Weet je zeker dat je je vergelijkingslijst wilt wissen?
Je kunt alleen producten uit dezelfde categorie vergelijken.
Je hebt zojuist een product toegevoegd om te vergelijken. Ga verder!
Het product is verwijderd uit je vergelijkingslijst.
Je vergelijkingslijst is vol.
Er staat maar één product op je lijst. Voeg meer producten toe om te vergelijken.

8 min lezen

Hoe installeer ik de Beko vaatwasmachine?

Hoe installeer ik de Beko vaatwasmachine?
Hoe installeer ik de Beko vaatwasmachine?

Je hebt het volgende nodig

Gereedschappen:

Schaar of kartonsnijder, moersleutel, schroevendraaier, waterpas

Aansluitingen:

Een geaarde netaansluiting, geen verlengsnoeren of stekkerdozen en een watertoevoer en -afvoer

Extra voorzieningen:

Een dubbele afvoerklep, sluitstuk

Moeilijkheidsgraad:

3/5

Benodigde tijd:

ongeveer 30 tot 45 minuten om je oude apparaat te verwijderen

ongeveer 1,5 tot 2 uur om je nieuwe apparaat te installeren

Voordat je begint

Het installeren van een apparaat kan lastig en zelfs gevaarlijk zijn. Lees deze waarschuwingen en richtlijnen dus goed voordat je begint.

• Zorg ervoor dat de netspanning en de watertoevoer zijn uitgeschakeld voordat je het oude apparaat verwijdert.
  • Trek ook de stekker van je oude/nieuwe apparaat uit het stopcontact als je het apparaat verwijdert of installeert.
  • Plaats het apparaat alleen op een vlakke, stevige ondergrond die het gewicht van het apparaat kan dragen. Plaats het apparaat nooit op een vloer met vloerbedekking. De luchtstroom naar elektrische onderdelen aan de onderkant van het apparaat wordt hierdoor beperkt, waardoor de onderdelen oververhit raken.
  • Controleer bij ontvangst van het apparaat of het niet is beschadigd tijdens het transport en of alle onderdelen en accessoires aanwezig en onbeschadigd zijn.
  • Zorg dat je een geaard stopcontact hebt dat wordt beschermd door een zekering. Het gebruik en het stopcontact moeten voldoen aan de tabel met technische specificaties in de Beko gebruikershandleidingen. Sluit het apparaat niet aan op een verlengsnoer. Zorg ervoor dat het netsnoer niet bekneld raakt of vast komt te zitten.
  • Raak een stekker nooit met natte handen aan. Haal een stekker nooit uit een stopcontact door aan de kabel te trekken. Houd altijd de stekkerkop vast en trek daaraan.

Je oude apparaat verwijderen

Zorg ervoor dat de hoofdkraan dicht is en dat het apparaat niet aangesloten is op de netspanning. Als het apparaat aan een keukenkastje is bevestigd, draai je de bevestigingsschroeven los. Schuif het apparaat van zijn plaats.

Vergeet niet dat vaatwasmachines zwaar kunnen zijn. Wees voorzichtig wanneer je die van jou gaat verplaatsen. Je kunt het apparaat gemakkelijker verplaatsen als je het naar achteren kantelt en een oud vloerkleed onder de voorste poten plaatst. Nu kun je aan het kleed trekken en de vaatwasmachine zo van zijn positie trekken.

Nu kun je bij de achterkant van het apparaat en kun je de elektrische aansluitingen en de water- en afvalwaterslang loskoppelen. Mogelijk heb je daar een moersleutel of een tang voor nodig. Plaats een teil onder de waterkraan om eventueel lekkend water op te vangen en plaats de uiteinden van de toevoer- en afvalwaterslang in de teil.

Raadpleeg de lokale regelgeving voor het afvoeren van oude huishoudelijke apparaten. Mogelijk is er een ophaalservice beschikbaar in de gemeente waar je woont. Als je het apparaat zelf gaat verwijderen, heb je hulp nodig, want je kunt het apparaat niet alleen optillen en verplaatsen.

Je nieuwe apparaat voorbereiden op de installatie

Als het nieuwe apparaat eenmaal in de gewenste ruimte staat, heb je ruimte nodig om het uit te pakken. Verwijder de buitenverpakking met een schaar of een kartonsnijder. Knip of snijd niet te diep, dan kun je krassen op het apparaat veroorzaken. Verwijder al het karton en ook het piepschuim.

