Hvala na povratnim informacijama.
Ovaj prozvod ste upravo dodali na vašu listu želja
Upravo ste uklonili proizvod iz liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Da li sigurno želite da izbrišete svoju listu želja
Nastavi
Možete da poredite samo proizvode iz iste kategorije.
Dodali ste artikal za upoređivanje. Samo tako nastavite!
Artikal je uklonjen iz liste za poređenje.
Lista za poređenje je puna!
Na listi imate samo 1 proizvod. Dodajte još neke proizvode za poređenje.

3 min. pročitaj

Kako da sprečim gužvanje odeće tokom pranja i sušenja?

Kako da sprečim gužvanje odeće tokom pranja i sušenja
Kako da sprečim gužvanje odeće tokom pranja i sušenja

 

 

Mada postoje osobe koje uživaju u peglanju, poprilično smo sigurni da su u ogromnoj manjini!

 

Ako spadate u one osobe koje peglanje žele da svedu na najmanju moguću meru, postoji nekoliko trikova koje možete primeniti tokom pranja i sušenja da biste drastično smanjili potrebu za peglanjem. U ovom vodiču je objašnjeno kako dolazi do gužvanja veša i šta možete učiniti da to sprečite.

 

 

 

Sortirajte veš!

 

U našim vodičima za veš često navodimo da je veš potrebno sortirati ne samo po boji, već i temperaturama pranja i sušenja. Ako želite da sprečite gužvanje veša, počnite da ga sortirate i prema vrsti tkanine i težini. Ako perete težu odeću, poput farmerki, sa lakšim komadima veša, kao što su majice, teži komadi odeće će doslovno zgnječiti one lakše. Odeća se na taj način gužva, pa perite slične vrste tkanine da biste to izbegli.

 

 

 

Pravilno sušite odeću

 

Ako veš razvrstavate po boji, temperaturi pranja i vrsti tkanine, to znači da veš možete direktno da prebacite iz mašine za pranje u mašinu za sušenje veša (podrazumeva se da treba da proverite na etiketi da li odeća može da se suši u mašini!). A ako ne mešate lakše i teže tkanine u bubnju, to znači da ne morate brinuti da li će se lakši komadi izgužvati.

 

Ali, ne zaboravite da izaberete odgovarajući program sušenja i, još važnije, odgovarajuće trajanje programa sušenja. Kada se odeća prekomerno suši, nabori na odeći su toliko duboki da vam treba čitav oblak pare prilikom peglanja. 

 

Ako koristite vremenski ograničen program, proverite pri kraju ciklusa da li je veš dovoljno suv kako biste mogli ranije da završite sušenje. Ako vaša Beko mašina za sušenje veša ima senzore, možete izabrati program kao što je „Suvo za ormar“ tokom kojeg mašina detektuje kada je veš dovoljno suv i zaustavlja program čime se sprečava gužvanje.

 

Ako vaša mašina ima programe za određene tkanine, njihovim biranjem se sprečava gužvanje jer se za takve programe automatski podešava odgovarajuća temperatura i trajanje sušenja.

 

 

 

Slažite odeću na vreme…

 

Nije lako odoleti iskušenju i veš iz mašine za sušenje ostaviti u korpi za veš da se kasnije složi. Nažalost, na ovaj način se samo povećavaju nabori na odeći. Ako odeću složite odmah nakon sušenja, nećete morati da provedete sate peglajući veš.

 

Kada izvadite komad odeće iz mašine, dobro je protresite da biste skinuli eventualne dlačice i ispravili nabore. Odmah stavite košulje i bluze na vešalice i ispravite okovratnike, manžetne i postave za dugmad. Na ovaj način se nabori prirodno ispravljaju.

 

 

 

Slaganje odeće je bitno

 

Ako nagomilate odeću u ormar dok je još topla ili malo vlažna, verovatno će se izgužvati. Dakle, ostavite odeću na vešalici da se potpuno osuši pre nego što je stavite u ormar ili je uredno složite ako je stavljate na policu ili u fioku.

 

Ako nameravate da nosite neki komad odeće više puta pre pranja, stavite ga na vešalicu da se provetri kako bi se ispravili nabori i eliminisala eventualna vlaga.

 

 

 

Brzo rešenje za izgužvanu odeću

 

Ako ste u žurbi, a vaša odeća je izgužvana, možete je okačiti na vešalici u kupatilo dok se tuširate. Para u kupatilu će smanjiti nabore na odeći. Ako vam je na raspolaganju mašina za sušenje veša, stavite u nju mokar peškir sa izgužvanim odelom i sušite ih oko pet minuta. Ako odmah nakon toga odelo okačite na vešalicu, možda nećete uopšte morati da koristite peglu. 

 

 

 

Iako vam ovi saveti ne mogu pomoći da se oslobodite pegle za sva vremena, svakako će u ogromnoj meri skratiti vreme koje provodite uz dasku za peglanje.

 

 

Možda biste ipak radije da se obratite nekom?