Hvala na povratnim informacijama.
Ovaj prozvod ste upravo dodali na vašu listu želja
Upravo ste uklonili proizvod iz liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Da li sigurno želite da izbrišete svoju listu želja
Nastavi
Možete da poredite samo proizvode iz iste kategorije.
Dodali ste artikal za upoređivanje. Samo tako nastavite!
Artikal je uklonjen iz liste za poređenje.
Lista za poređenje je puna!
Na listi imate samo 1 proizvod. Dodajte još neke proizvode za poređenje.

5 min. pročitaj

Kako se montira novi Beko frižider sa dispenzerom za vodu koji koristi rezervoar ili priključak za vodu?

Kako se montira novi Beko frižider sa dispenzerom za vodu koji koristi rezervoar ili priključak za vodu?
Kako se montira novi Beko frižider sa dispenzerom za vodu koji koristi rezervoar ili priključak za vodu?

 

 

Šta vam je potrebno

 

Alat: 

Ključ, odvijač

 

Priključci:

Ugrađeni rezervoar za vodu, vodovodna cev ili balon za vodu

 

Delovi i dodatna oprema:

Dovodna cev za vodu, filter za vodu, spojni delovi (za modele sa priključkom za vodu)

 

Težina:

Modeli bez priključka za vodu: 1/5

Modeli sa priključkom za vodu: 4/5

 

Pribl. vreme:

15 minuta za modele bez priključka za vodu

45 minuta za modele sa priključkom za vodu

 

 

 

Pre nego što počnete

 

Pre nego što počnete da koristite dispenzer za vodu u frižideru, potrebno je da odredite da li je to model sa rezervoarom ili priključkom za vodu. Modeli sa rezervoarom su opremljeni plastičnim ili staklenim rezervoarom za vodu u vratima. Modeli sa priključkom za vodu moraju da se priključe na dovod vode kako bi radili. 

 

Ako ste se sledili korake iz našeg vodiča za montažu frižidera, spremni ste da pređete na priključivanje na dovod vode. 

 

 

 

Frižideri bez priključka za vodu sa dispenzerom za vodu

 

Ako frižider nema priključak za vodu, mora da je opremljen rezervoarom odakle crpi vodu. Rezervoari za vodu se obično nalaze u vratima u frižidera i mogu da se izvade. Pogledajte uputstvo za upotrebu da biste saznali gde se nalazi rezervoar za vodu.

 

Izvadite rezervoar i isperite ga pod slavinom pre korišćenja. Posle toga ga napunite vodom za piće. Kada je frižider spreman za točenje vode, prvo napunite čašu barem 4 ili 5 puta i prospite tu vodu. Tek onda ćete moći da pijete vodu iz dispenzera. 

 

 

 

Frižideri sa priključkom za vodu sa dispenzerom za vodu

 

Ako ste kupili frižider sa priključkom za vodu, trebalo bi da su uz njega dostavljeni crevo za vodu i spojni delovi za priključke.

 

Frižideri sa priključkom za vodu moraju da se priključe direktno na dovod vode. To može da bude vodovodna cev u stanu ili balon za vodu. Neki modeli su ujedno opremljeni spoljnim filterom za vodu. Evo kako da priključite frižider na dovod vode. 

 

 

 

Priključivanje na vodovodnu cev

 

Kao prvo, treba da povežete crevo za vodu sa uređajem. Da biste to uradili, izvadite priključak iz ulaza za vodu sa zadnje strane. 

 

Provucite crevo kroz priključak. Čvrsto utisnite crevo na ulaz. 

 

Vratite priključak u prethodni položaj i zategnite ga okretanjem. Ovo bi trebalo da možete da uradite rukom, ali možete da koristite i ključ ili klešta da biste dobro pričvrstili spoj.

 

Zatim ćete morati da priključite crevo na vodovodnu cev. Prvo, postavite adapter na slavinu i dobro pričvrstite spoj. 

 

Sada skinite priključak za crevo sa adaptera.

