Hvala na povratnim informacijama.
Ovaj prozvod ste upravo dodali na vašu listu želja
Upravo ste uklonili proizvod iz liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Da li sigurno želite da izbrišete svoju listu želja
Nastavi
Možete da poredite samo proizvode iz iste kategorije.
Dodali ste artikal za upoređivanje. Samo tako nastavite!
Artikal je uklonjen iz liste za poređenje.
Lista za poređenje je puna!
Na listi imate samo 1 proizvod. Dodajte još neke proizvode za poređenje.

2 min. pročitaj

6 razotkrivenih mitova o frižideru

5 razotkrivenih mitova o frižideru
5 razotkrivenih mitova o frižideru

 

 

Kada su u pitanju frižideri i čuvanje hrane u njima, možete naići na konfliktne savete ili dezinformacije. U ovom kratkom članku ćemo razotkriti 5 najvećih mitova u vezi sa korišćenjem frižidera i zauvek rešiti česte nedoumice.

 

 

 

Mit br. 1: „Termostat pokazuje tačnu temperaturu u frižideru“

 

Iako je bitno da temperaturu u frižideru podesite pomoću termostata, to ne znači će stvarna temperatura biti ista kao podešena. Brojni faktori utiču na unutrašnju temperaturu frižidera, tako da jedino pomoću termometra možete da saznate koliko je hladno (ili toplo) u frižideru. Idealna temperatura frižidera je između 3 i 4°C.

 

 

 

Mit br. 2: „Zamrznuta hrana može da se odledi na radnoj površini u kuhinji“

 

Zamrznuta hrana se nešto brže odleđuje na radnoj površini, ali istovremeno predstavlja pravi raj za bakterije! Zbog toga je najbolje da zamrznutu hranu odledite u frižideru ili mikrotalasnoj i da je pripremite čim se odledi. Isto tako, preporučuje se da hranu i marinirate u frižideru.

 

 

 

Mit br. 3: „Soda bikarbona najbolje upija neprijatne mirise u frižideru“

 

Mada soda bikarbona može u određenoj meri da upije neprijatne mirise, aktivni ugalj je ipak najbolje rešenje. Na tržištu postoje mnoga sredstva za uklanjanje neprijatnih mirisa, ali proverite da li sredstvo koje ste vi izabrali koristi aktivan ugalj.

 

 

 

Mit br. 4: „Ostaci hrane mogu da stoje nekoliko nedelja u frižideru“

 

Niko ne voli da baca hranu, a neki tvrde da je hrana za poneti ukusnija sledeći dan! Ali ako ne možete da se setite kada ste pripremili jelo koje se nalazi u frižideru, odnosno kada vam je ta hrana dostavljena, vreme je da se rešite tih ostataka. Ostatke, koja god hrana da je pitanju, ne bi trebalo čuvate duže od četiri dana.

 

 

 

Mit br. 5: „Nije bitno gde šta stoji u frižideru“

 

Pravilno raspoređena hrana u frižideru predstavlja više od dobre brige o domaćinstvu. U nekim delovima frižidera, poput vrata, temperatura je viša nego u ostatku frižidera. Pored toga, budući da se topao vazduh podiže, temperatura je nešto viša na gornjim policama. Zbog toga je određene namirnice bolje držati na donjim policama, dok druge namirnice možete smestiti i na policu u vratima.  

 

 

 

Mit br. 6: „Frižider je veliki potrošač struje i vi ništa po tom pitanju ne možete da uradite“

 

Da, frižider neprekidno radi. Ali moramo da napomeneno da su frižideri daleko napredovali kada je energetska efikasnost u pitanju. Moderni frižideri su duplo ekonomičniji u potrošnji energije u odnosu na modele od pre 10 godina. Takođe, postoji dosta toga što možete da uradite da biste smanjili potrošnju energije.

 

 

Možda biste ipak radije da se obratite nekom?