Hvala na povratnim informacijama.
Ovaj prozvod ste upravo dodali na vašu listu želja
Upravo ste uklonili proizvod iz liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Ne možete dodati više na listu želja
Želite li zaista da obrišete listu za poređenje?
Nastavi i obriši
Možete da poredite samo proizvode iz iste kategorije.
Dodali ste artikal za upoređivanje. Samo tako nastavite!
Artikal je uklonjen iz liste za poređenje.
Lista za poređenje je puna!
Na listi imate samo 1 proizvod. Dodajte još neke proizvode za poređenje.

3 min. pročitaj

Kako da transportujete frižider prilikom selidbe?

Kako da transportujete frižider prilikom selidbe?
Kako da transportujete frižider prilikom selidbe?

 

 

Opšte je poznato da je selidba jedan od najuzbudljivijih životnih događaja, ali ujedno i jedan od najstresnijih, tako da vredi da uložite malo vremena da biste ga učinili što je moguće jednostavnijim i efikasnijim.

 

Dok se pakujete i planirate šta ćete da ponesete sa sobom, lako se smetne sa uma bela tehnika. Morate da se postarate da se bela tehnika preseli bezbedno i na ispravan način, a za to je potrebno malo više planiranja. Ovaj praktični vodič će vam skrenuti pažnju na sve što treba da uradite da biste spremili kućne aparate za selidbu.

 

 

 

Priprema

 

Počnite tako što ćete izvaditi sve namirnice iz frižidera. Možete da koristite ručni frižider za čuvanje namirnica koje prenosite u novi dom ili možete da isplanirate sve unapred, pa da pojedete sve namirnice iz frižidera pre selidbe. 

 

Prebrišite sve površine frižidera rastvorom sode bikarbone i tople vode i odmrznite zamrzivač po potrebi (poslednje što želite je da se odmrzne tokom transporta!). Pročitajte naš vodič za čišćenje frižidera da biste saznali dodatne savete o čišćenju uređaja.

 

Kada ispraznite i odmrznete uređaj, možete da ga isključite iz struje. Obavezno ovo uradite bar par sati pre selidbe. Možete da stavite manju posudu sa sodom bikarbonom na neku policu da biste sprečili pojavu neprijatnih mirisa. 

 

Umotajte strujni kabl i zakačite ga na poleđinu frižidera. Neka vrata frižidera ostanu otvorena da biste sprečili nastanak neprijatnih mirisa. 

 

 

 

Transport

 

Ako sami selite frižider, neka vam obavezno još jedna osoba pomogne i koristite adekvatnu opremu za transport. Uverite se da možete da iznesete frižider kroz vrata. Zapamtite da je frižider veoma težak, tako da bi možda bilo najbolje da se obratite firmi za selidbe, naročito ako frižider treba da se nosi uz i niz stepenice.

 

Zatvorite vrata lepljivom trakom ili užetom. Možda bi trebalo da ga umotate u foliju sa vazdušnim mehurićima, u ćebe ili bilo šta što može da ublaži eventualne udarce tokom transporta. Pričvrstite uređaj na kolica ili na kamion koristeći jaku užad.

 

Najbolje je da prenosite frižider u uspravnom položaju. Međutim, to neće uvek biti moguće. Iako to nije najbolji način transporta, možete da ga položite na stranu. Zapamtite da frižider mora da miruje nekoliko sati nakon transporta. Ako ga prenosite položenog na stranu, kada ga konačno uspravite, moraćete da sačekate duplo duže u odnosu na vreme koje je proveo u horizontalnom položaju.

 

 

 

Selidba i montaža

 

Kada bezbedno unesete frižider u kuhinju novog stana, on mora da miruje neko vreme pre upotrebe. Ostavite ga da stoji uspravno i nemojte da ga uključujete u struju makar 4 sata kako bi se kompresor stabilizovao. 

 

Možete da ga uključite u struju posle 4 sata. Proverite da li je kontrola termostata uključena, ali nemojte odmah da ubacujete hranu. Ostavite frižider neko vreme da se ohladi na temperaturu koja je pogodna za čuvanje hrane, a to može da potraje do 12 sati. 

 

Da biste saznali više o montaži, pročitajte naš vodič za montažu Beko frižidera.

 

 

 

Napomena o ugradnim uređajima

 

Transport ugradnih uređaja je nešto komplikovaniji jer prvo morate da odvojite vrata jedinice od uređaja. Detaljna uputstva za to uvek potražite u uputstvima za upotrebu i instalaciju. 

 

Ako ste vlasnik Beko uređaja, možete da preuzmete uputstvo za upotrebu ovde tako što ćete uneti broj modela proizvoda. 

 

 

Možda biste ipak radije da se obratite nekom?