Hvala na povratnim informacijama.
Ovaj prozvod ste upravo dodali na vašu listu želja
Upravo ste uklonili proizvod iz liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Da li sigurno želite da izbrišete svoju listu želja
Nastavi
Možete da poredite samo proizvode iz iste kategorije.
Dodali ste artikal za upoređivanje. Samo tako nastavite!
Artikal je uklonjen iz liste za poređenje.
Lista za poređenje je puna!
Na listi imate samo 1 proizvod. Dodajte još neke proizvode za poređenje.

7 min. pročitaj

Kako da instalirate svoju Beko mašinu za pranje sudova?

Kako da instalirate svoju Beko mašinu za pranje sudova?
Kako da instalirate svoju Beko mašinu za pranje sudova?

 

 

Šta vam je potrebno

 

Alat

Makaze ili sekač za kutije, ključ, odvijač, libela

 

Priključci:

Uzemljen izvor napajanja, bez razdelnika i produžnih kablova, dovod i odvod vode

 

Dodatni pribor:

Dupli razvodni ventil, sifon

 

Težina:

3/5

 

Pribl. vreme:

30 do 45 minuta da demontirate stari uređaj

90 do 120 minuta da montirate novi uređaj

 

 

 

Pre nego što počnete

 

Montiranje uređaja može da bude komplikovan, pa čak i opasan zadatak, pa zato obavezno pročitajte ova upozorenja i smernice pre nego što počnete.

  • Obavezno isključite izvor napajanja i zatvorite dovod vode pre nego što počnete da demontirate stari uređaj.
  • Pobrinite se da je stari/novi uređaj isključen sa mrežnog napajanja pre nego što započnete postupak demontiranja/montiranja.
  • Uređaj postavite isključivo na ravnu, čvrstu površinu koja može da podnese njegovu težinu. Uređaj nikad ne postavljajte na tepih jer će da ograniči protok vazduha prema električnim delovima na dnu uređaja što će prouzrokovati pregrejavanje.
  • Kada vam se dostavi uređaj, proverite da li je oštećen prilikom transporta i da li su svi delovi i dodatna oprema dostavljeni i ispravni.
  • Proverite da li imate uzemljenu strujnu utičnicu zaštićenu osiguračem. Upotreba i strujna utičnica treba da odgovaraju tabeli tehničkih specifikacija u Beko uputstvu za upotrebu. Ne povezujte uređaj na produžni kabl. Proverite da kabl za napajanje nije priklješten ili zaglavljen.
  • Nikada ne dodirujte utikač mokrim rukama. Nikada nemojte da vadite utikač iz utičnice povlačenjem za kabl, uvek uhvatite telo utikača.

 

 

 

Demontiranje starog uređaja

 

Pobrinite se da su dotok vode i napajanje strujom isključeni. Ako je uređaj pričvršćen za kuhinjske elemente, odvijte sve zavrtnje. Izvucite uređaj.

 

Ne zaboravite da mašine za pranje sudova mogu da budu teške, pa budite pažljivi kada pokušavate da pomerite svoj uređaj. Da biste lakše izvukli uređaj, možete da ga nagnete unazad i podvučete parče starog tepiha ispod prednjih nožica. Tako možete na tepihu da izvučete uređaj.

 

Sada imate pristup zadnjem delu uređaja i možete da isključite sve priključke za struju, vodu i otpadnu vodu. Možda će vam trebati ključ ili klešta da odvrnete priključke. Postavite posudu ispod priključka za dovod vode u slučaju curenja i stavite krajeve creva za dovod i odvod vode u posudu.

 

Pročitajte lokalne propise da biste saznali kako se kućni aparati odlažu na otpad. Možda u vašoj opštini postoji usluga prikupljanja otpada. Ako ćete sami da odložite uređaj, ne zaboravite da vam treba još jedna osoba da vam pomogne da podignete i pomerite uređaj.

 

 

 

Priprema novog uređaja za montažu

 

Kada se novi uređaj nađe u prostoriji u kojoj ćete da ga instalirate, proverite da li imate dovoljno prostora da ga otpakujete. Koristite makaze ili sekač za kutije da skinete pakovanje. Pazite da ne sečete preduboko jer biste mogli da ogrebete uređaj. Skinite karton i stiropor.

