Hvala na povratnim informacijama.
Ovaj prozvod ste upravo dodali na vašu listu želja
Upravo ste uklonili proizvod iz liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Ne možete dodati više na listu želja
Želite li zaista da obrišete listu za poređenje?
Nastavi i obriši
Možete da poredite samo proizvode iz iste kategorije.
Dodali ste artikal za upoređivanje. Samo tako nastavite!
Artikal je uklonjen iz liste za poređenje.
Lista za poređenje je puna!
Na listi imate samo 1 proizvod. Dodajte još neke proizvode za poređenje.
Zdrava ishrana za decu koja se bave sportom
Zdrava ishrana za decu koja se bave sportom

Pročitano 3 m.

Zdrava ishrana za decu koja se bave sportom
Zdrava ishrana za decu koja se bave sportom

Podsticanje dece da budu fizički aktivna je odličan način da osigurate da će usvojiti navike zdrave ishrane i energičan način života. Postoji mnogo raznih vrsta sportova, a fizičke vežbe treba da idu ruku pod ruku s pravilnom ishranom. Na taj način će izvući najviše od tih aktivnosti. Ovde govorimo o ključnim sastojcima koji moraju da budu na tanjiru svakog sportiste u razvoju pre, tokom i nakon sportskog treninga.

 

Verovatno već znate koliko je važna uravnotežena ishrana za dete u razvoju. Međutim, fizički aktivnoj deci je potrebna posebna zdrava ishrana radi unošenja dovoljno hranjivih materija i izbegavanja povreda.

 

Kada su telu potrebne određene vrste hranjivih materija? Šta se dešava ako određene hranjive materije nedostaju u ishrani dece koja se bave sportom? Ovo su neka česta pitanja koja sebi postavljaju mnogi roditelji. Ako spadate u tu grupu, čitajte dalje da otkrijete odgovore na njih!

 

 

 

Piće i hrana koje treba izbegavati pre vežbanja

 

Da biste sprečili pad šećera u krvi kod dece, bolje je izbegavati svu hranu i piće sa šećerom pre treninga. Uvek treba da odaberete vodu koja će da drži pod kontrolom nivo šećera u krvi i nivo hidratacije. Dobra alternativa je da u vodu iscedite malo limuna ili da im ponudite kokosovu vodu. Masnu hranu sa velikim sadržajem vlakana takođe treba izbegavati jer može da izazove nelagodnost u stomaku ako se jede pre treninga.

 

 

 

Pre vežbanja

 

Deca treba da pojedu lagan obrok otprilike jedan sat pre treninga. Ako sportski trening traje kraće do jednog sata, ugljeni hidrati su dobar i brz izvor energije. Hleb od celovitih žitarica, zdrave proteinske pločice ili manja činija testenine su dobri izbori.

 

Što se tiče porcija, treba da se povećavaju s godinama i rastom dece. Takođe imajte na umu da su dečacima potrebnije veće porcije nego devojčicama jer brže sagorevaju ugljene hidrate.  

 

Ako trening traje duže od jednog sata, rešenje je u dodavanju čistih belančevina ugljenim hidratima. Belančevine će da održavaju nivo energije kod dece i pomoći će im da vežbaju duže vreme. Neka riba ima prednost nad drugim vrstama mesa i neka jaja obavezno budu organska. Belančevine iz celovitih žitarica i povrća poput onih iz mahunarki, orašastih plodova i semenki su zdravije alternative belančevinama životinjskog porekla.  

 

Dodavanje kalcijuma u obroke pre treninga pomoći će da deca ojačaju kosti i mišiće. Kalcijum će takođe da spreči upale nakon vežbanja. 

 

 

 

Zdrave navike tokom vežbanja

 

Budite sigurni da vaše dete pije dovoljno vode pre, tokom i nakon fizičke aktivnosti. Da bi se izbegla dehidratacija, mogu da uzimaju male gutljaje vode tokom treninga. Važno je znati da do dehidratacije dolazi kada ne uspeju da nadomeste tečnost izgubljenu preko znoja. Što se tiče hrane, ponudite im banane, krompir i jogurt ili mleko bez masti ili sa niskim sadržajem masti. U njima se nalaze ugljeni hidrati i kalijum važni za oporavak nakon vežbanja.

 

 

 

Obrok nakon vežbanja

 

Važno je da zasitni obrok nakon vežbanja sadrži svih pet grupa hrane na tanjiru deteta. Vodite računa da budu prisutni belančevine, žitarice, povrće, voće i mlečni proizvodi: pečena ili kuvana riba i povrće kuvano na pari su dobri primeri. Upotpunite obrok voćem ili jogurtom s niskim sadržajem masti.

 

Kao roditelji, važno je da podstičete decu da vode aktivan i zdrav način života, kao i da ih učite da vode računa o svom telu kroz zdrave navike. Tako će odrasti u zdrave i aktivne ljude.