Hvala na povratnim informacijama.
Ovaj prozvod ste upravo dodali na vašu listu želja
Upravo ste uklonili proizvod iz liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Ne možete dodati više na listu želja
Želite li zaista da obrišete listu za poređenje?
Nastavi i obriši
Možete da poredite samo proizvode iz iste kategorije.
Dodali ste artikal za upoređivanje. Samo tako nastavite!
Artikal je uklonjen iz liste za poređenje.
Lista za poređenje je puna!
Na listi imate samo 1 proizvod. Dodajte još neke proizvode za poređenje.
Igre sa zdravom hranom za decu
Igre sa zdravom hranom za decu

Pročitano 3 m.

Igre sa zdravom hranom za decu
Igre sa zdravom hranom za decu: učite decu da uživaju u zdravoj hrani

Dokazan način da privolite decu da prihvate hranu koju im nudimo je da ih bolje upoznate s njom. Igre s voćem i povrćem kroz koje deca uče o nutritivnim vrednostima i prednostima te hrane su zabavan i efikasan način uvođenja zdravih prehrambenih navika u njihov život. U ovom članku razmatramo neke igre o zdravoj ishrani i ideje koje su zabavne i obrazovne za celu porodicu.

 

Temelj zdrave ishrane može da se postavi tako što će voće i povrće postati deo svakodnevnog života. Međutim, igre za upoznavanje dece sa zdravom hranom mogu još više da im pomognu da je prepoznaju i cene.

 

Važno je da razmislite o materijalu i obrazovnom cilju aktivnosti koje odaberete. Trudite se da koristite drvo, tkaninu ili reciklirane materijale jer su bolji po životnu sredinu od plastike. Ključno je da zapamtite da hrana koju koristite u igrama treba da bude zdrava i da promoviše pozitivne vrednosti u nutritivnom razvoju vaše dece.

 

 

 

Bingo sa vrstama namirnica

 

„Vrste namirnica“ su jedan od osnovnih koncepata koje deca treba da nauče o zdravoj ishrani. Kao i za sve drugo, potrebna je vežba da se nauči koja hrana pripada kojoj vrsti namirnica. Ova jednostavna igra treba da pomogne usvajanju ovih koncepata.

 

Ova verzija binga se igra baš kao i obični bingo, osim činjenice da se umesto brojeva koristi hrana. Trebaće vam listić za svaku vrstu namirnica i 20 različitih bingo kartica (zavisno do broja igrača). Pobednik je prvi igrač koji ispuni horizontalnu ili vertikalnu liniju.

 

Ovde možete da pronađete spisak vrsta namirnica i razne vrste hrane. Možete da dodate koliko god vrsta hrane želite u svaku grupu. Međutim, pošto zapravo želimo da naša deca uče i da se zabavljaju, ključno je da sve bude što jednostavnije. Uvek pokušajte da zapamtite koju hranu dete lako može da prepozna. 

  • Povrće: paradajz, zelena salata, cvekla, brokoli, patlidžan, grašak, kukuruz, krompir, boranija
  • Voće: jagoda, lubenica, grožđe, kruška, ananas, narandža, trešnje, banana, jabuka
  • Žitarice: integralni hleb, pirinač, integralna testenina, kinoa, ovsena kaša, integralni kus-kus, spelta, raž
  • Belančevine: riba, škampi, jaja, kikiriki, piletina, crni pasulj, tofu, komadići tune
  • Mlečni proizvodi: mleko, domaći sir, sladoled, krem sir, mocarela, puding, jogurt, pavlaka, islandski jogurt
  • Začini: đumbir, cimet, peršun, ruzmarin, kurkuma, bosiljak, korijander, nana, origano 

Napravite kartice za bingo s hranom iz svake grupe. Zavisno od uzrasta deteta, dobra ideja je da nazive hrane zamenite slikama ili ikonicama.

 

Dodatna ideja je da, kada deca dovoljno porastu i probaju da nauče strani jezik, možete da zamenite slike nazivima iz tog stranog jezika tako da ćete im pomoći da uče novi vokabular dok se istovremeno naglašava zdrava ishrana.

 

 

 

Magnet „izaberi moj tanjir“ 

 

Kao što smo već rekli u prethodnom članku o poboljšanju hrane i ishrane za decu, Harvardov tanjir zdrave ishrane je najnoviji trend u nutritivnom usmeravanju. Uključivanje tih informacija u igru je odličan način da deca uče o zdravoj ishrani.

 

Igra je zasnovana na kreiranju velike table s tanjirom zdrave ishrane koja može da se okači na vrata frižidera (preporučena veličina: A2). Zatim napravite što više pojedinačnih vrsta hrane prečnika 2,5 cm. Dok odlučujete koju vrstu hrane da uključite u igru, uzmite u obzir uzrast vašeg deteta i pokušajte da izaberete onu hranu na koju ste vi i vaša porodica navikli; bar u početku. Spisak iznad možete da koristite kao uzor. Zalepite male magnete na poleđinu svojih kreacija i okupite porodicu!

 

Preporučujemo da tražite od dece da, ako je moguće, ovu igru igraju tako što će postaviti vrste hrane na tablu pre svakog obroka. Na taj način mogu da razumeju šta jedu svaki put i da prate zdravu i uravnoteženu ishranu. 

Beko

Licensee limited to certain jurisdictions