Hvala na povratnim informacijama.
Ovaj prozvod ste upravo dodali na vašu listu želja
Upravo ste uklonili proizvod iz liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Ne možete dodati više na listu želja
Želite li zaista da obrišete listu za poređenje?
Nastavi i obriši
Možete da poredite samo proizvode iz iste kategorije.
Dodali ste artikal za upoređivanje. Samo tako nastavite!
Artikal je uklonjen iz liste za poređenje.
Lista za poređenje je puna!
Na listi imate samo 1 proizvod. Dodajte još neke proizvode za poređenje.
Kako da naterate probirljivce da jedu povrće
Kako da naterate probirljivce da jedu povrće

Pročitano 2 m.

Kako da naterate probirljivce da jedu povrće
Kako da naterate probirljivce da jedu povrće

Da li se mučite da decu naterate da jedu povrće? Pa, niste jedini. Ubacivanje dovoljne količine i raznolikosti povrća u dečje obroke je komplikovan zadatak, a nijedno dete se ne rađa s ljubavlju prema povrću. Potrebno je vreme, dosta strpljenja i pametna taktika da probirljivca pretvorite u ljubitelja povrća. Ponekad je stvar u posluživanju s drugačijom teksturom ili prezentaciji na drugačiji način. Čitajte dalje i otkrijte trikove da deci povrće postane privlačnije.

 

 

 

Sledite pravilo o probavanju šest puta

 

To je zlatno pravilo koje svaki roditelj treba da savlada da bi naterao probirljivce da probaju novu hranu. Pravilo o „probavanju šest puta“ bazira se na teoriji da treba da budete izloženi nečemu više puta pre nego što vam postane poznato. Pravilo je jednostavno: deca ne mogu da kažu da im se ne dopada hrana pre nego što je probaju u različitim prilikama šest puta. To pretvara povrće u poznatu vrstu hrane kojoj se veruje. Iznenadili biste se kada vidite da se, nakon šest puta, većina dece predomisli oko povrća. Ako ta metoda upali jednom, deca će biti otvorenija za isprobavanje nove hrane.

 

 

 

Uključite decu u ceo proces

 

Dobra ideja je da uključite decu i predstavite im novu hranu. Pitajte ih da vam pomognu da odaberete povrće za jelo i pripremite ga zajedno. Operite, skuvajte ili stavite na tanjir. Neka im se mašta rasplamsa tako što će kreirati oblike na tanjiru od povrća različitih boja i oblika. Pošto osete ponos jer su je sami pripremili, deca će radije da probaju novu hranu. 

 

 

 

Menjajte metode kuvanja  

 

Kod neke dece je možda u pitanju osećaj povrća više nego ukus. Možete da isprobate različite metode kuvanja da vidite da li se nešto vašoj deci dopada više od ostalog. Možda ne vole brokoli kuvan na pari, ali im se dopadne krem od brokolija. Možda totalno mrze narendanu šargarepu, ali je obožavaju sotiranu u voku na laganoj vatri zbog čega bude slađa i ukusnija. 

 

Ima toliko raznog povrća da su vam opcije skoro beskonačne: možete da ga pečete, sotirate na kokosovom ulju da dobije slatkast ukus, obradite ga u blenderu, kuvate na pari ili samo poslužite presno. Sve je stvar pokušaja! Kad smo kod toga, zašto ne probate da viljušku zamenite kašikom ili obrnuto? Ponekad je već i to dovoljno da probirljivac promeni mišljenje. 

 

 

 

Dodajte jaja

 

Najukusniju ideju smo sačuvali za kraj. Još jedan praktičan trik da dete jede povrće je da dodate jaja. Sasvim je okej da dete pojede jaje dnevno ako je kvalitetno. Čaroban efekat može da se postigne ako kuvano povrće pretvorite u omlet. Možda će vaša deca i zavoleti povrće.

Beko

Licensee limited to certain jurisdictions