Hvala na povratnim informacijama.
Ovaj prozvod ste upravo dodali na vašu listu želja
Upravo ste uklonili proizvod iz liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Da li sigurno želite da izbrišete svoju listu želja
Nastavi
Možete da poredite samo proizvode iz iste kategorije.
Dodali ste artikal za upoređivanje. Samo tako nastavite!
Artikal je uklonjen iz liste za poređenje.
Lista za poređenje je puna!
Na listi imate samo 1 proizvod. Dodajte još neke proizvode za poređenje.

3 min. pročitaj

Kako se pravilno puni mašina za pranje veša?

Kako se pravilno puni mašina za pranje veša?
Kako se pravilno puni mašina za pranje veša?

 

 

Sigurno vas često mami da veš iz korpe samo ubacite u mašinu za pranje veša, izaberete uvek isti program, zatvorite vrata i držite palčeve. Stvarnost je takva da na taj način verovatno nećete optimalno iskoristiti svoju mašinu i da sigurno nećete optimalno oprati veš. Na sreću, ovaj vodič postoji da bi vam objasnio kako najbolje napuniti mašinu za pranje veša, radi najboljeg pranja i radi optimalne nege odeće.

 

 

 

Sortirajte

 

Ubacivanje crvene čarape u mašinu punu belog veša je stari i dobro poznati peh, ali on nam ilustruje važnost sortiranja veša pre ubacivanja u mašinu. Najvažnije je da klasifikujete veš na beli (pretežno beli ili svetlosivi veš), šareni veš (svetlije pastelne boje) i tamni veš (tamnosivi, teget, bordo, braon, crni). Ako budete te grupe veša prali zajedno, očuvaćete mu boju i sprečićete da boje sa tamnog pređu na svetli veš.

 

Ali ako želite da vam garderoba bude u zaista odličnom stanju, pratite etikete na garderobi, jer na njima su prikazani skupovi simbola koji pokazuju kako je treba prati i sušiti. U tabeli ispod prikazan je kratak pregled tih simbola i predloženi ciklusi pranja za njih.

 

Evo šta svaki simbol označava:

 

 1. Mašinsko pranje
 2. Mašinsko pranje, trajno peglanje
 3. Mašinsko pranje, osetljivo
 4. Ne prati
 5. Ručno pranje
 6. Ne cediti uvrtanjem
 7. i 13. Temperatura vode  30 °C ili 80 °F 
 8. i 14. Temperatura vode 40 °C ili 105 °F
 9. i 15. Temperatura vode 50 °C ili 120 °F
 10. i 16. Temperatura vode 60 °C ili 140 °F
 11.  i 17. Temperatura vode 70 °C ili 160 °F
 12.  i 18. Temperatura vode 95 °C ili 200 °F

 

Ne podležite iskušenju da samo nagurate sve što možete u mašinu za pranje veša – prepunjavanje smanjuje efikasnost pranja i može čak i da ošteti odeću jer ona nema prostora da se slobodno pomera u bubnju. To nije sve – može i da izazove oštećenje uređaja, a svi znamo da pozivanje servisa mnogo veće mučenje od pranja jedne mašine više.

 

Slično tome, nije dobro ni stavljati premalo veša u mašinu jer se tako umnogome smanjuje efikasnost ciklusa. Uređaj koristi istu količinu vode i struje za pranje jednog optimalno punog bubnja kao i za pranje bubnja napunjenog do 1/3.

 

Pročitajte ovaj vodič ako želite da saznate koliko veša treba da stavite u mašinu za pranje veša, ali zlatno pravilo je puniti bubanj do oko 80% bez zbijanja veša (to važi samo za običan pamučni veš – količina veša može da varira kod specijalnih programa, pa pogledajte uputstvo za upotrebu uređaja).

 

Kada se radi o stavljanju veša u mašinu, stavljajte komade jedan po jedan ili bar povedite računa da nisu zapetljani. Zatvorite rajsferšluse, iz svih džepova izvadite predmete kao što su olovke i novčići – ne samo zbog odeće, već i zbog mašine za pranje veša! Dobra je ideja i da opet pogledajte etikete na garderobi, jer na njima pišu eventualna posebna uputstva, na primer da je treba prevrnuti na naličje. Ako tretirate fleke pre pranja, pratite uputstva konkretnog sredstva koje koristite. 

 

 

 

Koristite odgovarajuću dozu

 

Uvek je pametno sortirati veš i pravilno puniti mašinu, ali sve to malo vredi ako koristite previše ili premalo deterdženta. 

 

Doza zavisi od više faktora – tipa deterdženta koji koristite, tvrdoće vode, stepena zaprljanosti odeće i količine veša. Većina tečnih i praškastih deterdženata navodi mere za male, srednje i veće količine veša u mašini, a kapsule predlažu kada treba ubaciti više od jedne.

 

Naš najbolji savet za doziranje su naše mašine za pranje veša sa programom AutoDose. One automatski doziraju deterdžent u zavisnosti od količine veša i izabranog programa. To je jedan od najefikasnijih načina korišćenja mašine za pranje veša, a te mašine mogu da se koriste i do mesec dana bez dopunjavanja.   

 

Iako možda deluje komplikovano na prvi pogled, potrudite se da uvrstite ove navike u svoj ritam pranja veša i odeća i mašina za pranje veša će vam biti zahvalni. 

 

 

Možda biste ipak radije da se obratite nekom?