Kako da instalirate Beko mašinu za pranje veša?
Hvala na povratnim informacijama.
Ovaj prozvod ste upravo dodali na vašu listu želja
Upravo ste uklonili proizvod iz liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Da li sigurno želite da izbrišete svoju listu želja
Nastavi
Možete da poredite samo proizvode iz iste kategorije.
Dodali ste artikal za upoređivanje. Samo tako nastavite!
Artikal je uklonjen iz liste za poređenje.
Lista za poređenje je puna!
Na listi imate samo 1 proizvod. Dodajte još neke proizvode za poređenje.

6 min. pročitaj

Kako da instalirate Beko mašinu za pranje veša?

Kako da instalirate Beko mašinu za pranje veša?
Kako da instalirate Beko mašinu za pranje veša?

 

 

Šta vam je potrebno

 

Alat: 

Makaze ili skalper, viljuškasti ključ ili klešta, odvijač, bušilica (za rupe u ormarićima ili kuhinjskim elementima), libela

 

Priključci:

Uzemljena strujna utičnica (bez adaptera sa više utičnica i bez produžnog kabla), dovod vode, ispust za odvod

 

Delovi i dodatna oprema:

Posuda za tečni deterdžent, merica za praškasti deterdžent, crevo za dovod vode, držač za odvodno crevo, plastični poklopci za otvore transportnih zavrtnjeva

 

Težina:

3/5

 

Pribl. vreme:

30 minuta da demontirate stari uređaj

60 do 90 minuta da montirate novi uređaj

 

 

 

Pre nego što počnete

 

Montiranje uređaja može da bude komplikovan, pa čak i opasan zadatak, pa zato obavezno pročitajte ova upozorenja i smernice pre nego što počnete.

 

  • Obavezno isključite izvor napajanja i zatvorite dovod vode pre nego što počnete da demontirate stari uređaj.
  • Proverite da li je stari/novi uređaj isključen sa mrežnog napajanja pre nego što započnete postupak demontriranja/montiranja.
  • Uređaj postavite isključivo na ravnu, čvrstu površinu koja može da podnese njegovu težinu. Uređaj nikad ne postavljajte na tepih jer će da ograniči protok vazduha prema električnim delovima na dnu uređaja što će prouzrokovati pregrejavanje.
  • Kada vam se dostavi uređaj, proverite da li je oštećen prilikom transporta i da li su svi delovi i dodatna oprema dostavljeni i ispravni.
  • Uverite se da imate na raspolaganju uzemljenu utičnicu koja je zaštićena osiguračem u skladu sa tabelom tehničkih specifikacija u uputstvu za upotrebu. Ne priključujte uređaj u produžni kabl i pazite da se strujni kabl ne uštine i ne zaglavi.
  • Ako morate da zamenite utikač tako da ga prilagodite utičnici, obavezno koristite utikač za osigurač od 13 A.
  • Nikada ne dodirujte utikač mokrim rukama. Nikada nemojte da vadite utikač iz utičnice povlačenjem za kabl. Uvek uhvatite telo utikača.

 

 

 

Demontiranje starog uređaja

 

Uverite se da je dovod vode isključen i da je uređaj isključen iz strujne utičnice. Ako je uređaj pričvršćen za kuhinjske elemente, odvijte sve zavrtnje. Izvucite uređaj. 

 

Ne zaboravite da mašine za pranje veša mogu da budu teške, pa budite pažljivi pri njihovom pomeranju. Da biste lakše pomerili frižider, možete da ga nagnete unazad i da mu podvučete komad starog tepiha ispod prednjih nožica. Tako možete na tepihu da izvučete uređaj.

 

Sada imate pristup zadnjem delu uređaja i možete da isključite sve priključke za struju, vodu i otpadnu vodu. Možda će vam trebati ključ ili klešta da popustite priključke za dovod vode i odvod otpadne vode. 

 

Postavite posudu ispod priključka za dovod vode u slučaju curenja i stavite krajeve creva za dovod i odvod vode u posudu. Sada možete da izvučete ceo uređaj. 

 

Pročitajte lokalne propise da biste saznali kako se kućni aparati odlažu na otpad. Možda u vašoj opštini postoji usluga prikupljanja otpada. Ako planirate da to uradite sami, imajte u vidu da još neko mora da vam pomogne oko podizanja i pomeranja starog aparata.

 

 

 

Priprema novog uređaja za montažu

 

Kada se novi uređaj nađe u prostoriji u kojoj ćete da ga instalirate, proverite da li imate dovoljno prostora da ga otpakujete. Razmislite o raspakivanju u drugoj prostoriji ako će prostor biti problem.  

 

Makazama ili nožem skinite spoljnu ambalažu, vodeći računa da ne zasečete preduboko jer tako možete da oštetite uređaj. 

 

Skinite sav karton i stiropor. 

 

Mašine za pranje veša imaju nekoliko dodatnih delova koji štite bubanj tokom transporta. Izuzetno je važno da ih uklonite pre korišćenja uređaja.

 

Prva stavka je blok od stiropora na dnu mašine za pranje veša. Nagnite uređaj tako da se oslanja na zadnje stopice, skinite lepljivu traku i izvucite blok stiropora. 

 

U istu vrstu predmeta spadaju zavrtnji sa zadnje strane mašine za pranje veša koji drže bubanj nepomičnim tokom transporta. Otpustite ih viljuškastim ključem, pa ih izvucite. 

