Hvala na povratnim informacijama.
Ovaj prozvod ste upravo dodali na vašu listu želja
Upravo ste uklonili proizvod iz liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Da li sigurno želite da izbrišete svoju listu želja
Nastavi
Možete da poredite samo proizvode iz iste kategorije.
Dodali ste artikal za upoređivanje. Samo tako nastavite!
Artikal je uklonjen iz liste za poređenje.
Lista za poređenje je puna!
Na listi imate samo 1 proizvod. Dodajte još neke proizvode za poređenje.

2 min. pročitaj

9 načina da rerna bude energetski efikasnija 

9 načina da rerna bude energetski efikasnija
9 načina da rerna bude energetski efikasnija

 

 

Bilo da rado i često pečete, da ste ljubitelj jednostavnih obroka ili da nedeljom obavezno pripremate pečenje, vaša rerna zaista može da oslobodi vaš kulinarski potencijal. Ali svako od nas treba da misli o životnoj sredini, pa je važno da obratite pažnju na to kako se rerna koristi. Pratite ove savete i učinićete dobro delo za životnu sredinu, ali i za svoj novčanik.

 

 

 

1.

Spremajte više jela odjednom

 

Iako to iziskuje malo dodatnog planiranja, spremanje više jela odjednom je odličan način da efikasnije koristite rernu. To naročito ima smisla ako često spremate hranu ili ako spremate veće količine odjednom. Samo pazite da ne prepunite rernu i da ne blokirate ventilator jer se tako smanjuje efikasnost.

 

 

 

2.

Ne čekajte da se rerna „zagreje“

 

U dosta recepata piše da zagrejete rernu na tu-i-tu temperaturu pre stavljanja pleha/posude. Iako je preciznost temperature važna za neke vrste recepata, većinu jela možete da stavite u rernu čim je uključite. Na taj način iskorišćavate toplotu koju rerna stvara od samog početka.

 

 

 

3.

Ranije isključite rernu

 

Ako rernu isključite, recimo, pet minuta pre nego što jelo bude gotovo, preostala toplota u šupljini rerne će nastaviti da peče vaše kulinarsko remek-delo bez utroška struje. To se zove energetska efikasnost!

 

 

 

4.

Ne otvarajte vrata rerne tokom pečenja

 

Tačno, ponekad jednostavno morate da otvorite vrata rerne da nešto premestite ili ako jelo morate da izvadite da biste ga dopunili, ali nastojte da to svodite na minimum. Svaki put kad otvorite vrata rerne, puštate toplotu da izađe iz nje. Rerna mora dodatno da se potrudi da ponovo podigne temperaturu na podešeni nivo. Dakle, ako treba samo da virnete da biste proverili kako napreduje priprema, pogledajte kroz staklena vrata!

 

 

 

5.

Dobro odmrznite hranu pre pečenja

 

Ako rerna mora prvo da odledi, pa tek onda da peče hranu, očigledno joj treba više energije. Trudite se da dobro odmrznete sve smrznute namirnice pre pripreme, da biste smanjili potrošnju energije.

 

 

6.

Koristite keramičko i stakleno posuđe

 

Stakleno i keramičko posuđe čuva toplotu dosta bolje od metalnog posuđa, što znači da možete da pečete na nešto nižoj temperaturi. Niža temperatura podrazumeva manju potrošnju energije.

 

 

 

7.

Mudro tempirajte program samočišćenja

 

Ako smatrate da je vreme za čišćenje rerne i želite da upotrebite funkciju pirolitičkog samočišćenja, pokrenite je odmah nakon nekog pečenja u rerni. Rerna je u tom slučaju već vruća i treba joj manje energije da postigne super-visoku temperaturu potrebnu za pirolitičko čišćenje.

 

 

 

8.

Održavajte rernu čistom

 

Čista rerna se brže zagreva i efikasnije distribuira toplotu, što znači da je energetski efikasnija.

 

 

 

9.

Ne stavljajte aluminijumsku foliju u rernu

 

Neki se kunu u stavljanje lista aluminijumske folije na dno rerne da bi prikupila masnoću ili sos koji kaplje jer preliva iz posude.

 

Iako to deluje kao dobra ideja, reflektujuća površina folije zapravo ometa distribuciju toplote unutar rerne. I ne samo to – ona može i da ometa ventilator rerne i da smanji njegovu efikasnost.

 

To vam je to. Pratite ove savete i koristićete rernu na energetski najefikasniji način.

 

 

Možda biste ipak radije da se obratite nekom?