Hvala na povratnim informacijama.
Ovaj prozvod ste upravo dodali na vašu listu želja
Upravo ste uklonili proizvod iz liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Da li sigurno želite da izbrišete svoju listu želja
Nastavi
Možete da poredite samo proizvode iz iste kategorije.
Dodali ste artikal za upoređivanje. Samo tako nastavite!
Artikal je uklonjen iz liste za poređenje.
Lista za poređenje je puna!
Na listi imate samo 1 proizvod. Dodajte još neke proizvode za poređenje.

4 min. pročitaj

8 saveta za održavanje da produžite vek trajanja mašine za sušenje veša

8 saveta za održavanje da produžite vek trajanja mašine za sušenje veša
8 saveta za održavanje da produžite vek trajanja mašine za sušenje veša

 

 

Mašina za sušenje veša radi punom parom da bar malo olakša ovaj drevni posao pranja veša. Ali uz sav taj težak rad, uređaju treba i malo nege. Ne samo da će zbog održavanja vaš uređaj da radi na najbolji način, nego će imati i duži vek trajanja. Sledite ove savete za održavanje i vaša mašina za sušenje veša će vam biti zahvalna.

 

 

 

1.

Ne stavljajte previše veša u mašinu

 

Iako možete da padnete u iskušenje da strpate sve šta možete u uređaj, stavljanje previše veša je smrtni greh kada je u pitanju održavanje mašine za sušenje veša. Ne samo da dodatno opterećuje mašinu, nego i drastično smanjuje njenu efikasnost i tako povećava potrošnju energije. 

 

Ako želite da naučite više o tome kako da punite mašinu za sušenje veša, pogledajte ovaj članak, ali dobro je poštovati opšte pravilo da napunite bubanj tek malo preko polovine da odeća ima prostor za kretanje.

 

 

 

2.

Čistite filter za dlačice nakon svakog korišćenja

 

Mislite li da je čišćenje filtera za dlačice nakon svakog ciklusa sušenja preterivanje? Pa, pogledajte uputstvo za upotrebu svog uređaja i videćete da to i proizvođač preporučuje. Iznenadićete se kada vidite koliko se dlačica nakupi nakon samo jednog standardnog sušenja veša.

 

Ne samo da filter začepljen dlačicama smanjuje efikasnost sušenja, nego i nepotrebno opterećuje mašinu što može da dovede do kvarova koji bi se mogli izbeći. Radite ovo redovno i učinićete svojoj mašini za sušenje veša veliku uslugu.

 

 

 

3.

Dubinski čistite filter za dlačice i njegovo kućište svakih par meseci

 

Redovno dubinsko čišćenje filtera za dlačice i kućišta je takođe veoma važno da bi uređaj radio bez problema. Filter za dlačice možete da operete tekućom vodom, a koristite usisivač postavljen na nizak stepen usisavanja da očistite kućište filtera za dlačice. Samo proverite da li je filter za dlačice potpuno suv pre nego što ga vratite u kućište.

 

 

 

4.

Redovno čistite fioku filtera ili kondenzator

 

Ne treba samo da čistite filter za dlačice – tu je još i fioka filtera ili kondenzator. Mašine za sušenje veša sa toplotnom pumpom imaju fioku filtera, a modeli sa kondenzatorom imaju kondenzator koji radi isti posao. Oboje se nalazi iza zaštitne ploče u donjem uglu mašine za sušenje veša. 

 

Otvorite poklopac i izvadite filter iz kućišta. Svaki uređaj je drugačiji, pa pogledajte u uputstvu za upotrebu ako niste sigurni kako se ovo radi. Sam filter može da se otvori da bi se došlo do sunđera koji se nalazi unutra. Očistite kućište filtera ručno ili pomoću usisivača postavljenog na nizak stepen usisavanja. Ako sunđer izgleda prljavo, možete da ga operete u sudoperi. Proverite da li je sunđer suv pre nego što ga vratite u kućište i u mašinu za sušenje veša. Trudite se da to radite nakon svakih četiri ili pet ciklusa.

 

 

 

5.

Čistite unutrašnjost i spoljašnjost uređaja

 

Mašina neće imati neprijatan miris ako obrišete bubanj mekom krpom i blagim proizvodom za čišćenje koji nije abrazivan ili rastvorom sirćeta i vode. Isti proizvod za čišćenje ili rastvor sirćeta koristite da obrišete prednji deo, stranice i zadnji deo uređaja.

 

 

 

6.

Neka vaša mašina za sušenje veša ima prostora da diše

 

Radi dobre ventilacije vašoj mašini za sušenje veša je potreban prostor iza i sa strana, pa nemojte da je stavljate na tesna mesta. Možda je najbolje rešenje za uštedu prostora ako mašinu za sušenje veša postavite na mašinu za pranje veša, pa pogledajte ovaj članak ako želite da naučite kako se to radi.

 

 

 

7.

Čistite creva za odvod

 

Ako imate odvodnu mašinu za sušenje veša (model koji izbacuje topao, vlažan vazduh iz kuće preko creva), neophodno je da čistite crevo za odvod svaka tri meseca jer se dlačice i druge naslage tu nakupljaju. Proverite da li je mašina isključena sa napajanja i tek onda izvadite crevo za odvod. U zavisnosti od toga koliko je crevo dugačko, možete da koristite krpu i blag proizvod za čišćenje ili pajalicu. Ako je crevo za odvod plastično, razmislite o tome da ga zamenite aluminijumskim crevom jer su ona manje zapaljiva.

 

 

 

8.

Nivelišite mašinu za sušenje veša

 

Kada ste instalirali mašinu za sušenje veša, verovatno ste podesili nožice na uređaju da bi bio stabilan. Uz svu centrifugalnu silu koja deluje unutar uređaja, nožice moraju ponovo da se podešavaju s vremena na vreme. Redovno proveravajte da li se uređaj ljulja napred-nazad i podesite nožice da stabilizujete uređaj ako je potrebno.

 

 

 

I to je sve. Ovih 8 saveta će vam pomoći da najbolje iskoristite svoju mašinu za sušenje veša dugi niz godina. Uvek je dobro da pratite kvalitet performansi mašine za sušenje veša. Ako je bilo potrebno više vremena nego inače za sušenje veša, nešto na ovom spisku će verovatno da reši problem. 

 

Čišćenje uređaja je prvi korak ka dobrom održavanju. Ako vam je potrebno više saveta, pogledajte naš vodič o čišćenju mašine za sušenje veša.

 

 

Možda biste ipak radije da se obratite nekom?