Hvala na povratnim informacijama.
Ovaj prozvod ste upravo dodali na vašu listu želja
Upravo ste uklonili proizvod iz liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Da li sigurno želite da izbrišete svoju listu želja
Nastavi
Možete da poredite samo proizvode iz iste kategorije.
Dodali ste artikal za upoređivanje. Samo tako nastavite!
Artikal je uklonjen iz liste za poređenje.
Lista za poređenje je puna!
Na listi imate samo 1 proizvod. Dodajte još neke proizvode za poređenje.

2 min. pročitaj

Kako da sprečim stvaranje naslaga leda u zamrzivaču?

Kako da sprečim stvaranje naslaga leda u zamrzivaču?
Kako da sprečim stvaranje naslaga leda u zamrzivaču?

 

 

Kada otvorite vrata zamrzivača, topao i vlažan vazduh izvan uređaja će se sudariti sa hladnim vazduhom unutar njega. Zbog toga vodena para iz toplijeg vazduha počinje da se kondenzuje i zatim da se zamrzava na unutrašnjim zidovima odeljka zamrzivača. Zbog naslaga leda u zamrzivaču potrebno je više vremena za zamrzavanje namirnica i smanjuje se njegov radni učinak. 

 

Najbolji način da to izbegnete jeste da odaberete frižider sa funkcijom No Frost, kao što su modeli 3 Zone No Frost ili NeoFrost™ Dual Cooling. Ako zamrzivač nema ovu funkciju, moraćete da ga odmrzavate ručno. Odmrzavajte zamrzivač otprilike jednom mesečno ili kada se nakupi 0,5 cm leda na unutrašnjim zidovima.

 

 

 

Izbegavajte da prečesto otvarate vrata ili da ih držite otvorenim duže vreme

 

Naslage leda se pretežno formiraju kada topao vazduh dospe u kombinovani frižider. Da biste to izbegli, trudite se da ne otvarate vrata previše često i nemojte da ih ostavljate otvorenim predugo.

 

 

 

Proverite da li je dihtung na vratima olabavljen, napukao ili iskrzan 

 

Hladan vazduh u uređaju mora da bude dobro izolovan od spoljne sredine. Pregledajte dihtung na vratima da biste proverili da li postoji razmak između njega i unutrašnjosti uređaja. Ako utvrdite da postoji razmak, namestite dihtung na vratima tako što ćete ga prstima povući od vrata. 

 

Ako se vrata ne zatvaraju dobro, probajte da očistite dihtung mekom krpom ili sunđerom i toplom vodom. Izbegavajte abrazivna sredstva za čišćenje jer mogu da oštete dihtung. Ako se dihtung razvukao ili ako je pukao, treba da se popravi ili u potpunosti zameni. Ako sumnjate da je to u pitanju, obratite se ovlašćenom servisu.

 

 

 

Napunite zamrzivač koliko bi trebalo

 

Stavite pola kilograma hrane na svaki kubni metar zamrzivača. Drugim rečima, neka 3/4 zamrzivača bude puno. U idealnom slučaju, zamrzivač treba da je pun, ali ne i prepunjen.

 

 

 

Izbegavajte da stavljate vruću hranu u zamrzivač

 

Sačekajte da se hrana ohladi pre nego što je stavite u uređaj. Vlaga iz tople hrane može da prouzrokuje nastanak naslaga leda.

 

 

 

Proverite podešavanje temperature

 

Led se brže stvara kada je zamrzivač topliji ili hladniji nego što bi trebalo. Preporučena temperatura zamrzivača je oko -18 °C. Proverite podešavanje i podesite ga po potrebi.

 

 

 

Iskoristite sve prednosti tehnologije 3 Zone No Frost ili NeoFrost™ Dual Cooling

 

Beko zamrzivači sa funkcijom No Frost, kao što su 3 Zone No Frost i NeoFrost™ Dual Cooling sprečavaju stvaranje naslaga leda tako da nećete morati da odmrzavate zamrzivač ručno.

 

Možda biste ipak radije da se obratite nekom?