 

Obavezno ih sačuvajte i ponovo ubacite ako se ukaže potreba da transportujete uređaj u budućnosti. Pokrijte otvore za zavrtnje plastičnim poklopcima koje ćete naći među dodacima opisanim ispod. 

 

Na kraju što pre skinite sve nalepnice i prekrivke – što duže ostanu na uređaju, teže će se kasnije skinuti.

 

Kada otpakujete uređaj, proverite da li su svi delovi i dodatna oprema na broju i da su ispravni. Nalaze se u bubnju mašine za pranje veša, a u njih spadaju uputstvo za upotrebu, posuda za tečni deterdžent, merica za praškasti deterdžent, crevo za dovod vode, držač za odvodno crevo i plastični poklopci za otvore transportnih zavrtnjeva. 

 

 

 

Montiranje novog uređaja

 

Ako menjate stari uređaj, već imate određeno mesto za novu mašinu za pranje veša, kao i rupe na kuhinjskim elementima kroz koje će proći creva i kablovi.

 

Međutim, ako uređaj instalirate prvi put, treba da probušite rupe na kuhinjskim elementima kroz koje ćete provući creva i strujni kabl.

 

Na zadnjem delu mašine za pranje veša treba da povežete crevo za dovod vode. Kraj creva koji ima nastavak pod uglom od 90 stepeni priključite na mašinu i zategnite rukom – nemojte alatom da ne biste previše zategli. 

 

Zatim izvadite crevo za otpadnu vodu i strujni kabl iz svojih žabica.

 

Utikač treba priključiti u prostor sa zadnje strane uređaja. Izvadite ga, pa zatvorite plastični poklopac.

 

Priključite kraj na dovod vode. Okrenite plastični zavrtanj rukom da biste pričvrstili priključak. Kada povežete dovod vode, možete da ga uključite otvaranjem za to namenjene slavine ili ponovnim uključivanjem kućnog dovoda vode.

 

Zatim ćete morati da povežete odvod vode. Opet, ako imate poseban ventil za odvod otpadne vode na zidu, samo u njega gurnite kraj creva za odvod vode. 

 

Međutim, ako nemate poseban ventil za odvod, treba da povežete crevo za odvod sa odvodnom cevi sudopere ili lavaboa. 

 

Odvodna cev se nalazi ispod sudopere, odnosno lavaboa. Na sifonu ćete naći dodatni ulazni priključak ka kanalizaciji. Ako je mašina za pranje veša ranije bila instalirana sa ovom vrstom odvoda, na sifonu verovatno već postoji nastavak. 

 

Ako na datom mestu instalirate uređaj po prvi put, možda ćete morati sami da povežete nastavak za sifon (kupuje se u gvožđarama). Ovo je prilično jednostavno. Samo odvrnite zaštitni poklopac sa dodatnog ulaznog ventila i zavrnite cev sifona na to mesto. Proverite da li ste uklonili plastične zapušače ili čepove sa cevi sifona ili prevoja.

 

Sada možete da povežete crevo za odvod sa cevi sifona. Gurnite gumeni deo creva za odvod preko cevi sifona, a onda ga pričvrstite priloženom metalnom stegom.

 

Napomena:Bez obzira da li povezujete odvodno crevo na predviđeni otvor za odvod ili za odvodnu cev sudopere/lavaboa, crevo mora da bude na visini između 40 cm i 100 cm iznad tla. Kraj creva za odvod treba da se gurne u ventil za odvod vode oko 12 cm. Da biste to postigli, možete da pričvrstite držač odvodnog creva za zid i da za taj držač zakačite odvodno crevo.

 

Kada ste povezali priključke za dovod i odvod vode, možete da povežete priključak za struju. Uređaj treba da bude povezan direktno na utičnicu za napajanje koja je povezana sa sistemom prekidača. Nemojte da koristite produžni kabl ni adapter sa više utičnica.

 

Ako je kabl za napajanje oštećen, ne pokušavajte da ga sami popravite ili zamenite. Ovo mora da uradi kvalifikovani inženjer. Kada priključite uređaj u utičnicu, možete da uključite napajanje strujom.

 

Sada, kada su povezani svi priključci, možete da gurnete uređaj na mesto. Pobrinite se da creva ili kabl za napajanje ne zapnu ili ne budu pritisnuti kada postavljate uređaj na mesto. 

 

Zatim treba da nivelišete mašinu za pranje veša pomoću libele. Nožice možete da podesite ručno ili pomoću ključa tako što ćete okrenuti zavrtnje na nožicama. Važno je da nivelišete uređaj, inače može da se trese ili pomera tokom rada.

 

I sad ga još samo priključite u utičnicu!

 

 

 

Vreme je za test

 

Sada kad je uređaj instaliran i podešen, vreme je da se uključi! Izaberite neki kratak program i uključite prazan uređaj bez deterdženta. Proverite da li negde curi voda, da li uređaj previše vibrira ili ispušta čudne zvukove. Ako ste sledili ovaj vodič, sve bi trebalo da radi kako treba. Ako ipak primetite neki problem, najbolje je da u pomoć pozovete kvalifikovanog inženjera. 

 

I to je to. Upravo ste instalirali svoju novu Beko mašinu za pranje veša! Proverite da li znate kako da ispravno napunite mašinu za pranje veša i pogledajte u uputstvu za upotrebu koliko deterdženta treba da koristite. Ako ne možete da pronađete uputstvo, preuzmite ga ovde tako što ćete uneti broj modela proizvoda. 

 

Nadamo se da ćete uživati u korišćenju novog uređaja.

 

 

Možda biste ipak radije da se obratite nekom?