Bedankt voor je feedback.
Je hebt dit product zojuist aan je verlanglijst toegevoegd.
Je hebt dit product zojuist van je verlanglijst verwijderd.
Je verlanglijst is vol. Verwijder producten om andere producten toe te voegen.
Je verlanglijst is vol. Verwijder producten om andere producten toe te voegen.
Weet je zeker dat je je vergelijkingslijst wilt wissen?
Je kunt alleen producten uit dezelfde categorie vergelijken.
Je hebt zojuist een product toegevoegd om te vergelijken. Ga verder!
Het product is verwijderd uit je vergelijkingslijst.
Je vergelijkingslijst is vol.
Er staat maar één product op je lijst. Voeg meer producten toe om te vergelijken.

3 min lezen

Hoe kan ik condensvorming in mijn koelkast voorkomen?

Hoe kan ik condensvorming in mijn koelkast voorkomen?
Hoe kan ik condensvorming in mijn koelkast voorkomen?

 

 

Zichtbaar vocht in de koelkast betekent dat het apparaat moeite heeft met het in evenwicht brengen van de temperatuur. Bekijk het volgende om dit probleem op te lossen.

 

 

 

Geef het zojuist geïnstalleerde apparaat de tijd om af te koelen

 

Het is normaal dat zich wat condens vormt in het apparaat wanneer het voor de eerste keer op de netspanning wordt aangesloten of wanneer het apparaat lange tijd niet is gebruikt. De condensvorming stopt zodra de binnentemperatuur is gestabiliseerd.

 

 

 

Controleer de omgevingstemperatuur

 

Als gevolg van de buitentemperatuur werkt het apparaat mogelijk niet goed, vooral als het apparaat in een garage of op een plek zonder verwarming staat. Als u denkt dat dit het probleem kan zijn, verplaats het apparaat dan.

 

Raadpleeg de gebruikershandleiding voor de exacte laagste omgevingstemperatuur waarbij de Beko koelvriescombinatie werkt. U kunt de handleiding ook hier downloaden. Gebruik het modelnummer van uw product.

 

 

 

Controleer de luchtvochtigheid van de omgeving

 

De luchtvochtigheid buiten kan van invloed zijn op het apparaat. Plaats het apparaat niet op plaatsen die te vochtig zijn. Als het weer te vochtig is, kunt u het apparaat op een plaats met airconditioning zetten.

 

 

 

Controleer de afdichtingen van de deur op spleten, barsten en scheuren

 

De koude lucht binnen in het apparaat moet goed geïsoleerd zijn van de buitentemperatuur. Controleer of er spleten tussen de rubberen afdichtingen en de kast zitten. In geval van een of meerdere spleten, vervormt u de rubberen afdichting door deze voorzichtig met uw vingers van de deur af te trekken.

 

Als de deuren niet goed worden afgedicht, kunt u ook proberen de rubberen afdichting schoon te maken met een zachte doek of spons en warm water. Gebruik geen schuurmiddelen. Hierdoor kunnen de afdichtingen beschadigd raken. Als een afdichting los zit of gebarsten is, moet deze worden gerepareerd of volledig worden vervangen. Als u denkt dat dit het geval is, neem dan contact op met een erkend servicebedrijf.

 

 

 

Open de deur van de vriezer niet te vaak en houd deze niet te lang open

 

Warme lucht die van buiten de koelkast binnenkomt, leidt tot condensatie wanneer deze lucht in contact komt met de koude lucht van de koelvriescombinatie. Als de deuren van de koelkast vaak worden geopend of niet goed zijn afgedicht, stroomt de warme lucht van buiten het apparaat in. Deze condensatie verandert dan in vocht of rijp.

 

Dit kunt u voorkomen door de deur niet te vaak te openen of te lang open te laten staan. Zorg dat de deur goed kan worden gesloten en dat etenswaren en andere zaken niet verhinderen dat de deur dichtgaat.

 

 

 

Controleer de temperatuurinstelling

 

De koelkast is mogelijk ingesteld op een lagere temperatuur dan vereist. De aanbevolen koelkasttemperatuur is 4 °C of 5 °C voor de koelkast en ongeveer -18 °C voor het vriesvak. Controleer de instelling en pas deze zo nodig aan.

 

 

 

Plaats geen warm voedsel in het apparaat

 

Het duurt langer om de binnentemperatuur van de koelkast te stabiliseren wanneer deze met warme etenswaren is gevuld. Wacht tot het eten is afgekoeld voordat u het in het apparaat plaatst.

 

 

 

Bewaar voedsel en vloeistoffen op de juiste manier

 

Vloeistoffen en etenswaren die vocht bevatten kunnen bijdragen aan vochtvorming in de koelkast. Ook uit etenswaren zoals sla en fruit komt vocht vrij wanneer deze worden gekoeld. Om bederf tegen te gaan, kunt u etenswaren het beste in keukenpapier wikkelen en in koelkastbestendige en vochtvrije goed afsluitbare bewaardozen of zakken bewaren.

Wilt u liever iemand spreken?