Hvala na povratnim informacijama.
Ovaj prozvod ste upravo dodali na vašu listu želja
Upravo ste uklonili proizvod iz liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Ne možete dodati više na listu želja
Želite li zaista da obrišete listu za poređenje?
Nastavi i obriši
Možete da poredite samo proizvode iz iste kategorije.
Dodali ste artikal za upoređivanje. Samo tako nastavite!
Artikal je uklonjen iz liste za poređenje.
Lista za poređenje je puna!
Na listi imate samo 1 proizvod. Dodajte još neke proizvode za poređenje.

2 min. pročitaj

5 saveta za duži radni vek frižidera

5 saveta za duži radni vek frižidera
5 saveta za duži radni vek frižidera

 

 

Frižider je najmarljiviji radnik među kućnim aparatima, a verovatno je i najvažniji. Stalno je uključen i namirnice su zahvaljujući njemu bezbedne za jelo! Ako svom pouzdanom golijatu ukažete samo malo pažnje i nege, ostaće uz vas još dugi niz godina.

 

 

 

1.

Redovno čistite kalemove na poleđini uređaja

 

Kalemovi kondenzatora su od ključne važnosti za održavanje niske temperature u frižideru. Međutim, na ovim kalemovima može da se nakupi dosta prašine ako ih ne čistite. Ako ih redovno čistite, kondenzator će biti pod manjim opterećenjem i samim tim ćete produžiti radni vek frižidera. Zapamtite samo da bi trebalo da isključite uređaj iz struje pre čišćenja kalemova. Takođe, usisivač ili četka su najbolji za ovaj posao.

 

 

 

2.

Napunite frižider

 

Barem koliko to možete. U punom frižideru je manja količina vazduha koja treba da se rashladi, tako da on ne radi tako naporno kao poluprazan uređaj. Kad smo već kod toga, nemojte ni da prepunjavate frižider van neke razumne mere jer je dobar protok vazduha veoma važan za ispravan rad frižidera.

 

 

 

3.

Nemojte da blokirate otvore

 

Protok vazduha je veoma važan za ispravan rad frižidera. Otvori za vazduh u uređaju imaju važnu ulogu u održavanju protoka vazduha, pa prema tome vodite računa da ih ne blokirate namirnicama ili tetrapak ambalažama.

 

 

 

4.

Redovno čistite dihtung na vratima

 

Podrazumeva se da toplo preporučujemo da redovno čistite ceo frižider, ali vam naročito skrećemo pažnju na dihtunge na vratima. Oni čuvaju hladan vazduh u uređaju, a topao vazduh izvan njega. Ako se zaptivenost frižidera poremeti ostacima hrane ili tečnosti, to znači da će frižider morati da radi napornije da bi održao adekvatnu temperaturu. Takođe, vodite računa o krzanju ili cepanju dihtunga na vratima. Ako primetite tako nešto, moraćete da zamenite dihtung.

 

 

 

4.

Vodite računa da frižider ne bude blizu izvora toplote

 

Izvori toplote poput rerni, mašina za pranje sudova ili direktne sunčeve svetlosti primoravaju kompresor da radi intenzivnije. Kompresor je glavni element frižidera i uglavnom ne vredi da ga popravljate ako se pokvari. Ako kompresor previše intenzivno radi, brže će se pokvariti, pa se samim tim skraćuje i radni vek frižidera.

 

 

  

Dakle, to je to. Primenite nekoliko jednostavnih koraka da biste održali frižider u vrhunskom stanju tokom dugog niza godina.

 

 

Možda biste ipak radije da se obratite nekom?