Hvala na povratnim informacijama.
Ovaj prozvod ste upravo dodali na vašu listu želja
Upravo ste uklonili proizvod iz liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Da li sigurno želite da izbrišete svoju listu želja
Nastavi
Možete da poredite samo proizvode iz iste kategorije.
Dodali ste artikal za upoređivanje. Samo tako nastavite!
Artikal je uklonjen iz liste za poređenje.
Lista za poređenje je puna!
Na listi imate samo 1 proizvod. Dodajte još neke proizvode za poređenje.

2 min. pročitaj

5 saveta za produžavanje radnog veka rerne

5 saveta za produžavanje radnog veka rerne
5 saveta za produžavanje radnog veka rerne

 

 

Rerna je prilično izdržljiv uređaj koji bi trebalo da potraje dosta duže od decenije, ali dobro održavanje je ključno za njeno optimalno iskorišćenje. Zlatno pravilo je da rernu treba održavati čistom, ali ovaj članak će vam otkriti još nekoliko praktičnih saveta za optimalnu negu rerne.

 

 

 

1.

Održavajte rernu čistom

 

 

Čista rerna je srećna rerna, ali budimo realni njeno čišćenje je jedna od najomraženijih kućnih obaveza. Trudite se da prolivenu hranu obrišete odmah, odnosno čim se rerna dovoljno ohladi! Ako dozvolite da se naslage hrane vremenom nagomilaju, smanjiće se efikasnost, a može i da se pojavi dim.

 

 

 

2.

Čistite pomoću odgovarajućih sredstava

 

 

Uvek koristite sunđer i neko sredstvo za čišćenje rerne koje preporučuje vaša marka uređaja – jake hemikalije i abrazivna sredstva mogu da oštete oblogu. Ako morate grebanjem da skidate uporne fleke od hrane ili masnoće, koristite plastični grebač, a ne metalni, da ne biste oštetili unutrašnju oblogu rerne.

 

 

 

3.

Štedljivo koristite pirolitičko samočišćenje

 

Iako je pirolitičko samočišćenje zgodna funkcija koja umnogome olakšava čišćenje rerne, ona radi po principu zagrevanja unutrašnjosti rerne na izuzetno visoku temperaturu da bi ostatke hrane pretvorila u pepeo. To ipak veoma opterećuje rernu i njena grejna tela, pa nastojte da rernu održavate čistom tako što ćete je ručno čistiti kad god možete.

 

 

 

4.

Vodite računa o dihtungu na vratima

 

Ako primetite da je dihtung oko vrata rerne ispucao ili da je pocepan, zamenite ga. Oštećeni dihtung na vratima omogućava rasipanje toplote, pa rerna mora jače da radi da bi održala podešenu temperaturu.

 

 

 

5.

Ne stavljajte foliju u rernu

 

Ne stavljajte foliju na dno rerne da bi se u njoj skupljala prosuta hrana i masnoća. Srebrna površina folije reflektuje toplotu, što ometa prostiranje toplote kroz rernu. Folija može da ometa i rad ventilatora u rerni.

 

I to je to! Vaša rerna se zaista veoma lako održava. Sve što je potrebno jeste da je negujete sa malo pažnje, a ona će vam uzvratiti podrškom za vaša kulinarska remek-dela u godinama koje su pred nama.

 

 

Možda biste ipak radije da se obratite nekom?