Hvala na povratnim informacijama.
Ovaj prozvod ste upravo dodali na vašu listu želja
Upravo ste uklonili proizvod iz liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Da li sigurno želite da izbrišete svoju listu želja
Nastavi
Možete da poredite samo proizvode iz iste kategorije.
Dodali ste artikal za upoređivanje. Samo tako nastavite!
Artikal je uklonjen iz liste za poređenje.
Lista za poređenje je puna!
Na listi imate samo 1 proizvod. Dodajte još neke proizvode za poređenje.

4 min. pročitaj

Kako se tumače energetske oznake na mašini za sušenje veša?

Kako se tumači energetska oznaka na mašini za sušenje veša?
Kako se tumači energetska oznaka na mašini za sušenje veša?

 

 

Na energetskim oznakama nalazi se mnogo korisnih informacija o proizvodu. Pogledajmo kakve se informacije tamo nalaze i šta znače.

 

 

 

Šta je to energetska oznaka EU?

 

Energetske oznake EU predstavljaju standardni sistem ocena energetske efikasnosti koje određuje Evropska unija za većinu kućnih aparata. Prva energetska oznaka EU pojavila se na uređaju 1994. godine. Od tada je sve više kategorija uređaja uključeno u Uredbe o energiji EU, a oznake su se menjale više puta. 

 

Glavna svrha energetskih oznaka EU je da se kolektivno smanji potrošnja energije kućnih aparata u Evropi tako što će se uraditi dve stvari: 

 

1. Dati potrošačima jasne kriterijume za poređenje i pomoći im da odaberu proizvode koji imaju veću energetsku efikasnost i 

2. Podstaći kompanije da ulažu u razvoj proizvoda koji imaju još veću energetsku efikasnost. 

 

Energetske oznake sadrže važne informacije o proizvodu kao što su potrošnja energije na godišnjem nivou, nivo buke ili kapacitet. Ove male kartice sa oznakama su poput sažetka svih stvari koje treba da uzmete u obzir kada tražite novu mašinu za sušenje veša.

 

 

 

Šta se nalazi na energetskoj oznaci mašine za sušenje veša?

 

Evo kako izgleda energetska oznaka EU za mašine za sušenje veša i evo šta simboli i brojevi označavaju: 

 

Čitajte dalje za više detalja o tome šta znače svaka oznaka i broj. 

 

 

 

1.

Energetska klasa (A+++ do D)

 

Mašine za sušenje veša su na lošem glasu kada je reč o energetskoj efikasnosti. 

 

Većina mašina za sušenje veša sa kondenzatorom ima energetsku oznaku B ili C, a mašine za sušenje veša sa toplotnom pumpom većinom imaju oznaku A+ ili A++. Odvodne mašine za sušenje veša nisu efikasne kao modeli sa kondenzatorom ili toplotnom pumpom.

 

Oznaka A+++ uvedena je u maju 2013. godine, a mašine za sušenje veša sa energetskom oznakom D povučene su sa tržišta u novembru iste godine.  

 

 

 

2.

Godišnja potrošnja energije (kWh/godišnje)

 

Godišnja procenjena potrošnja energije je takođe navedena na oznakama energetske efikasnosti na mašinama za sušenje veša. Taj podatak se zasniva na 160 ciklusa kombinacije punog i delimično napunjenog bubnja na standardnom programu za sušenje pamuka. To čini 3 ciklusa sušenja nedeljno.

 

Vaše lične navike u vezi sa sušenjem veša imaju veliki uticaj na stvarnu potrošnju struje vaše mašine za sušenje veša. Ipak, ako pomnožite godišnju potrošnju energije mašine za sušenje veša sa cenom struje po kWh u vašem regionu, dobićete dobru procenu troška korišćenja mašine tokom godine. 

 

 

 

3.

Vrsta mašine za sušenje veša (gasna-odvodna, električna-odvodna ili električna sa kondenzatorom)

 

Mašine za sušenje veša dele se na 3 osnovne vrste: gasnu-odvodnu, električnu-odvodnu i sa kondenzatorom.

 

Odvodni modeli vlažan vazduh koji nastaje tokom sušenja izbacuju kroz odvod. S druge strane, mašine za sušenje veša sa kondenzatorom skupljaju vlagu nastalu od tog vlažnog vazduha u rezervoar za vodu koji mora da se prazni. Neki modeli imaju i creva za odvod.

 

Osim ove osnovne razlike, vrsta mašine za sušenje veša mnogo znači kada je reč o energetskoj efikasnosti i godišnjoj potrošnji struje. 

 

 

 

4.

Vreme trajanja ciklusa za pun bubanj pamučnog veša (min.)

 

Ovo pokazuje koliko vremena treba da se završi standardni ciklus sušenja za pamuk. Ovaj broj bi bio manji za odvodne mašine za sušenje veša jer postižu veću temperaturu od modela sa kondenzatorom. Međutim, iako ciklus sušenja duže traje, mašine za sušenje veša sa kondenzatorom su nežnije prema vešu. 

 

 

 

5.

Kapacitet (kg)

 

Odnosi se na to koliko veša vaša mašina za sušenje veša može da osuši u standardnom ciklusu za sušenje pamuka. Kapacitet se menja u zavisnosti od izabranog programa.

 

Pogledajte tačan kapacitet svakog programa u uputstvu za upotrebu. Ako imate Beko uređaj, uputstvo za upotrebu možete da preuzmete  na osnovu broja proizvoda. 

 

 

 

6.

Nivo buke (dB)

 

Oznake energetske efikasnosti na mašinama za sušenje veša takođe sadrže i procenu nivoa buke koji može da bude u rasponu od 40 dB (tišina u biblioteci) do 80 dB (zvono fiksnog telefona). Mašine koje duže rade su tiše jer imaju funkcije za smanjenje buke poput izolacije i motora bez četkica.

 

 

 

7.

Klasa efikasnosti kondenzacije (A do G)

 

Ova oznaka pokazuje koliko vlage mašina za sušenje veša može da kondenzuje i prikupi. Niže oznake znače da se deo vlažnog vazduha ispusti u prostoriju.

 

Prevelika vlažnost vazduha je loša po zdravlje, a da ne govorimo o tome da stvara plodno tlo za razvoj bakterija i buđi. Povećava cenu grejanja tokom zime i štetna je po građevine na duže staze.

 

Mašine za sušenje veša treba da stoje na prozračnim mestima. Što je niža klasa efikasnosti kondenzacije, više treba da provetravate prostoriju u kojoj se mašina nalazi. 

 

 

 

Zašto treba da vodimo računa o energetskoj efikasnosti?

 

Iz dva osnovna razloga: 

 

1. Vašeg kućnog budžeta, i 

 

2. Životne sredine 

 

Tačno je da su mašine za sušenje veša sa višom ocenom energetske efikasnosti malo skuplje, ali njihov rad je jeftiniji. Evropska komisija  kaže da prelaskom na energetski efikasnu mašinu za sušenje veša možete da smanjite račune za električnu energiju i do 50% i da za nekoliko godina otplatite početno ulaganje. 

 

Možda se pitate „Kakvu promenu može da napravi samo jedna mašina za pranje veša?“. Pa, u pitanju je kumulativni efekat. Energetska efikasnost nikad nije bila važnija nego sad – resursi se smanjuju, a uticaj ljudi na prirodu se neprestano povećava.

 

Kada bi cela Evropa odbacila stare mašine za sušenje veša, uštedelo bi se ukupno 3,3 TWh (a to je 3.300.000.000 kWh!) električne energije do 2020. godine. 

 

 

Možda biste ipak radije da se obratite nekom?