 

Ispod uređaja može da bude deo pakovanja, pa pazite kada podižete uređaj da ga izvadite. Zatim što pre skinite sve nalepnice i zaštitni film sa displeja. Što su duže nalepljeni, teže se skidaju.

 

Kada otpakujete uređaj, proverite da li su svi delovi i dodatna oprema na broju i da su ispravni. Ovde spadaju uputstvo za upotrebu, korpa za escajg, levak za sipanje soli za omekšavanje, traka za proveru pH vrednosti i traka za prigušivanje buke (neki modeli). Vaš model može da ima dodatnu opremu.

 

Na zadnjem delu uređaja naći ćete crevo za dovod vode (tamnije), crevo za odvod vode (svetlije) i kabl za napajanje. Creva su pričvršćena pomoću dve plastične stege.

 

A sada, smestite uređaj blizu mesta na kojem će da stoji i proverite da li vam je alat pri ruci.

 

 

 

Montiranje novog uređaja

 

Ako menjate stari uređaj, već imate određeno mesto za novi uređaj, kao i rupe na kuhinjskim elementima kroz koje će proći creva i kablovi. Međutim, ako instalirate uređaj prvi put, treba da probušite rupe na kuhinjskim elementima kroz koje ćete provući creva i kabl za napajanje.

 

Ako imate poseban dovod vode za mašinu za pranje sudova, biće vam malo lakše. Međutim, ako nemate poseban dovod, treba da kupite dupli razvodni ventil tako da možete da koristite vodu iz dovoda za sudoperu. Dupli razvodni ventil vam omogućava da povežete dva creva na jedan dovod vode. Na tržištu su dostupni razni dupli ventili, pa sledite uputstva koja dođu uz onaj koji kupite.

 

Sada možete da povežete dovod i odvod vode. Prvo, odvojite crevo za vodu od stege kojom je pričvršćeno. Nemojte da odvajate crevo za odvod. Treba da ostane pričvršćeno za uređaj da bi se sprečio povratak otpadne vode u mašinu.   

 

Povežite kraj creva za dovod vode (ovo će da bude ili odvojen dovod ili dupli razvodni ventil o kome se ranije govorilo). Okrenite plastični zavrtanj rukom da biste pričvrstili priključak. Kada je povezan dovod vode, možete da uključite vodu na glavnom ventilu.

 

Zatim ćete morati da povežete odvod vode. Bez obzira da li povezujete crevo za odvod na predviđeni razvodni ventil ili za odvodnu cev sudopere, crevo mora da bude na visini između 50 cm i 100 cm iznad tla.

 

Još jednom, ako imate poseban ventil za odvod vode namenjen za mašinu za pranje sudova, možete jednostavno u njega da gurnete crevo za odvod vode. Kraj creva za odvod treba da se gurne u ventil za odvod vode oko 12 cm. 

 

Ako nemate poseban ventil za odvod vode, morate da povežete crevo za odvod sa odvodnom cevi sudopere. Odvodna cev se nalazi ispod sudopere, odnosno lavaboa. Na sifonu ćete naći dodatni ulazni priključak ka kanalizaciji. Ako je mašina za pranje sudova ranije bila instalirana sa ovom metodom za odvod, verovatno će tamo već biti cev sifona povezana za prevoj. 

 

Ako na ovom mestu instalirate uređaj po prvi put, moraćete sami da povežete cev sifona. Ovo je prilično jednostavno. Samo odvrnite zaštitni poklopac sa dodatnog ulaznog ventila i zavrnite cev sifona na to mesto. Proverite da li ste uklonili plastične zapušače ili čepove sa cevi sifona ili prevoja.

 

Sada možete da povežete crevo za odvod sa cevi sifona. Gurnite gumeni deo creva za odvod preko cevi sifona, a onda ga pričvrstite priloženom metalnom stegom.

 

Napomena: Dužina creva za odvod vode veća od 4 metra uticaće na performanse čišćenja.

 

 

 

Povežite priključak za struju

 

Kada ste povezali priključke za dovod i odvod vode, možete da povežete priključak za struju. Uređaj treba da bude povezan direktno na utičnicu za napajanje koja je povezana sa sistemom prekidača.

