Alles wat je moet weten over het

Vaatwasmachine

Veel gestelde vragen

Het wordt afgeraden de deur van de vaatwasmachine tijdens een cyclus te openen. Afhankelijk van de fase van het programma, kan er dan namelijk heet water of stoom uit het apparaat komen en dat kan ernstig letsel veroorzaken. Je kunt de deur van je vaatwasmachine beter niet openen als het apparaat in werking is.

Glansspoelmiddel en vaatwaszout zorgen ervoor dat je vaatwasmachine de beste was- en droogprestaties levert. Vaatwaszout wordt als korrels verkocht en helpt de interne waterverzachter van je apparaat om de hardheid van het kraanwater te verminderen.

Volg de instructies in de gebruikershandleiding om de hardheid van je kraanwater te meten. Je kunt de handleiding ook hier downloaden. Gebruik het modelnummer van jouw product.

Als je zacht water hebt (<5 dH), gebruik dan geen zout, omdat dat corrosie of krassen op glas kan veroorzaken. Als het water harder is, wordt het aangeraden om vaatwaszout te gebruiken.

Wanneer het lampje voor vaatwaszout op je vaatwasmachine gaat branden, is het tijd om het zout bij te vullen. Het reservoir bevindt zich aan de binnenkant van je vaatwasmachine, links onder het onderrek. Je kunt erbij door het onderrek naar buiten te trekken. Draai dan de beschermdop van het zoutreservoir. Vul het reservoir tot aan de rand met zout en plaats de dop weer terug.

De zoutreservoirs in vaatwasmachines bevatten water en dit water kan overstromen wanneer je het reservoir vult. Tijdens het bijvullen van het zoutreservoir kan er ook zout in het apparaat terechtkomen. Zout in de vaatwasmachine kan krassen op glazen veroorzaken. Gebruik de trechter die bij je Beko vaatwasmachine is geleverd wanneer je het zout bijvult om het morsen van zout tot een minimum te beperken. Veeg overstromend water of zoutkorrels weg. Sluit het reservoirdeksel goed nadat je het zout hebt bijgevuld. Start een voorwasprogramma of het kortste programma om eventueel in het apparaat gemorst zout weg te spoelen. Zoutkorrels onder de klep lossen op tijdens het voorwassen en de klep kan dan losraken. Controleer de klep aan het einde van het programma en draai deze stevig vast.

Glansspoelmiddel en vaatwaszout zorgen ervoor dat je vaatwasmachine de beste was- en droogprestaties levert. Glansspoelmiddel haalt water tijdens de laatste spoelbeurt van het oppervlak van je vaat en helpt bij het droogproces. Het voorkomt dat waterdruppels op je vaat opdrogen en watervlekken achterlaten.

Wanneer het lampje voor glansspoelmiddel op je vaatwasmachine gaat branden, is het tijd om het spoelmiddel bij te vullen. Het glansspoelmiddelreservoir bevindt zich aan de binnenkant van de deur van je vaatwasmachine, naast het bakje voor vaatwasmiddel. Open de dop van het reservoir en vul het met glansspoelmiddel totdat het reservoir vol is. Sluit de dop daarna weer.

Als je wilt dat je vaatwasmachine de cyclus op een later tijdstip afmaakt, kun je de start uitstellen of een eindtijd instellen voor het geselecteerde programma (afhankelijk van het model van je vaatwasmachine). Dit is vooral handig als de kosten van elektriciteit of water op specifieke momenten van de dag lager zijn.

Als je een vertraagd programma wilt instellen, vul je de vaatwasmachine en selecteer je het programma en eventuele extra functies. Druk op de knop Uitgestelde start om in te stellen wanneer het apparaat moet starten. Sluit de deur van het apparaat. Als de ingestelde tijd is verlopen, wordt het geselecteerde programma automatisch gestart. Wanneer de functie Uitgestelde start actief is, kun je geen wijzigingen aanbrengen in het wasprogramma, de extra functies of de ingestelde tijd.

Als je de functie Uitgestelde start wilt annuleren, doe je de deur van de vaatwasmachine open en houd je de knoppen voor programmaselectie/programma annuleren tegelijkertijd drie seconden ingedrukt. Sluit vervolgens de deur van het apparaat en wacht tot het afvoerproces is voltooid.

Ga voor meer informatie naar onze handleiding over de vaatwasmachineprogramma's en -functies van Beko.

Gebruik alleen vaatwasmiddel dat speciaal is bedoeld voor vaatwasmachines. Er zijn drie typen vaatwasmiddel:

- Vaatwasmiddel in poedervorm

- Tabletten of gelpacks

- Vloeibaar vaatwasmiddel of vaatwasmiddel in gelvorm

Gebruik nooit afwasmiddel, handzeep, bleekmiddel, azijn of andere chemicaliën, aangezien deze producten de prestaties van je vaatwasmachine verminderen, ervoor zorgen dat metalen onderdelen gaan roesten en zelfs de levensduur van je apparaat kunnen verkorten.

Raadpleeg de instructies van de fabrikant voordat je iets in de vaatwasmachine plaatst. Helaas wordt deze informatie niet op de labels van alle voorwerpen vermeld.

Als vuistregel geldt dat je keukengerei met zelfklevende onderdelen, handgeschilderde vaat of porseleinen voorwerpen met gouden of zilveren afwerking beter niet in de vaatwasmachine kunt doen. Bovendien kunnen potten en pannen van aluminium of met een aluminium coating corrosie van je glazen veroorzaken.

Hier volgt een lijstje met veel voorkomend keukengerei dat je beter niet in de vaatwasmachine kunt wassen:

- Gietijzer

- Kristal

- Handgeblazen en handgeschilderd glas

- Houten keukengerei

- Pannen met antikleeflaag

- Koperen pannen

- Zachte kunststof

- Aluminium keukengerei

- Wegwerpaluminium

- Vergulde schalen

- Geïsoleerde mokken

- Alle voorwerpen met lijm

- Porselein (handgeschilderd of antiek)

- Handgeschilderd keramiek/aardewerk

- Email

- Tin

Elke Beko vaatwasmachine heeft een uniek serienummer. Dit zit rechts van het deurframe van je apparaat.

Het kan zijn dat je de vaat niet goed laadt of dat je te veel vaat in de vaatwasmachine plaatst. Zorg ervoor dat alle vaat goed gekanteld is en dat de items elkaar of bewegende onderdelen van de vaatwasmachine niet raken.

Als je de vaat niet goed in de vaatwasmachine laadt, kan water dat tijdens de wascyclus wordt gesproeid ervoor zorgen dat de voorwerpen tegen elkaar slaan en dat kan krassen of zelfs gebroken vaat veroorzaken.

Als het probleem zich blijft voordoen, neem je contact op met een erkend servicebedrijf.

general-cta-image

Wij zijn er voor jou!

Of je nu advies nodig hebt over een product, accessoires wilt kopen of ons alleen feedback wilt geven: wij zijn er voor jou.

Heb je meer hulp nodig?

Vind FAQ's, instructievideo’s, artikelen en meer.