zes uur wachten voordat u de nieuwe koelkast kunt gaan inruimen. Deze heeft namelijk tijd nodig om de ingestelde temperatuur te bereiken.  

 

 

 

En dat was het al. U hebt zojuist uw nieuwe Beko koelkast geïnstalleerd! We hopen dat u veel plezier hebt van uw nieuwe wasmachine.

 

 

Wilt u liever iemand spreken?