Hvala na povratnim informacijama.
Ovaj prozvod ste upravo dodali na vašu listu želja
Upravo ste uklonili proizvod iz liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Da li sigurno želite da izbrišete svoju listu želja
Nastavi
Možete da poredite samo proizvode iz iste kategorije.
Dodali ste artikal za upoređivanje. Samo tako nastavite!
Artikal je uklonjen iz liste za poređenje.
Lista za poređenje je puna!
Na listi imate samo 1 proizvod. Dodajte još neke proizvode za poređenje.

3 min. pročitaj

Kako se tumače energetske oznake na mašini za pranje sudova?

Kako se tumače energetske oznake na mašini za pranje sudova?
Kako se tumače energetske oznake na mašini za pranje sudova?

 

 

Na energetskim oznakama nalazi se mnogo korisnih informacija o proizvodu. Pogledajmo kakve se informacije tamo nalaze i šta znače.

 

 

 

Šta je to energetska oznaka EU?

 

Energetske oznake EU predstavljaju standardni sistem ocena energetske efikasnosti koje određuje Evropska unija za većinu kućnih aparata. Prva energetska oznaka EU pojavila se na uređaju 1994. godine. Od tada je sve više kategorija uređaja uključeno u Uredbe o energiji EU, a oznake su se menjale više puta. 

 

Glavna svrha energetskih oznaka EU je da se kolektivno smanji potrošnja energije kućnih aparata u Evropi tako što će se uraditi dve stvari: 

 

1. Dati potrošačima jasne kriterijume za poređenje i pomoći im da odaberu proizvode koji imaju veću energetsku efikasnost i 

2. Podstaći kompanije da ulažu u razvoj proizvoda koji imaju još veću energetsku efikasnost. 

 

Energetske oznake sadrže važne informacije o proizvodu kao što su potrošnja energije na godišnjem nivou, nivo buke ili kapacitet. Ove male kartice sa oznakama su poput sažetka svih stvari koje treba da uzmete u obzir kada tražite novu mašinu za pranje sudova.

 

 

 

Šta se nalazi na energetskoj oznaci mašine za pranje sudova?

 

Evo kako izgleda energetska oznaka EU za mašine za pranje sudova i evo šta simboli i brojevi označavaju: 

 

Čitajte dalje za više detalja o tome šta znače svaka oznaka i broj.

 

 

 

1.

Energetska klasa (A+++ do D)

 

Energetske oznake za mašinu za pranje sudova idu od A+++ do D, a najveće mašine za pranje sudova su generalno i najefikasnije. Ipak, nemojte da zaboravite da mašina mora da bude puna da bi se postigla najniža potrošnja energije i vode po pranju.

 

Jedan od glavnih delova koji utiče na efikasnost mašine je inverter motor. Potražite mašinu za pranje sudova sa motorom bez četkica. Efikasniji je i tiši od drugih vrsta motora.

 

 

 

2.

Godišnja potrošnja energije (kWh/godišnje)

 

Energetske oznake na mašini za pranje sudova sadrže procenu godišnje potrošnje energije iako će njena preciznost da zavisi od toga koliko često koristite uređaj. Za mašine za pranje sudova, godišnja potrošnja energije se procenjuje na osnovu 280 standardnih ciklusa pranja godišnje, a to znači oko 5 pranja nedeljeno. 

 

Vaše lične navike u vezi sa pranjem sudova imaju veliki uticaj na stvarnu potrošnju struje vaše mašine za pranje sudova. Ipak, ako pomnožite godišnju potrošnju energije mašine za pranje sudova sa cenom struje po kWh u vašem regionu, dobićete dobru procenu troška korišćenja mašine tokom godine. 

 

 

 

3.

Godišnja potrošnja vode (l/godišnje)

 

Energetske oznake na mašini za pranje sudova takođe obezbeđuju procenu godišnje potrošnje vode koja obično iznosi između 3 300 i 3 600 litara godišnje. Isto tako, ovo je zasnovano na 280 standardnih ciklusa pranja godišnje.

 

 

 

4.

Klasa energetske efikasnosti sušenja (A do G)

 

Oznake za energetsku efikasnost sušenja mašine za pranje sudova idu od A do G i pokazuju energetsku efikasnost vaše mašine tokom procesa sušenja.

 

 

 

5.

Kapacitet (broj setova)

 

Kapacitet mašine za pranje sudova se izražava „brojem setova“. Jedan set uključuje tanjir za ručavanje, tanjir za dezert, jednu čašu, tanjir za supu, šolju za čaj, tanjirić i escajg.

 

 

 

6.

Nivo buke (dB)

 

Na kraju, na energetskoj oznaci možete da nađete i nivo buke pri radu uređaja. Većina savremenih mašina ima nivo buke od oko 40-55 dB. Radi poređenja, normalan razgovor ima oko 60 dB, a zvono fiksnog telefona oko 80 dB. 

 

 

 

Zašto treba da vodimo računa o energetskoj efikasnosti?

 

Iz dva osnovna razloga:

 

1. Vašeg kućnog budžeta, i 

2. Životne sredine 

 

Iako su mašine za pranje sudova sa većom oznakom za energetsku efikasnost malo skuplje, njihov rad je jeftiniji. Prelaskom na energetski efikasnu mašinu za pranje sudova možete da smanjite troškove za električnu energiju i do 50% i da za nekoliko godina otplatite početno ulaganje. 

 

Troškovi električne energije su u porastu širom sveta. Naš način života zahteva veću količinu energije, a resursi nestaju. Prema Evropskoj komisiji, mogli biste da uštedite i do 300 evra tokom celog radnog veka uređaja. Ovde ne računamo postepeno povećanje cene.   

 

Možda se pitate: „Kakvu promenu može da napravi jedna mašina za pranje sudova?“ Pa, u pitanju je kumulativni efekat. Energetska efikasnost nikad nije bila važnija nego sad kada se resursi smanjuju, a uticaj ljudi na prirodu se neprestano povećava. 

 

Kada bi cela Evropa zamenila svoje mašine za pranje sudova energetski efikasnim mašinama, uštedelo bi se do 2 TWh (a to je 2.000.000.000 kWh!) do 2020. godine.  

 

 

Možda biste ipak radije da se obratite nekom?