Hvala na povratnim informacijama.
Ovaj prozvod ste upravo dodali na vašu listu želja
Upravo ste uklonili proizvod iz liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Da li sigurno želite da izbrišete svoju listu želja
Nastavi
Možete da poredite samo proizvode iz iste kategorije.
Dodali ste artikal za upoređivanje. Samo tako nastavite!
Artikal je uklonjen iz liste za poređenje.
Lista za poređenje je puna!
Na listi imate samo 1 proizvod. Dodajte još neke proizvode za poređenje.

3 min. pročitaj

Kako da znam da li aspirator pravilno radi?

Kako da znam da li aspirator pravilno radi?
Kako da znam da li aspirator pravilno radi?

 

 

Ventilaciona moć aspiratora zavisi od brzine protoka vazduha, dimenzija kuhinje, položaja aspiratora i redovnosti održavanja. Prvi korak ka optimalnoj ventilaciji u kuhinji je pravilan izbor aspiratora. Drugi je održavanje čistoće aspiratora. Pogledajte naš vodič za održavanje aspiratora da biste videli neke opšte smernice za dobru praksu.

 

 

 

Vodite računa da brzina protoka vazduha aspiratora odgovara dimenzijama kuhinje

 

Aspiratori imaju različite brzine protoka vazduha izražene u m3 na sat, a ta brzina označava njihov kapacitet. Brzina protoka vazduha vašeg aspiratora mora da odgovara dimenzijama kuhinje i ugradne ploče. Vodite računa da pri kupovini aspiratora uzmete u obzir dimenzije kuhinje i ugradne ploče. 

 

 

 

Proverite da li je uređaj instaliran na odgovarajuće mesto

 

Za optimalan učinak, aspirator treba da se instalira na određenoj visini iznad ploče za kuvanje. Ta udaljenost zavisi od brzine ekstrakcije vašeg aspiratora i dimenzija kuhinje i ploče za kuvanje.

 

Za većinu aspiratora se preporučuje instalacija na 65 cm iznad ploče za kuvanje. Ako aspirator postavite na visini većoj od te, možda neće moći efikasno da izvlači masnoću, paru i dim.

 

Više informacija o načinu instalacije uređaja potražite u uputstvu za upotrebu. Ako ne možete da pronađete uputstvo, preuzmite ga ovde tako što ćete uneti broj modela proizvoda.  

 

 

 

Redovno čistite filter za masnoću

 

Ako je vaš aspirator povezan sa ventilacijom, verovatno ima trajni filter sa metalnom mrežicom koji povremeno treba očistiti. Ako filter ne čistite redovno, masnoća i prašina mogu da prođu kroz njega i dospeju u ventilatore ili na unutrašnje zidove aspiratora. To umanjuje protok vazduha.

 

Da biste videli gde se filter nalazi i kako se skida, pogledajte uputstvo za upotrebu. Ako ne možete da pronađete uputstvo, preuzmite ga ovde tako što ćete uneti broj modela proizvoda. 

 

Da biste očistili filter za masnoću, stavite ga u vruću ili ključalu vodu sa malo deterdženta za sudove ili sličnog sredstva za odmašćivanje. Ostavite ga malo u toj tečnosti da bi masnoća omekšala. Zatim ga oribajte sunđerom ili mekom četkom. Filter skinite i temeljno čistite jednom mesečno.

 

Neki filteri aspiratora se mogu prati i u mašini za pranje sudova. Pre vraćanja, filter obavezno dobro osušite. 

 

 

 

Redovno menjajte filter sa ugljem (kod modela koji nisu povezani na ventilacioni odvod)

 

Ako vaš aspirator nije povezan sa odvodom, verovatno ima filter sa ugljem. Filteri sa ugljem su za jednokratnu upotrebu i povremeno ih treba zameniti.

 

U uputstvu za upotrebu vašeg aspiratora ćete saznati kako se uklanja i menja filter sa ugljem. Ako ne možete da pronađete uputstvo, preuzmite ga ovde tako što ćete uneti broj modela proizvoda.  

 

Preporučuje se da filter sa ugljem menjate na svakih šest meseci. Ako često kuvate ili pržite, možda će biti potrebno da zamenite filter sa ugljem na tri do četiri meseca.

 

 

 

Proverite da li se unutar aspiratora nakupila prljavština

 

Ako ste proverili stanje filtera aspiratora, proverite vazdušnu ventilaciju aspiratora. Ako aspirator nije čišćen duže vreme, prašina i masnoća su možda ušli kroz filtere i dospeli na ventilator aspiratora. Iako su šanse male, aspirator je možda usisao neko strano telo koje ometa protok vazduha unutar uređaja. 

 

Da biste se uverili da to nije slučaj, izvadite sve uklonjive delove iz aspiratora i proverite unutrašnjost. Tokom tog postupka dobro prebrišite unutrašnje zidove mokrom krpom. Možete da je nakvasite neabrazivnim sredstvom za čišćenje ili deterdžentom za sudove. Pre vraćanja, filter i unutrašnje zidove aspiratora obavezno osušite. 

 

 

 

Proverite da li je ventilacija začepljena

 

Protok vazduha u aspiratoru mogu da ometaju predmeti zaglavljeni u spoju na ventilacioni odvod ili u samom odvodu. Ako sumnjate da je to u pitanju, obratite se ovlašćenom servisu.

 

 

 

 

Možda biste ipak radije da se obratite nekom?