Hvala na povratnim informacijama.
Ovaj prozvod ste upravo dodali na vašu listu želja
Upravo ste uklonili proizvod iz liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Da li sigurno želite da izbrišete svoju listu želja
Nastavi
Možete da poredite samo proizvode iz iste kategorije.
Dodali ste artikal za upoređivanje. Samo tako nastavite!
Artikal je uklonjen iz liste za poređenje.
Lista za poređenje je puna!
Na listi imate samo 1 proizvod. Dodajte još neke proizvode za poređenje.

4 min. pročitaj

9 saveta za energetski efikasno sušenje

9 saveta za energetski efikasno sušenje
9 saveta za energetski efikasno sušenje

 

 

Mašine za sušenje veša imaju lošu reputaciju kada je reč o energetskoj efikasnosti. Ako tražite novu mašinu za sušenje veša,  razmislite o modelu koji koristi tehnologiju toplotne pumpe jer ovakvi uređaji imaju veće oznake energetske efikasnosti od odvodnih modela ili modela sa kondenzatorom. A ako se samo pitate šta možete da uradite da bi vaša mašina za sušenje veša bila što energetski efikasnija, pogledajte ove savete i počnite sa uštedom već od sledećeg sušenja!

 

 

 

1.

Koristite ciklus centrifugiranja na mašini za pranje veša da uklonite svu suvišnu vodu

 

Veoma mokar veš u mašini za sušenje veša će da produži vreme sušenja, poveća potrošnju energije i nepotrebno optereti uređaj. Koristite ciklus centrifugiranja na mašini za pranje veša da uklonite što je više moguće vode pre nego što odeću stavite u mašinu za sušenje veša.

 

 

 

2.

Čistite filter za dlačice i filter isparivača

 

Čišćenje filtera za dlačice i filtera isparivača je neophodno i za kvalitet sušenja i za održavanje mašine za sušenje veša. Zbog začepljenih filtera motor teže radi i povećava potrošnju energije.

 

Ako ne znate kako da očistite filtere u mašini za sušenje veša, pogledajte naš vodič za čišćenje mašine za sušenje veša. Čvrsto verujemo da filteri treba da se čiste nakon svakog sušenja, pa to i radite da bi vaša mašina za sušenje veša radila što efikasnije.

 

 

 

3.

Mašinu držite u provetrenoj prostoriji

 

Dizajn vašeg doma može da uslovi gde ćete staviti mašinu za sušenje veša, ali potrudite se da ta prostorija bude provetrena, naročito ako imate odvodnu mašinu. Kad smo već kod odvodnih mašina, redovno proveravajte ima li dlačica u crevu za odvod jer ovo može da umanji efikasnost.

 

 

 

4.

Zajedno sušite slične materijale

 

Sličnim materijalima treba otprilike jednako vremena da se osuše, a to znači da će sva odeća da se osuši u isto vreme. Ako mešate različite materijale, mašina mora da radi duže da bi jedna ili dve stvari bile suve kao i ostala odeća i tako smanjujete energetsku efikasnost tog ciklusa sušenja. 

 

 

 

5.

Nemojte da stavljate previše ili premalo veša u bubanj

 

Ključno je da stavite odgovarajuću količinu veša u mašinu za sušenje veša da bi uređaj radio na najbolji način. Ako stavite previše veša, umanjujete kvalitet sušenja i možete čak i da oštetite mašinu; ako ne stavite dovoljno veša, troši se energija za ceo program da osušite par stvari.

 

U ovom vodiču  objašnjeno je koliko veša treba da stavite u mašinu za sušenje veša, a u ovom članku  piše koji je najbolji način da napunite mašinu za sušenje veša. Ako tražite opšte pravilo, najbolje je da napunite bubanj tek malo preko polovine.

 

 

 

6.

Koristite programe za sušenje sa upotrebom senzora umesto vremenski ograničenih programa

 

Ako vaša mašina za sušenje veša ima funkciju kao što je Beko Sensor Drying, koristite nju umesto vremenski ograničenih programa. Vremenski ograničeni programi će i dalje da rade čak i ako je veš u bubnju suv, a to je očigledno rasipanje energije. Funkcija za sušenje sa upotrebom senzora će da zaustavi ciklus sušenja kada odeća dođe do nivoa suvoće za odabrani program.

 

Ako želite da naučite više o programima i funkcijama Beko mašine za sušenje veša, pogledajte ovaj vodič.

 

 

 

7.

Ne ubacujte mokru odeću tokom ciklusa

 

Desiće se da padnete u iskušenje da ubacite još nekoliko mokrih stvari dok traje ciklus sušenja, ali to nije dobro kada se radi o energetskoj efikasnosti. Vodu iz mokre odeće će ponovo da upije suva odeća, a to znači da će sva odeća da se suši duže i iskoristiće se više energije. Najbolje je da ostavite tu mokru odeću za sledeći ciklus sušenja.

 

 

 

8.

Uključite nekoliko ciklusa sušenja jedan za drugim

 

Ako treba da osušite mnogo veša, uključujte nekoliko ciklusa sušenja jedan za drugim. Na ovaj način će svaki sledeći ciklus da iskoristi toplotu u bubnju od prethodnog ciklusa. Iako ovo može da ukrade samo nekoliko minuta vremena za sušenje, svaka sitnica pomaže kada pokušavate da čuvate životnu sredinu.

 

 

 

9.

Ne ostavljajte veš u mašini

 

Funkcije, kao što je Beko Anti-Crease, s vremena na vreme okrenu bubanj nakon završetka programa da spreče gužvanje veša. Ovo je odlično ako ne možete odmah da izvadite veš iz mašine za sušenje veša, ali očigledno troši energiju. Ako je moguće, izvadite veš iz mašine za sušenje veša čim se osuši i isključite uređaj.

 

Iako ne postoji ništa što je ekološki i finansijski prihvatljivije od sušenja veša na vazduhu, znamo da to nije baš uvek moguće. Ali sledite gore navedene savete i smanjićete količinu energije koju koristi vaša mašina, a iznos će biti dovoljan za održavanje.

 

 

Možda biste ipak radije da se obratite nekom?