 

Provucite kraj creva za vodu kroz priključak za crevo koji ste prethodno skinuli, pa vratite priključak na adapter nakon što čvrsto utisnete crevo u adapter (kao prilikom priključivanja uređaja). 

 

Na kraju postavite stezaljke za crevo na zid, pa njima obuhvatite crevo za vodu da biste sprečili da se pomera, odvoji ili ošteti prilikom pomeranja uređaja.

 

 

 

Montaža filtera za vodu

 

Možete i da montirate filter za vodu koji se isporučuje sa nekim modelima. Da biste to uradili, sledite postupak u prethodnom tekstu, s tim što treba još da montirate filter na zid.

 

Kao prvo, treba da odredite gde ćete montirati filter na zid. Imajte u vidu da filter ne sme da se montira na uređaj. Kada odredite mesto za montažu, postavite na zid montažne nosače koje ste dobili sa uređajem. Imajte u vidu da filter treba da je montiran u uspravnom položaju. Kada montirate nosače, zakačite filter u odgovarajućem položaju.

 

Dva creva za vodu izlaze sa obe strane filtera. Povežite ih sa slavinom i uređajem na način opisan u prethodnom tekstu.

 

 

 

Isprobavanje spojeva

 

Otvorite slavinu za vodu i proverite da li voda curi. Ako primetite curenje, zatvorite slavinu i zategnite sve spojeve, prebrišite vodu i ponovo otvorite slavinu da biste proverili da li je sve u redu.

 

 

 

Povezivanje sa balonom za vodu

 

Ako ne možete da pijete vodu iz slavine, možete da povežete uređaj sa balonom za vodu. Međutim, u tom slučaju morate da kupite pumpu. Obratite se prodavcu da biste se posavetovali oko adekvatnih pumpi.

 

Kao prvo, treba da povežete crevo za vodu sa uređajem. Da biste to uradili, izvadite priključak iz ulaza za vodu sa zadnje strane uređaja. Provucite crevo kroz priključak, pa zatim čvrsto utisnite crevo na ulaz. Vratite priključak u prethodni položaj i zategnite ga okretanjem. Ovo bi trebalo da možete da uradite rukom, ali možete da koristite i ključ ili klešta da biste dobro pričvrstili spoj.

 

Nakon toga, povežite uređaj sa pumpom pomoću creva za vodu, pa povežite pumpu i balon za vodu. Potražite postupak u uputstvu za upotrebu.

 

 

 

Isprobavanje spojeva

 

Otvorite slavinu za vodu i proverite da li voda curi. Ako primetite curenje, zatvorite slavinu i zategnite sve spojeve, prebrišite vodu i ponovo otvorite slavinu da biste proverili da li je sve u redu.

 

Natočite barem 4 ili 5 velikih čaša vode pre nego što počnete da pijete vodu iz dispenzera za vodu. 

 

 

 

Pre upotrebe

 

Pre nego što priključite uređaj na utičnicu i uključite ga, sačekajte barem 4 sata da se gasovi i tečnosti iz kompresora stabilizuju. Nakon toga možete da priključite uređaj u utičnicu, uključite ga i postavite u položaj. Nagnite frižider unazad i postavite ga pomoću točkiča na zadnjoj osnovi. Vodite računa da ne poremetite priključke za vodu ili upletete strujni kabl. 

 

Kada ga postavite u željeni položaj, namestite nožice da bi bio ispravno nivelisan. Okrećite prstenove oko nožica rukom sve dok obe ne dodirnu pod. Koristite libelu da biste proverili da li je uređaj nivelisan.

 

Sada možete da napunite rezervoare za vodu ako postoje. Sačekajte oko 6 sati pre nego što stavite namirnice u novi frižider jer mu toliko vremena treba da dostigne zadatu temperaturu.

 

 

 

I to je to. Upravo ste montirali novi Beko frižider sa dispenzerom za vodu! Nadamo se da ćete uživati u korišćenju novog uređaja.

 

 

Možda biste ipak radije da se obratite nekom?