Hvala na povratnim informacijama.
Ovaj prozvod ste upravo dodali na vašu listu želja
Upravo ste uklonili proizvod iz liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Da li sigurno želite da izbrišete svoju listu želja
Nastavi
Možete da poredite samo proizvode iz iste kategorije.
Dodali ste artikal za upoređivanje. Samo tako nastavite!
Artikal je uklonjen iz liste za poređenje.
Lista za poređenje je puna!
Na listi imate samo 1 proizvod. Dodajte još neke proizvode za poređenje.

2 min. pročitaj

5 načina da vaša mašina za pranje sudova bude energetski efikasnija.

5 saveta o tome kako da svoju mašinu za pranje sudova koristite na energetski efikasniji način
5 saveta o tome kako da svoju mašinu za pranje sudova koristite na energetski efikasniji način

 

 

Iako je zasigurno utvrđeno da je upotreba mašine za pranje sudova energetski efikasnija od ručnog pranja sudova, ipak ima još nekoliko stvari koje možete da uradite da biste svoj uređaj koristili na što ekološki prihvatljiviji način. Sledite ove savete i štedećete novac uz očuvanje životne sredine.

 

 

 

1.

Odaberite najveću moguću oznaku energetske efikasnosti

 

Kada tražite mašinu za pranje sudova, izaberite model sa najvećom mogućom oznakom energetske efikasnosti. Uređaj sa oznakom A+++ je možda skuplji, ali će vam uštedeti novac na duže staze i imaće manje štetan uticaj na životnu sredinu.

 

 

 

2.

Uključite mašinu za pranje sudova kada je puna

 

Sačekajte da se mašina za pranje sudova napuni pre nego što je uključite. Napola pun uređaj koristi istu količinu struje i vode za pranje manje količine sudova, pa to očigledno nije najefikasniji način pranja.

 

Ako vam treba dan ili dva da potpuno napunite mašinu za pranje sudova, a brine vas pojava neprijatnih mirisa u uređaju, možete da pokrenete kratki program za ispiranje da malo osvežite situaciju.

 

Ipak, nemojte da zaboravite da je odgovarajuće punjenje mašine za pranje sudova važno u smislu efikasnosti čišćenja i zato nemojte da prepunite uređaj.

 

 

 

3.

Nemojte da prethodno ispirate tanjire, nego prosto sastružite hranu sa tanjira

 

Dosta nas ima naviku da ispira tanjire dok praktično nisu čisti pre stavljanja u mašinu za pranje sudova. Ovo je malo rasipanje vode jer su savremeni uređaji dovoljno snažni da uklone komadiće hrane i naslage. Samo sastružite ostatke hrane, a mašini za pranje sudova prepustite ostali posao.

 

 

 

4.

Izaberite odgovarajući program

 

Mnoge savremene mašine za pranje sudova imaju „automatske“ programe koji koriste senzore da bi procenili koliko je posuđe prljavo. Tako mogu da odrede optimalnu temperaturu i količinu vode za takvo posuđe.

 

Ako vaš uređaj ne poseduje senzore, verovatno ima standardne i intenzivne programe. Intenzivni programi su odlični za veoma zaprljane sudove, ali koriste više struje i vode, pa nemojte da ih koristite za sudove koji su manje prljavi.

 

Veliki broj uređaja takođe ima i „ekonomične“ programe koji smanjuju potrošnju struje i vode do 25-30%. Traju duže i retko ih vredi koristiti za sasvim punu mašinu.

 

 

 

5.

Iskoristite pogodnost jeftine struje

 

Mnoge tarife nude jeftiniju struju u određeno doba dana, obično tokom noćnih sati, pa vodite računa o tome kada uključujete mašinu za pranje sudova. Ovo je mnogo lakše ako vaš uređaj ima funkciju za odloženo pokretanje ili tajmer.

 

 

 

Naoružani ovim savetima, štedećete energiju i vreme uz svoju mašinu za pranje sudova.

 

 

Možda biste ipak radije da se obratite nekom?