Hvala na povratnim informacijama.
Ovaj prozvod ste upravo dodali na vašu listu želja
Upravo ste uklonili proizvod iz liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Da li sigurno želite da izbrišete svoju listu želja
Nastavi
Možete da poredite samo proizvode iz iste kategorije.
Dodali ste artikal za upoređivanje. Samo tako nastavite!
Artikal je uklonjen iz liste za poređenje.
Lista za poređenje je puna!
Na listi imate samo 1 proizvod. Dodajte još neke proizvode za poređenje.

3 min. pročitaj

Kako se popravlja mašina za pranje veša koja neće da ispira?

Kako se popravlja mašina za pranje veša koja neće da ispira?
Kako se popravlja mašina za pranje veša koja neće da ispira?

 

 

Ima nekoliko razloga zašto mašina za pranje veša neće pravilno da ispira. Zbog toga možete da vidite bele fleke na opranom vešu ili veš može da bude „sapunjav“ pod rukom. Pogledajte da li će nešto od navedenog da reši problem.

 

 

 

Nemojte da prepunite uređaj

 

Mašine za pranje veša imaju različite kapacitete punjenja. Ako vam je mašina prepunjena, deterdžent može da se zaglavljuje između nabora odeće i da se ne rastvori potpuno. Pogledajte karakteristike programa i navedenu količinu veša u uputstvu za upotrebu. Ako ne možete da pronađete uputstvo, preuzmite ga ovde tako što ćete uneti broj modela proizvoda. 

 

Za više saveta o pranju veša pogledajte naše vodiče za pravilno punjenje mašine za pranje veša i određivanje količine veša koju vaša mašina za pranje veša može da opere.

 

 

 

Ne stavljajte previše deterdženta

 

Možda koristite previše deterdženta ili tip deterdženta koji ne odgovara vašoj mašini. Pročitajte uputstva na ambalaži deterdženta da utvrdite da li taj tip odgovara vašoj mašini za pranje veša. Vodite računa da ne koristite veću dozu od preporučene.

 

 

 

Vodite računa da deterdžent sipate u odgovarajući odeljak

 

Fioka za deterdžent ima tri odeljka; dva su namenjena za deterdžent i jedan za omekšivač.

 

Odeljak sa oznakom „I“ namenjen je za pretpranje, a onaj sa oznakom „II“ za glavno pranje. Odeljak u sredini služi za omekšivač. Vodite računa da deterdžent sipate u odgovarajući odeljak.

 

Deterdžent sipajte u prvi odeljak samo kad koristite program sa ciklusom pretpranja. U suprotnom, mašina za pranje veša će povući samo jednu polovinu deterdženta. Preostali deterdžent će možda dospeti u bubanj tokom ispiranja. Deterdžent se tom prilikom neće potpuno rastvoriti i može da stvori fleke.

 

 

 

Proverite da li je crevo za odvod savijeno ili začepljeno

 

Crevo između mašine i odvoda ne sme da bude savijeno ili začepljeno. Ako voda ne može pravilno da ističe kroz crevo, možda će na vešu zaostajati sapunica. Proverite crevo i otčepite ga ili ispravite ako je to potrebno.

 

 

 

Proverite da li je filter pumpe prljav ili začepljen

 

Najverovatniji uzrok je zapušen filter pumpe. Filter pumpe treba čistiti na svaka tri meseca, odnosno kad se zapuši. Namena tog filtera je da hvata strana tela, poput dugmadi i novčića, kao i da spreči ulazak tih predmeta u odvodno crevo. Nalazi se u donjem desnom uglu mašine.

 

Da biste očistili filter pumpe, otvorite poklopac i videćete filter. Neki modeli mašine za pranje veša imaju malo crevo iza poklopca, koje služi za istakanje vode iz filtera. Kod ostalih modela voda prosto istekne kad se filter izvuče. U oba slučaja se preporučuje da postavite posudu ili peškire ispod filtera.

 

Ako vidite crevo, izvucite ga i izvadite čep, pa sačekajte da voda istekne. Ako ga nema, okrenite filter u smeru suprotnom od kazaljke i izvucite ga. Trebalo bi da voda ističe dok to radite. Uklonite prljavštinu, dlake i strana tela iz filtera. Zatim ga isperite pod česmom.

 

Proverite otvor gde je stajao filter, odnosno da li u njemu ima prljavštine, novčića i dugmadi. Obrišite ga vlažnom krpom. Na kraju vratite i okrenite filter u smeru kazaljke, pa vratite poklopac.

 

 

 

Proverite pritisak vode

 

Voda koja ulazi u mašinu za pranje veša mora da ima dovoljno visok pritisak da potiskuje deterdžent iz fioke. Proverite pritisak vode tako što ćete pogledati barometar na instalacijama za vodu ili tako što ćete postaviti barometar na ventil iza mašine za pranje veša.

 

Pritisak vode neophodan za rad Beko mašine za pranje veša je između 1 i 10 bari (0,1–1 MPa). Ako je pritisak niži od tog, možda su cevi za dovod vode zapušene ili negde cure. Ako je to slučaj, zatvorite ventil za dovod vode i obratite se kvalifikovanom vodoinstalateru.

 

 

Možda biste ipak radije da se obratite nekom?