Hvala na povratnim informacijama.
Ovaj prozvod ste upravo dodali na vašu listu želja
Upravo ste uklonili proizvod iz liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Da li sigurno želite da izbrišete svoju listu želja
Nastavi
Možete da poredite samo proizvode iz iste kategorije.
Dodali ste artikal za upoređivanje. Samo tako nastavite!
Artikal je uklonjen iz liste za poređenje.
Lista za poređenje je puna!
Na listi imate samo 1 proizvod. Dodajte još neke proizvode za poređenje.

3 min. pročitaj

Šta ne sme da se suši u mašini za sušenje veša

Šta ne sme da se suši u mašini za sušenje veša
Šta ne sme da se suši u mašini za sušenje veša

 

 

Kao kućni uređaj, mašina za sušenje veša donekle deluje kao čudotvorac jer vašu odeću osuši za mnogo kraće vreme u odnosu na sušenje na vazduhu. Možda ćete biti u iskušenju da stavite sve što vam dođe pod ruku u mašinu, ali postoje neke stvari koje nikako ne smete sušiti u njoj. Predstavljamo vam listu stvari koje nikada ne bi trebalo da sušite u mašini.

 

 

 

Koža ili veštačka koža

 

Ako ste slučajno pokisnuli, možda ćete doći u iskušenje da stavite svoju kožnu jaknu (ili jaknu od veštačke kože) u mašinu za sušenje… ali nipošto to ne radite! Koža od vreline može da se isuši i ispuca zbog čega će se izobličiti. Sušenje na vazduhu je jedino rešenje za ove odevne predmete.

 

 

 

Svila

 

Za ovaj luksuzni materijal potrebna je najnežnije nega. Vrelina mašine za sušenje veša može napraviti nabore na odeći koje je gotovo nemoguće ispraviti. Sušenje na ravnoj površini je najbolje rešenje za ovaj materijal.

 

 

 

Svilene čarape

 

Ne samo što će se ova tanka tkanina zapetljati, a možda i zavezati u čvor u mašini za sušenje veća, već će toplota uništiti elastični materijal i dovesti do skupljanja. 

 

 

 

Antilop

 

Antilop, kao još jedna od osetljivih tkanina, mora se držati što dalje i od mašine za pranje veša. Uvek se pridržavajte uputstava sa etikete prilikom čišćenja odeće od antilopa.

 

 

 

(Neka) vunena odeća

 

Za vunu ne možete uvek biti sigurni kako će se ponašati – neka odeća se može mašinski i prati i sušiti, ali zato neki drugi odevni predmeti moraju ručno da se peru i da se suše isključivo na vazduhu. Uvek pažljivo pročitajte informacije na etiketama vunene odeće jer centrifuga u mašini za sušenje veša može nepovratno da ih skupi.

 

 

 

Krzno i veštačko krzno

 

Bilo da je u pitanju pravo ili veštačko krzno, vrelina mašine za sušenje veša sigurno će oštetiti odeću. Ovu odeću je najbolje sušiti na vazduhu.

 

 

 

Odeća sa šljokicama i perlicama

 

Odeću sa dekorativnim perlicama i šljokicama definitivno treba držati što dalje od mašine za sušenje veša. Ne samo što se ovi ukrasi mogu zakačiti za drugu odeću, već se i same perlice i šljokice mogu oštetiti ili uništiti toplotom.

 

 

 

Patike

 

Mada se patike mogu sušiti u mašini na niskoj temperaturi, najbolje je da ih sušite van nje. Gumeni đonovi patika se mogu skupiti ili deformisati zbog vreline.

 

 

 

Grudnjaci

 

Mada grudnjake možete prati u mašini, mnogo je bolje da ih sušite na vazduhu umesto u mašini. Vrelina mašine može deformisati oblik grudnjaka i dovesti do pucanja spandeksa i elastičnih vlakana.

 

 

 

Kupaći kostimi

 

Bikini, kupaći kostimi, šorc za plivanje i kupaće gaće je najbolje sušiti na vazduhu jer bi se u mašini za sušenje veša deformisala tkanina od koje su napravljeni.

 

 

 

Prostirke sa gumenom podlogom

 

Prostirke u kupatilu se definitivno moraju redovno čistiti, ali ih je najbolje sušiti na držaču za peškire. Ako stavite prostirku sa gumenom podlogom u mašinu za sušenje veša, vrelina će dovesti do krunjenja ili topljenja gume i pri tom ćete napraviti pravi nered u uređaju.

 

 

 

Kućne papuče

 

Baš kao što je to slučaj sa prostirkama sa gumenom podlogom, vrelina u mašini za sušenje veša će oštetiti đon i sve ukrase na vašim udobnim papučama. Dakle, nakon pranja ostavite ih da se osuše na vazduhu.

 

 

 

Torbe i rančevi

 

Torbe i rančeve s vremena na vreme treba dobro oprati, ali ih je najbolje sušiti na vazduhu. Vrelina u mašini za sušenje veša može da deformiše vašu torbu, pa čak i da istopi sintetička vlakna.

 

Pre nego što odlučite kako ćete prati i sušiti svoju garderobu, najpre pogledajte etiketu koja se nalazi na njoj. Ako vam je potrebno više saveta u vezi sa sušenjem, pogledajte naš vodič za punjenje mašine za pranje veša.

 

 

Možda biste ipak radije da se obratite nekom?