Bedankt voor je feedback.
Je hebt dit product zojuist aan je verlanglijst toegevoegd.
Je hebt dit product zojuist van je verlanglijst verwijderd.
Je verlanglijst is vol. Verwijder producten om andere producten toe te voegen.
Je verlanglijst is vol. Verwijder producten om andere producten toe te voegen.
Weet je zeker dat je je vergelijkingslijst wilt wissen?
Je kunt alleen producten uit dezelfde categorie vergelijken.
Je hebt zojuist een product toegevoegd om te vergelijken. Ga verder!
Het product is verwijderd uit je vergelijkingslijst.
Je vergelijkingslijst is vol.
Er staat maar één product op je lijst. Voeg meer producten toe om te vergelijken.

7 min lezen

Hoe installeer ik mijn nieuwe Beko wasmachine?

Hoe installeer ik mijn nieuwe Beko wasmachine?
Hoe installeer ik mijn nieuwe Beko wasmachine?

U hebt het volgende nodig

Gereedschappen:

Schaar of kartonsnijder, moersleutel of tang, schroevendraaier, boor (voor het maken van gaten in kasten of keukenunits), waterpas

Aansluitingen:

Geaard stopcontact (zonder stekkerdoos of verlengsnoeren), watertoevoer, waterafvoer

Onderdelen en accessoires:

Bakje voor vloeibaar wasmiddel, maatbeker voor poederwasmiddel, watertoevoerslang, beugel voor afvoerslang, kunststof doppen voor gaten van transportbouten

Moeilijkheidsgraad:

3/5

Benodigde tijd:

30 minuten om de oude machine te verwijderen

ongeveer 1,5 tot 2 uur om uw nieuwe apparaat te installeren

Voordat u begint

Het installeren van een apparaat kan lastig en zelfs gevaarlijk zijn. Lees deze waarschuwingen en richtlijnen dus goed voordat u begint.

• Zorg ervoor dat de netspanning en de watertoevoer zijn uitgeschakeld voordat u het oude apparaat verwijdert.
  • Zorg dat de stekker van de oude/nieuwe machine niet in het stopcontact zit wanneer u de verwijderings- en installatieprocedure start.
  • Plaats het apparaat alleen op een vlakke, stevige ondergrond die het gewicht van het apparaat kan dragen. Plaats het apparaat nooit op een vloer met vloerbedekking. De luchtstroom naar elektrische onderdelen aan de onderkant van het apparaat wordt hierdoor beperkt, waardoor de onderdelen oververhit raken.
  • Controleer bij ontvangst van het apparaat of het niet is beschadigd tijdens het transport en of alle onderdelen en accessoires aanwezig en onbeschadigd zijn.
  • Zorg dat u een geaard stopcontact hebt dat wordt beschermd door een zekering. Verder moet het stopcontact voldoen aan de technische specificaties in de gebruikershandleiding. Sluit het apparaat niet aan op een verlengsnoer en zorg dat het netsnoer niet bekneld raakt of vast komt te zitten.
  • Als u de stekker moet vervangen door een stekker die voor uw stopcontact geschikt is, gebruik dan een stekker met een zekering van 13 A.
  • Raak een stekker nooit met natte handen aan. Verwijder een stekker nooit door aan het snoer te trekken. Houd altijd de stekkerkop vast en trek aan de stekkerkop.

Uw oude apparaat verwijderen

Zorg ervoor dat de hoofdkraan dicht is en dat het apparaat niet aangesloten is op de netspanning. Als het apparaat aan een keukenkastje is bevestigd, draait u de bevestigingsschroeven los. Schuif het apparaat van zijn plaats.

Vergeet niet dat wasmachines zwaar kunnen zijn. Wees voorzichtig wanneer u uw wasmachine gaat verplaatsen. U kunt het apparaat gemakkelijker verplaatsen als u het naar achteren kantelt en een oud vloerkleed onder de voorste poten plaatst. Nu kunt u aan het kleed trekken en de wasmachine zo van zijn positie trekken.