Mogelijk zit er verpakkingsmateriaal onder het apparaat. Wees voorzichtig wanneer je het apparaat optilt om dat te verwijderen. Verwijder vervolgens zo snel mogelijk alle stickers en ook de afdekkingen van het display. Hoe langer ze blijven zitten, hoe lastiger het is om ze te verwijderen.

Controleer na het uitpakken of alle onderdelen en accessoires aanwezig en onbeschadigd zijn. Het gaat hierbij om een gebruikershandleiding, een bestekmand, een zouttrechter, een teststrookje voor de pH-waarde en een geluidsdempende strip (sommige modellen). Bij jouw model worden mogelijk extra accessoires geleverd.

Aan de achterkant van het apparaat zie je een watertoevoerslang (donkere tint), een afvalwaterslang (lichtere tint) en een stroomkabel. De slangen worden door twee kunststof klemmen op hun plaats gehouden.

Plaats het apparaat nu dicht bij de daarvoor bestemde ruimte en zorg dat je je gereedschap bij de hand hebt.

Het nieuwe apparaat installeren

Als je een oud apparaat vervangt, beschik je al over een geschikte ruimte voor het nieuwe apparaat en over de openingen in de kastjes voor de slangen of snoeren. Als je echter voor het eerst een apparaat installeert, moet je mogelijk openingen voor de slangen of het netsnoer in de kastjes boren.

Het wordt gemakkelijker als je een speciale watertoevoer voor een vaatwasmachine hebt. Maar als dit niet het geval is, moet je een dubbele afvoerklep aanschaffen, zodat je de watertoevoer van de gootsteen kunt gebruiken. Via een dubbele klep kun je twee slangen aansluiten op één watertoevoer. Er zijn veel kleppen beschikbaar op de markt, dus volg de instructies bij het desbetreffende product.

Nu kun je het apparaat aansluiten op het water en de afvoer. Haal eerst de waterslang uit de klem die de slang op zijn plaats houdt. Koppel de afvoerslang nog niet los. Deze moet vast blijven zitten op het apparaat om te voorkomen dat er afvoerwater terugstroomt in het apparaat.

Sluit het uiteinde van de waterslang aan op de watertoevoer (de afzonderlijke toevoer of de dubbele afvoerklep die zojuist is genoemd). Je kunt de aansluiting vastzetten door de kunststof bout met de hand vast te draaien. Als de watertoevoer is aangesloten, kun je de hoofdkraan inschakelen.

Vervolgens sluit je het apparaat aan op de afvoer. Of je de afvoerslang nu aansluit op een speciale afvoer of op de afvoerpijp van je gootsteen, de slang moet zich op tussen 50 en 100 cm hoogte van de grond bevinden.

Als er een speciale afvoeropening voor de vaatwasmachine in de muur zit, kun je het uiteinde van de afvoerslang daar gewoon in steken. Het uiteinde van de afvoerslang moet ongeveer 12 cm diep in de afvoeropening worden geduwd.

Als je geen speciale afvoer hebt, moet je de afvoerslang aansluiten op de afvoerpijp van de gootsteen. Deze vind je onder de gootsteen. In de zwanenhals zie je een extra klep naar de afvoerpijp. Als er eerder een vaatwasmachine was geïnstalleerd die deze afvoermethode gebruikte, is er waarschijnlijk al een sluitstuk aangesloten op de zwanenhals.

Als je voor het eerst een apparaat op deze plek installeert, moet je mogelijk zelf een sluitstuk aansluiten. Dat is vrij eenvoudig. Schroef de beschermkap van de extra klep los en schroef het sluitstuk op zijn plaats. Zorg dat je plastic stoppen van het sluitstuk of de zwanenhals verwijdert.

Nu kun je de afvoerslang aansluiten op het sluitstuk. Duw het rubberen uiteinde van de afvoerslang over het sluitstuk en zet de slang vervolgens stevig vast met de meegeleverde metalen klem.

Opmerking: een afvoerslang die langer is dan vier meter heeft een negatief effect op het wasresultaat.

De elektrische aansluiting tot stand brengen

Nu je het apparaat hebt aangesloten op de waterafvoer en -toevoer, kun je het aansluiten op de elektriciteit. Het apparaat moet rechtstreeks op een stopcontact worden aangesloten met een schakelaar die is aangesloten op de zekeringinstallatie van de woning.

