Hvala na povratnim informacijama.
Ovaj prozvod ste upravo dodali na vašu listu želja
Upravo ste uklonili proizvod iz liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Ne možete dodati više na listu želja
Želite li zaista da obrišete listu za poređenje?
Nastavi i obriši
Možete da poredite samo proizvode iz iste kategorije.
Dodali ste artikal za upoređivanje. Samo tako nastavite!
Artikal je uklonjen iz liste za poređenje.
Lista za poređenje je puna!
Na listi imate samo 1 proizvod. Dodajte još neke proizvode za poređenje.
Ideje za brze i zdrave obroke za zauzete roditelje
Ideje za brze i zdrave obroke za zauzete roditelje

Pročitano 2 m.

Ideje za brze i zdrave obroke za zauzete roditelje
Ideje za brze i zdrave obroke za zauzete roditelje

Među roditeljima vlada pogrešno mišljenje da je priprema zdrave i ukusne hrane previše teška. Povrh toga, oduzima i previše vremena. Ali postoje i brzi obroci koji su zdravi. Tačno je da, u poređenju sa otvaranjem hrane iz kesice i ubacivanjem u mikrotalasnu spremanje hrane kod kuće može da traje malo duže. Ali ako odvojite samo malo vremena svake nedelje za planiranje i organizaciju, moguće je spremati brze, zdrave i ukusne obroke za celu porodicu.

 

Pa, koji je najbolji način za pripremu brzih obroka za vašu porodicu? Prvo, važno je da savladate mišljenje da je to preteško. Verujemo da u hranu vredi uložiti malo vremena, ali to ne znači da morate da pripremite tri komplikovana, gurmanska jela svakog dana. Vreme je da se pozdravite sa stavom prema zdravoj ishrani koji kaže „da mi je da mogu, ali ne mogu“.

 

Jedan koristan alat koji će vam uvek olakšati stvari je „kuvanje unapred“. Ovaj pristup u osnovi znači da odvojite jedno popodne nedeljno (nedeljom, na primer) za pripremu obroka. Onda možete to što spremite da podelite u porcije za celu nedelju u raznim kombinacijama. Postoji mnogo prednosti ove metode: štedite vreme, a možete da napravite hranljiv, domaći obrok za samo par minuta. A nemojte da zaboravite na ovaj mali bonus – nećete trošiti novac na nezdrave proizvode.

 

Jedan primer osnovnog sastojka za obrok je sotirano ili povrće kuvano na pari (dodajte u omlet ili supu). Drugi je pasulj koji možete da pomešate s povrćem ili izmiksate u ukusan humus za doručak. Salata ili sendvič su ukusniji sa tvrdo kuvanim jajima, a celovite žitarice poput pirinča su jedan od najzahvalnijih sastojaka u svim vrstama obroka pogodnim za decu. Sve što može lako da se podgreje, poput sosa od paradajza ili pečenog krompira, dobra je opcija. Ove osnovne namirnice stavite u frižider preko vikenda i moći ćete da provodite vreme baveći se drugim stvarima tokom nedelje. A kada porodica ogladni, eto rešenja – brzi obroci za večeru.

 

Potrebno je vreme i planiranje da se nezdrava hrana zameni zdravijim alternativama. Jedna strategija koju možete da iskoristite pre nego što počnete da kuvate za kasnije je da unapred isplanirate nedeljni meni. Pre nego što odete u nabavku namirnica, sednite i isplanirajte šta ćete da spremate te nedelje. Na spisku tipično treba da se nađu povrće, zeleno lisnato povrće, voće, suvi pasulj, smeđi pirinač i razne semenke (susam, suncokret… jer obezbeđuju vitalne hranljive materije, a što je bitnije ukusni su). Dobro je pri ruci imati orašaste plodove i masline u vreme užine, a malo ribe iz konzerve i kvalitetno maslinovo ulje zaokružiće izbor u korpi. Puna ostava i frižider su najbolji prijatelji zauzetih roditelja, a planiranje kupovine unapred pomoći će vam da nezdravu hranu držite podalje od svog doma.

 

Kombinovanje ovih osnova za zaokružene obroke će u početku da bude teško. To je ujedno i ključ za zdravu, uravnoteženu ishranu koja sadrži povrće, žitarice, pasulj i jednom dnevno belančevine životinjskog porekla poput jaja, ribe ili piletine. Videćete da je potrebno samo nekoliko minuta na šporetu za topao, ukusan i zdrav obrok.