Hvala na povratnim informacijama.
Ovaj prozvod ste upravo dodali na vašu listu želja
Upravo ste uklonili proizvod iz liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Da li sigurno želite da izbrišete svoju listu želja
Nastavi
Možete da poredite samo proizvode iz iste kategorije.
Dodali ste artikal za upoređivanje. Samo tako nastavite!
Artikal je uklonjen iz liste za poređenje.
Lista za poređenje je puna!
Na listi imate samo 1 proizvod. Dodajte još neke proizvode za poređenje.

3 min. pročitaj

Kako da očistite svoju mašinu za pranje sudova

Kako da očistite svoju mašinu za pranje sudova?
Kako da očistite svoju mašinu za pranje sudova?

 

 

Hvala bogu što postoji mašina za pranje sudova! Možete li da zamislite život bez nje? Pranje sudova više ne predstavlja mučenje, a vi imate vremena da se odmorite. Ali nemojte da zaboravite da povremeno treba da čistite uređaj da bi radio na nabolji način i da biste sprečili pojavu neprijatnih mirisa.

 

U ovom korisnom vodiču prikazano je šta treba da radite da bi vaša mašina za pranje sudova bila čista. 

 

 

 

1.

Pripremite pribor za čišćenje

 

Treba vam sunđer, nekoliko suvih krpa, četkica za zube, tekuća voda, deterdžent za sudove ili neki drugi proizvod za čišćenje koji nije abrazivan. I ne pomišljajte na to da koristite metalne, aluminijumske žice za sudove ili gruba, agresivna sredstva za čišćenje jer će samo da naprave ogrebotine, pa čak i dovedu do pojave rđe na vašem uređaju.    

 

 

 

2.

Pripremite uređaj za čišćenje 

 

Treba da očistite i unutrašnjost i spoljašnjost mašine za pranje sudova da bi to moglo da se nazove temeljnim čišćenjem. Prvo šta treba da uradite jeste da izvadite sve odvojive delove. Izvucite donju korpu i ostavite je sa strane. 

 

Odvojite gornju elisu tako što ćete odvrnuti navrtku u smeru suprotnom od kazaljki na satu. Donju elisu samo treba izvući. 

 

Dalje, izvadite filter i tanku metalnu rešetku koja pokriva kućište.

 

 

 

3.

Očistite sve delove

 

Uzmite elise, filter i rešetku i isperite ih tekućom vodom. Ako želite, možete da dodate malo deterdženta za sudove. 

 

Najvažniji deo mašine za pranje sudova koji treba čistiti je filter. Na njemu se skupljaju delovi hrane sa prljavih sudova. Ako ga ne čistite redovno, zbog nakupljene prljavštine se javljaju neprijatni mirisi i vaša mašina ne pere efikasno. 

 

Sledeće na spisku su elise i brizgaljke. Veoma je važno da mlaznice na elisama ne budu začepljene. Obavezno pustite vodu kroz mlaznice na brizgaljkama da biste bili sigurni da nisu začepljene. 

 

Posušite delove kuhinjskom krpom i ostavite ih da se osuše na vazduhu pre nego što ih vratite u uređaj. 

 

U zavisnosti od toga koliko često koristite mašinu, treba da je očistite barem jednom na svaka dva ili tri meseca da bi radila ispravno i bez neprijatnih mirisa. Čak i ako preskočite ostale delove, čišćenje filtera je obavezno za higijenski čistu i svežu mašinu za pranje sudova.

 

Beko filteri EverClean™ zahtevaju do 4 puta manje čišćenja. Sistem rasprskivača prska vodu na filter iznutra i tako ga čisti iznutra prema spolja. 

 

 

 

4.

Obrišite unutrašnjost mašine

 

Mekom, vlažnom krpom obrišite unutrašnjost mašine za pranje sudova. Proverite da li je suva pre nego što unutra vratite delove. Vlaga koja ostane u mašini za pranje sudova dovodi do stvaranja neprijatnih mirisa. A znate šta izaziva stvaranje neprijatnih mirisa: bakterije!

 

 

 

5.

Očistite spoljašnjost mašine (za samostojeće mašine za pranje sudova)

 

Ako imate samostojeću mašinu za pranje sudova, treba dobro da obrišete i spoljašnjost mašine. Čišćenje spoljašnjosti mašine je prilično jednostavno.

 

Kao i kod većine drugih uređaja, samo koristite vlažnu krpu ili mekani deo sunđera za sudove sa toplom vodom i proizvodima za čišćenje koji nisu abrazivni. Potpuno osušite površinu da biste sprečili pojavu tragova vode. 

 

 

 

6.

Redovno uključujte program za samočišćenje

 

Većina mašina za pranje sudova ima program za samočišćenje da bi se očistili svi ćoškovi i otvori do kojih ne možete da dođete redovnim čišćenjem. Isto tako, koristi se toplota za ubijanje bakterija u uređaju sve do filtera i sistema za odvod vode.

 

Ne zaboravite da ne smete da koristite obični deterdžent za mašinu za pranje sudova sa ovim programom. Pokrenite ga bez ikakvog deterdženta ili sa nekim sredstvom za samočišćenje.

 

Redovno čišćenje mašine za pranje sudova predstavlja više od dobrog održavanja domaćinstva. Pre svega, ako je sama mašina prljava, ne može da ima ni dobar učinak čišćenja. Isto tako, čišćenje uređaja je jedno od prvih pravila da bi proizvod trajao duže. 

 

 

Možda biste ipak radije da se obratite nekom?