Hvala na povratnim informacijama.
Ovaj prozvod ste upravo dodali na vašu listu želja
Upravo ste uklonili proizvod iz liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Da li sigurno želite da izbrišete svoju listu želja
Nastavi
Možete da poredite samo proizvode iz iste kategorije.
Dodali ste artikal za upoređivanje. Samo tako nastavite!
Artikal je uklonjen iz liste za poređenje.
Lista za poređenje je puna!
Na listi imate samo 1 proizvod. Dodajte još neke proizvode za poređenje.

2 min. pročitaj

6 saveta za održavanje aspiratora

6 saveta za održavanje aspiratora
6 saveta za održavanje aspiratora

 

 

Vaš aspirator se vredno trudi da vam kuhinja miriše sveže, pa je sasvim fer da mu ponekad posvetite malo pažnje. Ovi saveti za održavanje će vam pomoći da aspirator održite što duže u vrhunskom stanju.

 

 

 

 

1. Redovno čistite metalni filter za masnoću

 

Metalni filter za masnoću je u prvim redovima borbe protiv neželjenih mirisa. On sprečava krupnije čestice dima i masnoće da prodru u uređaj i začepe ga.

 

Neki filteri za masnoću su jednodelni, a drugi imaju dva dela. Ako ih budete održavali čistim, aspirator će raditi efikasno. Proverite u uputstvu za upotrebu, ali većina filtera se uklanja pritiskom na dugme ili bravicu. Možete da ih perete ručno u toploj vodi sa deterdžentom za sudove ili da ih stavite u mašinu za pranje sudova ako su predviđeni da se peru u njoj. Uvek ih ocedite pre vraćanja na mesto. 

 

 

 

2. Očistite unutrašnjost aspiratora pre nego što vratite filter za masnoću

 

Dok su mrežasti filteri u sapunici ili u mašini za pranje sudova, savršena je prilika da dobro očistite unutrašnjost aspiratora jer masnoća i druga prljavština mogu da se uvuku u njegovu unutrašnjost. Sunđerom i neabrazivnim sredstvom za čišćenje očistite unutrašnje površine aspiratora. Obavezno dobro osušite unutrašnje zidove i filter pre nego što ga vratite.  

 

 

 

3. Redovno menjajte filter sa ugljem

 

Ako vaš aspirator osvežava vazduh u kuhinji recirkulacijom, a ne ekstrakcijom, onda on poseduje filtere sa ugljem koji se bore protiv neprijatnih mirisa. Njih treba menjati na tri do šest meseci, u zavisnosti od upotrebe aspiratora. Ako često pržite hranu, češće ih treba menjati.

 

 

 

4. Redovno čistite izduvne odvode

 

Ako vaš aspirator osvežava vazduh u kuhinji ekstrakcijom, onda je izduvni odvod spojen sa otvorom u zidu ili prozorom. U tom odvodu vremenom mogu da se nakupe masnoća i druge materije, pa ga treba očistiti barem na svakih šest meseci. Međutim, to može da bude malo nezgodno, pa preporučujemo da za te potrebe koristite usluge stručnjaka.

 

 

 

5. Redovno čistite spoljnu površinu aspiratora

 

Masnoća, para i dim dolaze u kontakt sa spoljnim površinama aspiratora i mogu da se nakupe ako se ne čiste. Te naslage mogu da budu neverovatno uporne, pa ćete lep izgled aspiratora najlakše sačuvati redovnim čišćenjem spoljašnjosti. Trebalo bi da bude dovoljno da ga jednom nedeljno prebrišete krpom i neabrazivnim sredstvom za čišćenje.

 

 

 

6. Izaberite odgovarajuću jačinu pri pripremi hrane

 

Aspirator ne mora uvek da radi na maksimalnoj jačini. Ako samo nešto kuvate na ploči za kuvanje, najmanja brzina aspiratora bi trebalo da bude dovoljna za borbu sa parom. Međutim, ako nešto dugo pržite, koristite najveću brzinu da bi se sva masnoća i dim efikasno izvlačili.

 

 

 

Dakle, kao što vidite, održavanje aspiratora se zaista svodi na dobre navike čišćenja. Održavajte uređaj čistim, a on će nastaviti da osvežava vazduh u vašoj kuhinji.

 

 

Možda biste ipak radije da se obratite nekom?