Nu kunt u bij de achterkant van het apparaat en kunt u de elektrische aansluitingen en de water- en afvalwaterslang loskoppelen. Mogelijk hebt u een moersleutel of een tang nodig om de aansluitingen van de watertoevoer en -afvoer los te maken.

Plaats een teil onder de waterkraan om eventueel lekkend water op te vangen en plaats de uiteinden van de toevoer- en afvalwaterslang in de teil. Dan kunt u de machine volledig van zijn plaats halen.

Raadpleeg de lokale regelgeving voor het afvoeren van oude huishoudelijke apparaten. Mogelijk is er een ophaalservice beschikbaar in de gemeente waar u woont. Als u het apparaat zelf gaat verwijderen, hebt u hulp nodig, want u kunt het oude apparaat niet alleen optillen en verplaatsen.

Uw nieuwe apparaat voorbereiden op de installatie

Als het nieuwe apparaat in de gewenste ruimte staat, hebt u ruimte nodig om het uit te pakken. Als u niet veel ruimte hebt, is het misschien handig om de verpakking in een andere ruimte te verwijderen.

Verwijder de buitenverpakking met een schaar of een kartonsnijder. Zorg dat u niet te diep snijdt. Dit kan krassen op het apparaat veroorzaken.

Verwijder karton en piepschuim.

Wasmachines zijn uitgerust met een paar extra items om de trommel tijdens het transport te beschermen. Het is van groot belang dat u deze items verwijdert voordat u de machine gaat gebruiken.

Om te beginnen hebt u het blok piepschuim aan de onderkant van de wasmachine. Kantel de machine op de achterste poten, verwijder de tape en trek het piepschuim naar buiten.

De transportbouten aan de achterkant van de wasmachine zorgen ervoor dat de trommel tijdens het transport op zijn plaats wordt gehouden. Draai de bouten met een moersleutel los en verwijder ze.

Bewaar de bouten. Gebruik ze weer als je de machine op een later tijdstip gaat vervoeren. Dek de boutgaten af met de kunststof doppen die samen met de hieronder beschreven accessoires zijn meegeleverd.

Verwijder ten slotte alle labels en displaybeschermingen zo snel mogelijk. Hoe langer ze blijven zitten, hoe lastiger het is om ze te verwijderen.

Controleer na het uitpakken of alle onderdelen en accessoires aanwezig en onbeschadigd zijn. Ze bevinden zich in de trommel van de wasmachine. Er is een gebruikershandleiding, een bakje voor vloeibaar wasmiddel, een maatbeker voor poederwasmiddel, een watertoevoerslang, een beugel voor de afvoerslang en kunststof doppen voor de gaten van de transportbouten.

Het nieuwe apparaat installeren

Als u een oude machine vervangt, beschikt u al over een speciale ruimte voor uw nieuwe wasmachine. U hoeft ook geen gaten meer te maken voor het geleiden van slangen en snoeren.

Als u de machine echter voor het eerst installeert, moet u mogelijk gaten boren om slangen en het netsnoer te geleiden.

Om te beginnen moet u aan de achterkant van de machine de watertoevoerslang op de wasmachine aansluiten. Bevestig het 90-graden uiteinde van de slang aan de machine en draai dit met de hand vast. Gebruik geen gereedschap, dan draait u de slang mogelijk te vast aan.

Maak vervolgens de afvoerslang en het netsnoer los uit de klemmen.

De stekker wordt aangesloten op een ruimte achter op de machine. Verwijder deze en sluit de kunststof deksel.

Sluit het uiteinde aan op de watertoevoer. U kunt de aansluiting vastzetten door de kunststof bout met de hand vast te draaien. Zodra het apparaat op de watertoevoer is aangesloten, kunt u de watertoevoer aanzetten door de wasmachinekraan te openen of door de hoofdkraan weer open te draaien.

