Hvala na povratnim informacijama.
Ovaj prozvod ste upravo dodali na vašu listu želja
Upravo ste uklonili proizvod iz liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Da li sigurno želite da izbrišete svoju listu želja
Nastavi
Možete da poredite samo proizvode iz iste kategorije.
Dodali ste artikal za upoređivanje. Samo tako nastavite!
Artikal je uklonjen iz liste za poređenje.
Lista za poređenje je puna!
Na listi imate samo 1 proizvod. Dodajte još neke proizvode za poređenje.

2 min. pročitaj

Kako da očistim frižider?

Kako da očistim frižider?
Kako da očistim frižider?

 

 

Frižider je najprepoznatljiviji element kuhinje, a verovatno je i uređaj koji najčešće koristite. Sasvim je očekivano da će se s vremena na vreme isprljati hranom i pićem, tako da ćete morati da ga temeljno očistite na svaka tri meseca.

 

Prosute tečnosti i čestice hrane su plodno tle za razvoj klica, bakterija, pa čak i buđi (fuj!), tako da je izuzetno važno da redovno čistite frižider. Ovaj vodič vam predstavlja najbolji i najbezbedniji način za održavanje tako da vaš frižider izgleda kao da je tek stigao iz prodavnice.

 

 

 

1. korak

Isključite frižider iz struje i spremite ga za čišćenje

 

Prvo isključite frižider iz utičnice da biste izbegli nepotrebnu potrošnju energije tokom čišćenja i da biste sprečili nezgode. Onda počnite da vadite iz frižidera sve namirnice i sve veće ostatke hrane.

 

Zatim uklonite sve delove iz frižidera koji mogu da se izvade, kao što su police i fioke, i pažljivo ih položite na kuhinjski pult da se ne bi oštetili ili napukli. 

 

 

 

2. korak

Očistite sve delove koje ste izvadili

 

Pažljivo očistite police, odeljke u vratima, fioke i sve ostale delove mekim sunđerom i sredstvom za pranje sudova. Možda neki delovi mogu da se operu u mašini za pranje sudova, ali obavezno prvo pogledajte uputstvo za frižider. Osušite fioke i police tapkanjem i ostavite ih sa strane.

 

 

 

 

3. korak

Očistite unutrašnjost frižidera i dihtung na vratima

 

Sada je vreme da se pozabavite unutrašnjošću frižidera. Nemojte da koristite nikakve deterdžente ili abrazivna sredstva za čišćenje. Jednostavno rastvorite jednu kašiku sode bikarbone u pola litra mlake vode i to je sve što vam je potrebno.

 

Mekom krpom ili sunđerom prebrišite unutrašnje površine frižidera, dihtunge vrata i eventualni rezervoar za vodu koristeći rastvor za čišćenje koji ste sami napravili. Sada ponovo pređite preko površina suvom krpom da biste sve osušili.

 

 

 

4. korak

Očistite spoljašnjost aparata i kalemove kondenzatora

 

Čišćenje spoljašnjosti uređaja je prilično jednostavan zadatak. Samo vodite računa da koristite blago i neabrazivno sredstvo za čišćenje i meki sunđer ili krpu da biste prebrisali prednju i bočne strane frižidera. Ako aparat ima površinu od nerđajućeg čelika, pažljivo izaberite sredstvo za čišćenje. Ponovo prebrišite površine suvom krpom da bi se uređaj brže osušio. 

 

Kalemovi kondenzatora se nalaze na zadnjoj strani frižidera, neposredno iznad poda. Oni su neophodni za oslobađanje toplote i održavanje hladne temperature u unutrašnjosti uređaja. Međutim, na ovim kalemovima može da se nakupi dosta prašine ako ih ne brišete.

 

Izvucite frižider iz kućišta ili ga udaljite od zida iza njega. Pronađite kalemove kondenzatora i rukom pokupite nakupljenu prašinu. Možete i da uzmete usisivač i podesite ga na nisku snagu usisavanja da biste očistili kalemove kondenzatora. 

 

 

 

5. korak

Vratite sve izvađene delove i sačekajte da frižider stabilizuje temperaturu

 

Na kraju vratite frižider na mesto i ponovo ga uključite u struju. Obavezno proverite da li ste osušili sve izvađene delove pre nego što ih vratite i sačekajte sat ili dva da uređaj stabilizuje temperaturu pre nego što ga napunite namirnicama.

 

Ovo možda nije baš najglamurozniji zadatak, ali time produžavate radni vek frižidera i osiguravate svežinu i bezbednost namirnica.

 

 

Možda biste ipak radije da se obratite nekom?