Hvala na povratnim informacijama.
Ovaj prozvod ste upravo dodali na vašu listu želja
Upravo ste uklonili proizvod iz liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Da li sigurno želite da izbrišete svoju listu želja
Nastavi
Možete da poredite samo proizvode iz iste kategorije.
Dodali ste artikal za upoređivanje. Samo tako nastavite!
Artikal je uklonjen iz liste za poređenje.
Lista za poređenje je puna!
Na listi imate samo 1 proizvod. Dodajte još neke proizvode za poređenje.

3 min. pročitaj

Kako da protumačim energetsku oznaku na frižideru?

Kako da protumačim energetsku oznaku na frižideru?
Kako da protumačim energetsku oznaku na frižideru?

 

 

Na energetskim oznakama nalazi se mnogo korisnih informacija o proizvodu. Pogledajmo kakve se informacije tamo nalaze i šta znače.

 

 

 

Šta je to energetska oznaka EU?

 

Energetske oznake EU predstavljaju standardni sistem ocena energetske efikasnosti koje određuje Evropska unija za većinu kućnih aparata. Prva energetska oznaka EU pojavila se na uređaju 1994. godine. Od tada je sve više kategorija uređaja uključeno u Uredbe o energiji EU, a oznake su se menjale više puta. 

 

Glavna svrha energetskih oznaka EU je da se kolektivno smanji potrošnja energije kućnih aparata u Evropi tako što će se uraditi dve stvari: 

  1. Dati potrošačima jasne kriterijume za poređenje i pomoći im da odaberu proizvode koji imaju veću energetsku efikasnost, i 
  2. Podstaći kompanije da ulažu u razvoj proizvoda koji imaju još veću energetsku efikasnost. 

Energetske oznake sadrže važne informacije o proizvodu kao što su potrošnja energije na godišnjem nivou, nivo buke ili kapacitet. Ove male kartice sa oznakama nude sažetak svega onog što treba da imate u vidu kada kupujete novi frižider.

 

 

 

Koje informacije se nalaze na energetskoj oznaci frižidera?

 

Evo kako izgleda energetska oznaka EU za kombinovane frižidere i šta označavaju simboli i brojevi na njoj: 

 

Čitajte dalje za više detalja o tome šta znače svaka oznaka i broj.

 

 

 

1.

Energetska klasa (od A+++ do A+)

 

Počev od 2012. godine, kombinovani frižideri moraju da imaju barem energetsku klasu A+. Međutim, neki prodavci i dalje nude proizvode klase A i B. Iako A+ nije loša energetska klasa, uređaj klase A+++ je ekonomičniji i bolji je za životnu sredinu. 

 

Kod kombinovanih frižidera dosta toga zavisi od veličine, jer što se više prostora hladi, to uređaj troši veću količinu energije. Uverite se da ste odabrali odgovarajuću veličinu i da koristite prostor i struju na najefikasniji mogući način. 

 

 

 

2.

Godišnja potrošnja energije (kWh/godišnje)

 

Pored energetske klase, na energetskim oznakama kombinovanih frižidera se nalazi i procenjena godišnja potrošnja energije u kWh.

 

Kod ostalih uređaja, ove vrednosti se izračunavaju na osnovu različitih pretpostavki, na primer, pretpostavlja se da mašina za pranje sudova radi 5 puta nedeljno na standardnom ciklusu pranja.

 

Godišnja potrošnja energije frižidera ja relativno precizna jer ovi uređaji rade neprestano cele godine. Ako znate koliki vam je račun za struju, onda možete da izračunate relativno preciznu godišnju potrošnju energije.

 

 

 

3.

Kapacitet skladištenja frižidera i zamrzivača (l)

 

Ove vrednosti su prilično jasne. One vam govore koliki je kapacitet u litrima određenog uređaja u odeljku frižidera i zamrzivača.

 

Ove vrednosti i njihov odnos se razlikuju u zavisnosti od strukture uređaja. Možete da nađete uređaje sa odnosom frižidera i zamrzivača od 70/30, 60/40 i 50/50. To treba da imate u vidu s obzirom na svoje navike u ishrani i kupovini namirnica. 

 

 

 

4.

Nivo buke (dB)

 

Konačno, još jedna važna informacija na energetskoj oznaci kombinovanog frižidera jeste nivo buke u dB. Moderni kombinovani frižideri su prilično tihi, ali je sve preko 47 dB glasno. Nivo buke do 60 dB je nalik običnom razgovoru, a naravno da niko ne želi da ga aparati prekidaju svo vreme. 

 

 

 

Zašto treba da vodimo računa o energetskoj efikasnosti?

 

Iz dva osnovna razloga:

 

1. Vašeg kućnog budžeta, i 

2. Životne sredine 

 

Iako su kombinovani frižideri više energetske klase nešto skuplji, oni su ekonomičniji u pogledu potrošnje. Kada se opredelite za energetski efikasan frižider, možete da ostvarite uštedu na troškovima energije do 50% i da otplatite investiciju u toku od nekoliko godina. 

 

Troškovi električne energije su u porastu širom sveta. Naš način života zahteva veću količinu energije, a resursi nestaju. Prema Evropskoj komisiji, mogli biste da uštedite i do 600 EUR tokom radnog veka uređaja. Ovde ne računamo postepeno povećanje cene.   

 

Možda se pitate: „Kakvu promenu može da napravi jedan frižider?“ Pa, u pitanju je kumulativni efekat. Energetska efikasnost nikad nije bila važnija nego sad – resursi se smanjuju, a uticaj ljudi na prirodu se neprestano povećava. 

 

Kada bi svi građani Evrope počeli da koriste energetski efikasne frižidere, mogli bismo da uštedimo 4 TWh (4.000.000.000 kWh!) električne energije. Osim toga, mogli bismo da sprečimo otpuštanje 1,5 miliona tona ugljen dioksida (CO2) u atmosferu na godišnjem nivou.

 

 

Možda biste ipak radije da se obratite nekom?