Hvala na povratnim informacijama.
Ovaj prozvod ste upravo dodali na vašu listu želja
Upravo ste uklonili proizvod iz liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Da li sigurno želite da izbrišete svoju listu želja
Nastavi
Možete da poredite samo proizvode iz iste kategorije.
Dodali ste artikal za upoređivanje. Samo tako nastavite!
Artikal je uklonjen iz liste za poređenje.
Lista za poređenje je puna!
Na listi imate samo 1 proizvod. Dodajte još neke proizvode za poređenje.

2 min. pročitaj

Kako se čiste aspirator i njegovi filteri?

Kako se čiste aspirator i njegovi filteri?
Kako se čiste aspirator i njegovi filteri?

 

 

Vaš aspirator vredno radi na izbacivanju neželjenih mirisa od pripreme hrane i na održavanju svežeg mirisa vaše kuhinje. Zato i ne čudi da mu ponekad treba posvetiti malo pažnje da bi radio što bolje. U ovom malom vodiču ćete saznati kako se tačno čiste aspirator i njegovi filteri.

 

 

 

Čišćenje ili zamena filtera

 

Počnimo od filtera. Svaki aspirator ima metalni filter za masnoću koji hvata čestice masnoće iz šerpi koje ključaju ispod njega. Ako vaš aspirator osvežava vazduh u kuhinji recirkulacijom, onda on poseduje i filter sa ugljem. 

 

Masnoća se nakuplja na metalnim filterima, što ne samo da je ružno na oko već i može da stvara neprijatne mirise. Čistite ih na 1–2 meseca, ali i češće ako često pržite. 

 

Pre čišćenja metalnih filtera isključite aspirator, pa skinite filtere tako što ćete pritisnuti bravicu za oslobađanje (pogledajte uputstvo za upotrebu ako niste sigurni kako se to radi). Vaš aspirator možda ima samo jedan filter, a možda ima i više njih, ali filteri iz modernijih verzija uređaja se mogu prati u mašini za pranje sudova. 

 

Samo ih stavite u mašinu za pranje sudova i pokrenite uobičajeni program. Ako nemate mašinu za pranje sudova, potopite filtere u ključalu vodu sa malo deterdženta da omekšate masnoće, pa ih istrljajte četkom i isperite. 

 

Ako vaš aspirator ima filtere sa ugljem, oni se nalaze iza metalnih filtera. Međutim, filteri sa ugljem nisu perivi i treba da se zamene na 3 do 6 meseci. Opet, ako niste sigurni kako se to radi, pogledajte uputstvo za upotrebu aspiratora.

 

 

 

Čišćenje unutrašnjosti

 

Dok su filteri u mašini za pranje sudova, odnosno dok se nalaze u ključaloj vodi, proverite da na mestu gde su filteri stajali nema prepreka. Masnoća i prljavština mogu vremenom da prođu kroz filtere, pa sunđerom i neabrazivnim sredstvom za čišćenje prebrišite unutrašnje površine aspiratora. 

 

Kada filteri budu čisti i suvi, vratite ih na mesto.

 

 

 

Čišćenje spoljašnjosti

 

Što se tiče samog aspiratora, održavaćete ga čistim tako što ćete ga jednostavno prebrisati posle svake upotrebe. Meka krpa ili sunđer sa neabrazivnim deterdžentom su najbolji za održavanja čistoće donje i gornje površine aspiratora. 

 

Većina aspiratora ima završnu obradu od nerđajućeg čelika, pa pazite da ga ne oštetite abrazivnim sunđerima ili sredstvima za čišćenje.

 

Na kraju, suvom krpom ponovo prebrišite površine da ne bi ostali tragovi od vode.

 

To možda nije najzanimljiviji posao na svetu, ali ako budete vodili računa o aspiratoru, on će moći da vam se oduži na najbolji mogući način tako što će vazduh u kuhinji održavati finim i svežim.

 

 

Možda biste ipak radije da se obratite nekom?