Hvala na povratnim informacijama.
Ovaj prozvod ste upravo dodali na vašu listu želja
Upravo ste uklonili proizvod iz liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Da li sigurno želite da izbrišete svoju listu želja
Nastavi
Možete da poredite samo proizvode iz iste kategorije.
Dodali ste artikal za upoređivanje. Samo tako nastavite!
Artikal je uklonjen iz liste za poređenje.
Lista za poređenje je puna!
Na listi imate samo 1 proizvod. Dodajte još neke proizvode za poređenje.

3 min. pročitaj

6 saveta za održavanje da biste produžili vek trajanja mašine za pranje sudova

6 saveta za održavanje da biste produžili vek trajanja mašine za pranje sudova
6 saveta za održavanje da biste produžili vek trajanja mašine za pranje sudova

 

 

Razlog zbog kojeg postoji vaša mašina za pranje sudova je da vam uštedi vreme i napor kod pranja sudova, escajga i posuđa, ali treba joj malo nege s vremena na vreme da bi bila u tip-top stanju. Sledite ovih 6 saveta za održavanje i vaš uređaj će raditi svoj posao još mnogo godina.

 

 

 

1.

Redovno koristite mašinu za pranje sudova

 

Česta upotreba vašeg uređaja je zapravo odličan način da bude u dobrom stanju. Sprečava taloženje komadića hrane na dnu mašine za pranje sudova ili u filteru i moraćete mnogo ređe da prolazite proces dubinskog čišćenja.

 

 

 

2.

Čistite prskalice 

 

Ove prskalice su upravo ono što vašoj mašini za pranje sudova daje moć za uništavanje ostataka hrane, pa je veoma važno da budu čiste i da ispravno rade kada je reč o održavanju uređaja. Komadići hrane ili kamenac mogu da se zavuku u mlaznice i da ih začepe što umanjuje snagu čišćenja. Redovno ih pregledajte i koristite iglu da biste otčepili mlaznice. Takođe treba da ih izvadite iz mašine za pranje sudova i da ih temeljno očistite svakih par meseci.

 

 

 

3.

Čistite filter

 

Na dnu u unutrašnjosti mašine za pranje sudova nalazi se filter, a upravo on sprečava da veliki komadi hrane dospeju u sistem za odvod. Međutim, s vremenom dolazi do nakupljanja taloga što utiče na odvođenje vode i izaziva stvaranje neprijatnih mirisa. Obavezno čistite filter svaka dva ili tri meseca. 

 

Svaki filter u mašini za pranje sudova je drugačiji, pa pogledajte u uputstvu za upotrebu kako da ga izvadite. Ako imate Beko uređaj, uputstvo za upotrebu možete da preuzmete na osnovu broja uređaja. Tako možete da ga očistite pod tekućom vodom i da ga vratite u uređaj.

 

Zavisno od toga koliko često koristite mašinu za pranje sudova, treba da ga čistite bar svaka dva ili tri meseca da bi vaša mašina za pranje sudova radila ispravno i bez neprijatnih mirisa. Beko filteri EverClean™ zahtevaju do 4 puta manje čišćenja. Sistem rasprskivača prska vodu na filter iznutra i tako ga čisti iznutra prema spolja. 

 

 

 

4.

Čistite rubove i dihtung na vratima

 

Rubovi i dihtung na vratima vaše mašine za pranje sudova nisu izloženi uticaju vode i toplote tokom rada, pa se ne čiste kada je uređaj u upotrebi. Zato, otprilike svakih mesec dana, uzmite krpu i sredstvo za čišćenje koje nije abrazivno da obrišete rubove i dihtung na vratima. Ovo će sprečiti nakupljanje buđi i plesni, a i bilo kakvih strašnih bakterija koje uzrokuju pojavu neprijatnih mirisa.

 

 

 

5.

Koristite so za omekšavanje i sredstvo za ispiranje

 

Upotreba soli za omekšavanje je važna jer pomaže da se vaš uređaj izbori sa tvrdoćom vode u vašoj regiji i spreči nakupljanje kamenca. Obavezno dopunite rezervoar za so kada se upali lampica indikatora. Za ovo uvek koristite levak priložen uz mašinu za pranje sudova i obrišite prosute granule soli ili so rastvorenu u vodi jer može da izazove pojavu rđe u unutrašnjosti uređaja. 

 

 

6.

Pokrenite ciklus za samočišćenje ili koristite sredstvo za čišćenje mašina za pranje sudova

 

Održavanje mašine za pranje sudova u dobrom stanju podrazumeva čišćenje. Neki uređaji imaju funkciju za samočišćenje koja koristi visoke temperature da ubije sve bakterije i da temeljno i dubinski očisti unutrašnjost mašine. Ovaj ciklus treba da uključujete svaka dva meseca, ali prvo proverite da li je mašina prazna.

 

Isto tako možete da koristite i sredstvo za čišćenje mašina za pranje sudova. Nekoliko vrsta je dostupno na tržištu i mogu da unište sve bakterije, kamenac ili nakupljene ostatke hrane. Uvek pročitajte uputstvo pre upotrebe jer može da se razlikuje od proizvoda do proizvoda.

 

 

 

I to je to. Sledite ove savete i vaša mašina za pranje sudova će da traje duže.

 

 

Možda biste ipak radije da se obratite nekom?