Bedankt voor je feedback.
Je hebt dit product zojuist aan je verlanglijst toegevoegd.
Je hebt dit product zojuist van je verlanglijst verwijderd.
Je verlanglijst is vol. Verwijder producten om andere producten toe te voegen.
Are you sure you want to clear your wishlist?
Continue
Je kunt alleen producten uit dezelfde categorie vergelijken.
Je hebt zojuist een product toegevoegd om te vergelijken. Ga verder!
Het product is verwijderd uit je vergelijkingslijst.
Je vergelijkingslijst is vol.
Er staat maar één product op je lijst. Voeg meer producten toe om te vergelijken.

Leestijd: 5 m

[OEDOEDEGIJDA] Een droogkast in huis en toch milieubewust door het leven gaan? Yes we can!

01-how_to_load_TD

Het huishouden. In ons drukke leven als slashparent stopt dat gewoon nooit. Een huis dat nooit helemaal proper lijkt. Een wasmachine die overuren draait. En hoe we die never ending was dan ook nog eens gedroogd moeten krijgen, tja, dat is in tijden van klimaatopwarming iets waar we mee worstelen. Want die droogkast, echt milieuvriendelijk vinden we die niet (meer), toch? Samen met huishoudtoestellenfabrikant Beko gaan we op zoek naar het waarom van onze haat-liefde verhouding met de droogkast, en of die wel zo terecht is. 

 

Bij Maison Slash hebben we één missie. We vertellen jullie de waarheid, niets dan de waarheid. Ja, we zijn als millennials écht begaan met het milieu, maar daarnaast hebben we ook een huishouden te runnen. En die twee dingen proberen we in de mate van het mogelijke te harmoniseren. Dat is wat we vooral meenemen uit de oproep die we een tijdje terug bij onze slashparents lanceerden. De droogkast is nog steeds jullie partner in crime bij de was en de plas, maar jullie gebruiken die wel op een bewuste manier. Hoe jullie dat doen, leggen we hier uit door een paar veel gehoorde stellingen te weerleggen!

Ik smijt bijna alles in de droogkast. Enkel dingen die te fel kreuken in de droogkast of gevoelige stukken worden op het rekje gedroogd. Maar dat is vooral door plaats- en tijdsgebrek.

Valerie

STELLING 1: VEEL STOFKES MOGEN DAAR TOCH NIET IN?!

 

Het belangrijkste argument dat de tegenstanders van de droogkast gebruiken, is dit: een droogkast is niet meer écht van deze tijd, want er is van alles en nog wat dat er niet in mag.  Tegenwoordig wordt veel kledij immers gemaakt uit synthetische stoffen. De voetbalshirts van de kinderen of onze geliefde boyfriend jeans? Hmm, teveel krimpgevaar toch, niet?

Wel, de waarheid is eerder genuanceerd én afhankelijk van persoonlijke voorkeuren. Een groot aantal van jullie gebruikt onze vriend inderdaad vooral voor de grote katoenen stukken, zoals lakens of (keuken)handdoeken - voor de extra zachtheid uiteraard. Anderen gaan dan weer all the way zonder schuldgevoel, zoals deze slashparents:

 

Kim: ‘Wij hebben een ecostand en alles vliegt daar in. Zelfs wol.

 

Conclusie: weet dat in principe heel wat stoffen in de droogkast kunnen, al zal het soms zaak zijn om de temperatuur aan te passen. Zo zullen delicate stoffen sneller slijten of krimpen bij een hoge temperatuur. Drogen bij een lagere temperatuur duurt iets langer, maar beschermt wel beter je kledij en is dus helemaal oké!

En wie toch nog niet helemaal overtuigd zou zijn, er is een nieuwe generatie droogkasten, zoals deze van Beko, die speciale programma’s hebben voor sportkledij, hemden of speciale weefsels. Euh, hallo tijdswinst!

 

 

STELLING 2: EEN DROOGKAST? DA'S BYE BYE CENTEN EN ECOLOGIE!

 

 

Nog een veel gebruikt argument van de sceptici is dat zo'n kast wel héél lang moet draaien vooraleer de inhoud droog is. Lees: niet zo lief voor onze ecologische voetafdruk én onze portemonnee. Ook hier is een gezonde dosis nuance op z’n plaats. Alles hangt namelijk af van het type droogkast dat je in huis hebt. Zo heb je condensdrogers of afvoerdrogers: dat zijn de quickies onder de droogtrommels, maar daardoor doorgaans grotere energieverslinders. Verbloemen kunnen we dat niet, maar er is wél een silver lining. Want jullie slagen er in, als echte creativo's, om daar jullie eigen ecofriendly toets aan te geven. Read and learn!