Vervolgens sluit u het apparaat aan op de afvoer. Nogmaals, als u een speciale waterafvoeropening in de muur hebt, kunt u het uiteinde van de afvoerslang er gewoon in steken.

Maar als u geen speciale afvoer hebt, moet u de afvoerslang aansluiten op de afvoerpijp van de gootsteen.

Deze vindt u onder de gootsteen. In de zwanenhals ziet u een extra klep naar de afvoerpijp. Als er eerder een wasmachine was geïnstalleerd die deze afvoermethode gebruikte, is er waarschijnlijk al een sluitstuk aangesloten op de zwanenhals.

Als u voor het eerst een apparaat op deze plek installeert, moet u mogelijk zelf een sluitstuk aansluiten (deze kunt u aanschaffen in een willekeurige doe-het-zelfzaak). Dat is vrij eenvoudig. Schroef de beschermkap van de extra klep los en schroef het sluitstuk op zijn plaats. Zorg dat u alle plastic stoppen van het sluitstuk of de zwanenhals verwijdert.

Nu kunt u de afvoerslang aansluiten op het sluitstuk. Duw het rubberen uiteinde van de afvoerslang over het sluitstuk en zet de slang vervolgens stevig vast met de meegeleverde metalen klem.

Opmerking:Of u de afvoerslang nu aansluit op een speciale afvoer of op de afvoerpijp van uw gootsteen, de slang moet zich op tussen 40 en 100 cm hoogte van de grond bevinden. Het uiteinde van de afvoerslang moet ongeveer 12 cm diep in de afvoeropening worden geduwd. Bevestig hiervoor de steun van de afvoerslang aan de wand en klem de afvoerslang erin.

Nudat u het apparaat hebt aangesloten op de wateraf- en toevoer, kunt u het aansluiten op de elektriciteit. Het apparaat moet rechtstreeks op een stopcontact worden aangesloten met een schakelaar die is aangesloten op de zekeringinstallatie van de woning. Gebruik geen verlengsnoer of stekkerdoos.

Probeer een beschadigd netsnoer niet zelf te repareren of te vervangen. Dit moet worden uitgevoerd door een gekwalificeerde monteur. Zodra de stekker in het stopcontact zit, kunt u de stroom inschakelen.

Nu is het apparaat volledig aangesloten en kunt u het op zijn plaats duwen. Zorg ervoor dat de slangen en het netsnoer niet vast komen te zitten of gaan knikken wanneer u het apparaat weer op zijn plaats duwt.

Kijk nu met een waterpas of de wasmachine recht staat. U kunt de poten met de hand of met een moersleutel afstellen door aan de bouten op de poten te draaien. Het is belangrijk dat het apparaat waterpas staat, anders kan het tijdens gebruik gaan schudden of bewegen.

En nu kan u het aansluiten.

De eerste keer laten draaien

Nu het apparaat is geïnstalleerd en ingesteld, is het tijd om het aan te zetten! Kies een kort programma en start het apparaat zonder vaat en zonder wasmiddel. Controleer op lekkage, overmatige trillingen of vreemde geluiden. Als u deze handleiding hebt gevolgd, zou alles in orde moeten zijn. Als u toch problemen ontdekt, kunt u het beste contact opnemen met een gekwalificeerde monteur.

Zo, dat was het al. U hebt zojuist uw nieuwe Beko wasmachine geïnstalleerd! Zorg dat u weet hoe u de wasmachine op de juiste manier laadt en raadpleeg de gebruikershandleiding om te zien hoeveel wasmiddel u moet gebruiken. U kunt de handleiding ook hier downloaden. Gebruik het modelnummer van uw product.

We hopen dat u veel plezier hebt van uw nieuwe wasmachine.

Wilt u liever iemand spreken?

Beko

Licensee limited to certain jurisdictions