Gebruik geen verlengsnoer of stekkerdoos. Probeer een beschadigd netsnoer niet zelf te repareren of te vervangen. Dit moet worden uitgevoerd door een gekwalificeerde monteur. Vervolgens kun je de stroom inschakelen.

Nu is het apparaat volledig aangesloten en kun je het op zijn plaats duwen. Zorg ervoor dat de slangen en het netsnoer niet vast komen te zitten of gaan knikken wanneer je het apparaat weer op zijn plaats duwt.

Kijk nu met een waterpas of het apparaat recht staat. Je kunt de poten met de hand of met een moersleutel afstellen door aan de bouten op de poten te draaien. Het is belangrijk dat het apparaat waterpas staat, anders kan het tijdens gebruik gaan schudden of bewegen.

Voor het eerste gebruik

Voordat je het apparaat kunt gaan gebruiken, moet je nog een paar instellingen kiezen.

Eerst moet je de vaatwasmachine aanpassen aan de waterhardheid in de regio. Gebruik het teststrookje voor de pH-waarde dat bij je apparaat is geleverd om vast te stellen hoe hard het water is.

Laat de kraan een minuut lopen en vul vervolgens een glas water. Dompel het teststrookje in het water en laat het een minuut inwerken. Teststrookjes voor de pH-waarde kunnen variëren, dus raadpleeg de gebruikershandleiding om te zien hoe je het moet interpreteren. Als je de hardheid van het water hebt vastgesteld, moet je de vaatwasmachine op basis hiervan instellen.

Je moet het apparaat zowel intern als via het bedieningspaneel aanpassen aan de waterhardheid. De methode hiervoor kan weer per model verschillen. Volg daarom de instructies in de gebruikershandleiding. In de gebruikershandleiding wordt duidelijk uitgelegd welke instelling geschikt is voor de waterhardheid in je regio. Zorg er wel voor dat de interne instelling overeenkomt met de instelling op het bedieningspaneel.

Opmerking: als het water erg hard is, moet je mogelijk een waterfilter gebruiken. Raadpleeg de gebruikershandleiding voor meer informatie. Je kunt de gebruikershandleiding hier downloaden. Zoek de juiste handleiding met het modelnummer van het product.

Voordat je het apparaat kunt gaan gebruiken, moet je vaatwaszout en glansspoelmiddel toevoegen. Je vindt het zoutreservoir aan de binnenkant van de vaatwasmachine. Verwijder de dop van het reservoir en giet ongeveer een liter water in het reservoir.

Gebruik vervolgens de zouttrechter die bij het apparaat is geleverd om het reservoir te vullen met zout. Zodra het reservoir vol is, stroomt het water over.

Het is belangrijk om de meegeleverde trechter te gebruiken, omdat het vaatwaszout een bijtend effect kan hebben op de metalen oppervlakken in het apparaat. Veeg eventueel gemorst zout weg.

Opmerking: als het water bijzonder zacht is, hoef je mogelijk geen vaatwaszout te gebruiken. Raadpleeg de gebruikershandleiding voor meer informatie.

Vul vervolgens het glansspoelmiddelreservoir, dat zich naast het bakje voor het vaatwasmiddel bevindt. Draai de dop los en vul het reservoir helemaal met glansspoelmiddel. Plaats de dop terug en draai deze weer op zijn plaats tot je een klik hoort.

De eerste keer laten draaien

Nu het apparaat is geïnstalleerd en ingesteld, is het tijd om het aan te zetten!

Kies een kort programma en start het apparaat zonder vaat en zonder vaatwasmiddel. Controleer op lekkage, overmatige trillingen of vreemde geluiden. Als je deze handleiding hebt gevolgd, zou alles in orde moeten zijn. Als je toch problemen ontdekt, kun je het beste contact opnemen met een gekwalificeerde monteur.

Nu heb je je nieuwe Beko vaatwasmachine geïnstalleerd. Zorg dat je weet hoe je de vaatwasmachine op de juiste manier vult en raadpleeg de gebruikershandleiding om te zien hoeveel vaatwasmiddel je moet gebruiken. Je kunt de handleiding ook hier downloaden. Gebruik het modelnummer van jouw product.

Veel plezier met je nieuwe apparaat.

Wil je liever iemand spreken?