 

Jolien: ‘Het condenswater gaan leiden we om naar de spoelbak van ons toilet. Op die manier doen we toch onze duit in het zakje.’

 

Elke: ‘Wij gebruiken het verbruikte water om te strijken. Zo gaat er niets verloren.'

 

Nele: ‘Ik geef er mijn planten water mee!’

 

Elke: ‘De droogkast verwarmt mee onze badkamer én de hal. Zo genieten we maximaal van de warmte…en de geur.'

 

Andere slashparents kiezen dan weer voor een derde model,  de warmtepompdroger. Hierin wordt het wasgoed op een lagere temperatuur gedroogd, waardoor er minder verbruik is. Milieuvriendelijker dus, al speelt hier wel het nadeel dat je natte was langer moet laten zitten om helemaal droog te krijgen. Maar ook hier blijken jullie meesters in omdenken te zijn. En daar houden we van!

 

Be: ‘Ik voeg een droge badhanddoek toe aan de natte was, zo droogt alles vlugger.

 

Helga: ‘Eén woord: droogkastballen!'

 

Conclusie: sommige type droogkasten verbruiken meer energie dan andere. Ga bij de aanschaf dus goed na wat je noden zijn, en wat voor jou belangrijk is (snel drogen maar meer verbruiken, of traag drogen en zuinig zijn). The choice is yours!

 

STELLING 3: KAN IK DIE WEL GEBRUIKEN IN PUTTEKE WINTER?

 

Een droogkast, kan je die wel in elk seizoen gebruiken? Want als het echt fris is haperen die soms, zeggen sommigen. Urban legend of niet? 

Jennifer: ' Vroeger stond onze droogkast in de berging. In ons geval was dat een ongeïsoleerd waskot waar het dus tijdens vriesweer behoorlijk fris kon worden. Bij elke winterprik stonden we dan ook met warme dekens te sleuren en pakten we onze droogkast in, zodat die toch z'n werk zou doen. Een beetje vreemd maar het hielp wel!'  

Deze slashparent beschikte allicht over een condens- afvoerdroger, modellen die inderdaad moeilijker zullen werken wanneer de temperatuur van de ruimte waarin hij staat, onder de 5° duikt.  En wist je dat er bij een energiezuinig model zelfs kamertemperatuur nodig is om optimaal te kunnen werken?

 

Droogkasten met hybride-technologie daarentegen beschikken over een warmte-element dat de omgevingslucht nog extra opwarmt, en daar is de omgevingstemperatuur minder van belang.

Conclusie: hou bij de aanschaf van een nieuwe droogkast ook rekening met zijn crib! Heb je geengeïsoleerde ruimte ter beschikking, dan is de keuze iets beperkter. 

 

SNEL DROGEN OP EEN ECOLOGISCH VERANTWOORDE MANIER? HET KAN!

 

Jullie bewijzen het: een droogkast is vaak nog onmisbaar in onze dagelijkse ratrace, maar jullie slagen erin om hem toch nog zoveel mogelijk ecologisch in te zetten. Toppertjes, die slashparents! Voor wie nog een stapje verder wil gaan, kunnen we de RapiDry-technologie van Beko warm aanbevelen. Da's een warmtepompdroogkast, mét de optie om snel te drogen. Het beste van twee werelden dus! Flexibel bovendien, helemaal op maat van onze slashlevens. Zo kan je kiezen om de machine in te stellen op lang programma, met weinig energieverbruik. Als het toch snel-snel moet gaan, dan kan je opteren voor ‘snel drogen’ met een iets minder zuinig verbruik. Bovendien beschikken alle kasten over een startuitstel, waarbij je bijvoorbeeld kan opteren voor een zuinig programma én de kast ’s nachts kan laten draaien aan een voordelig nachttarief. We zeiden het al al: win-win!

 

 

Voor dit artikel werkte Maison Slash samen Beko. Hun missie is om het leven van hun klanten praktischer en gezonder te maken, iets wat we alleen maar keihard kunnen onderschrijven. En wees gerust: we publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staat, lees je hier.

Delen