 

Nemojte da koristite produžni kabl ili produživač sa više utičnica. Ako je kabl za napajanje oštećen, ne pokušavajte da ga sami popravite ili zamenite. Ovo mora da uradi kvalifikovani inženjer. Zatim možete da uključite napajanje.

 

Sada, kada su povezani svi priključci, možete da gurnete uređaj na mesto. Pobrinite se da creva ili kabl za napajanje ne zapnu ili ne budu pritisnuti kada postavljate uređaj na mesto. 

 

Zatim ćete morati da nivelišete mašinu pomoću libele. Nožice možete da podesite ručno ili pomoću ključa tako što ćete okrenuti zavrtnje na nožicama. Važno je da nivelišete uređaj, inače može da se trese ili pomera tokom rada.

 

 

 

Pre prve upotrebe

 

Pre prve upotrebe vašeg uređaja, ostalo je još par stvari koje moraju da se podese. 

 

Prvo, morate da podesite svoju mašinu za pranje sudova za tvrdoću vode na vašem području. Da biste odredili kolika je tvrdoća vode, možete da koristite traku za testiranje pH vrednosti vode koja je priložena uz uređaj.

 

Pustite vodu da teče iz slavine jedan minut, a zatim napunite čašu vodom. Stavite traku za testiranje pH vrednosti u vodu i ostavite je jedan minut. Trake za testiranje pH vrednosti se razlikuju, pa pogledajte u uputstvu za upotrebu kako da protumačite vrednosti na traci. Kada odredite tvrdoću vode, morate da podesite svoj uređaj u skladu s tim.

 

Treba da podesite uređaj prema tvrdoći vode i iznutra i preko kontrolnog panela. Metode za ovo mogu da se razlikuju zavisno od modela, pa sledite uputstva u uputstvu za upotrebu. U uputstvu za upotrebu će biti jasno navedeno koja postavka odgovara tvrdoći vode na vašem području. Samo nemojte da zaboravite da postavke u mašini i na kontrolnom panelu moraju da budu iste.

 

Napomena: Ako je vaša voda veoma tvrda, trebaće vam filter za vodu. Pogledajte uputstvo za upotrebu za više detalja. Ako ne možete da pronađete uputstvo, preuzmite ga ovde tako što ćete uneti broj modela proizvoda. 

 

Pre nego što uključite uređaj po prvi put, treba da dodate so za omekšavanje i sredstvo za ispiranje. Rezervoar za so ćete naći unutar uređaja. Skinite poklopac rezervoara i naspite otprilike litar vode. 

 

Zatim uzmite levak za so koji je priložen uz uređaj da biste dodali onoliko soli koliko može da stane u rezervoar. Voda će početi da se preliva kada je rezervoar pun.

 

Važno je da koristite priloženi levak jer so za omekšavanje može da ima korozivni efekat na metalne površine unutar uređaja. Obavezno obrišite svu prosutu so.

 

Napomena: Ako je vaša voda veoma meka, nećete morati da koristite so za omekšavanje. Pogledajte uputstvo za upotrebu za više detalja.

 

Zatim napunite rezervoar za sredstvo za ispiranje koji se nalazi odmah pored odeljka za deterdžent. Okrenite poklopac da ga otvorite i naspite sredstvo za ispiranje dok se rezervoar ne napuni. Vratite poklopac i zavrnite ga da se uklopi.

 

 

 

Vreme je za test

 

Sada kad je uređaj instaliran i podešen, vreme je da se uključi! 

 

Izaberite neki kratak program i uključite prazan uređaj bez deterdženta. Proverite da li negde curi voda, da li uređaj previše vibrira ili ispušta čudne zvukove. Ako ste sledili ovaj vodič, sve bi trebalo da radi kako treba. Ako ipak primetite neki problem, najbolje je da u pomoć pozovete kvalifikovanog inženjera. 

 

I, eto, upravo ste instalirali svoju novu Beko mašinu za pranje sudova! Proverite da li znate kako da ispravno napunite mašinu za pranje sudova i pogledajte u uputstvu za upotrebu koliko deterdženta treba da koristite. Ako ne možete da pronađete uputstvo, preuzmite ga ovde tako što ćete uneti broj modela proizvoda. 

 

 

 

Uživajte u svom novom uređaju!

 

 

Možda biste ipak radije da se obratite nekom?