Hvala na povratnim informacijama.
Ovaj prozvod ste upravo dodali na vašu listu želja
Upravo ste uklonili proizvod iz liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Da li sigurno želite da izbrišete svoju listu želja
Nastavi
Možete da poredite samo proizvode iz iste kategorije.
Dodali ste artikal za upoređivanje. Samo tako nastavite!
Artikal je uklonjen iz liste za poređenje.
Lista za poređenje je puna!
Na listi imate samo 1 proizvod. Dodajte još neke proizvode za poređenje.

3 min. pročitaj

Kako se čisti mašina za pranje veša?

Kako se čisti mašina za pranje veša?
Kako se čisti mašina za pranje veša?

 

 

Smrdljive čarape, prljava odeća za trening, isflekane košulje… vaša mašina za pranje veša se bori sa svima njima, ali ponekad treba da joj uzvratite uslugu i očistite je. 

 

Kada mašinu za pranje veša održavate čistom, ona radi efikasno, duže traje i ne dozvoljava bakterijama da se razmnožavaju. Ujedno ste sebe poštedeli borbe sa neprijatnim mirisima iz mašine za pranje veša.  Ovaj mali vodič će vam pokazati kako je to brzo i lako.

 

 

 

Redovno čistite filter pumpe

 

Filter pumpe mašine za pranje veša je još jedna stvar o kojoj treba da vodite računa. On sprečava predmete poput dugmadi i novčića da se zaglave u odvodnoj cevi. Nalazi se iza poklopca u donjem uglu uređaja. Filter pumpe treba da čistite na svaka 3 do 4 meseca. 

 

Otvorite poklopac i videćete filter. Neki modeli mašine za pranje veša imaju malo crevo iza poklopca, koje služi za istakanje vode iz filtera. Kod ostalih modela voda prosto istekne kad se filter izvuče. U oba slučaja se preporučuje da postavite posudu ili peškire ispod filtera.

 

Ako vidite crevo, izvucite ga i izvadite čep, pa sačekajte da voda istekne. Ako ga nema, okrenite filter u smeru suprotnom od kazaljke i izvucite ga. Trebalo bi da voda ističe dok to radite. Voda treba da se izlije u posudu ili na peškire. 

 

Kada voda istekne, uklonite prljavštinu, dlake i strana tela iz filtera. Zatim ga isperite pod česmom. Proverite otvor gde je stajao filter, odnosno da li u njemu ima prljavštine, novčića i dugmadi. Obrišite ga vlažnom krpom. Na kraju vratite i okrenite filter u smeru kazaljke, pa vratite poklopac.

 

 

 

Očistite gumu vrata

 

Guma vrata je sklona sakupljanju dlačica i prljavštine. Unutar gume vremenom mogu da se formiraju buđ i plesan. Povremeno obrišite gumu mekim sunđerom ili krpom. Ne koristite abrazivna sredstva za čišćenje jer bi mogla da oštete gumu.   

 

 

 

Očistite spoljašnjost

 

Da bi spoljne površine mašine za pranje veša bile čiste, nežno ih prebrišite mekanom krpom ili sunđerom sa proizvodom za čišćenje koji nije abrazivan. 

 

Ako slučajno prospete deterdžent ili omekšivač na uređaj, potrudite se da ih brzo obrišete jer mogu da izazovu stvaranje rđe na površini. Dobro prebrišite i gumu na vratima jer na njoj mogu da se razmnožavaju bakterije. Ako ovo budete radili jednom nedeljno, spoljašnjost mašine za pranje veša će biti besprekorno čista.

 

 

 

Očistite fioku za deterdžent

 

Zatim pogledajte fioku za deterdžent – na njoj mogu da se nakupljaju naslage deterdženta i omekšivača, posebno ako koristite praškasti deterdžent. Fioku možete da izvadite tako što ćete je malo podići, pa izvući do kraja. 

 

Dobro je isperite pod slavinom i uklonite sve naslage, pa je vratite u uređaj. Trebalo bi da bude dovoljno da ovo ponovite jednom mesečno, ali ponovite postupak ako vidite da se deterdžent nakupio u fioci.

 

 

 

Koristite cikluse samočišćenja, kao što je DrumClean+

 

Program DrumClean+ na Beko mašinama za pranje veša zagreva vodu na temperaturu koja uništava bakterije i buđ. Samo pazite da kod ovog ciklusa ne stavite veš ni deterdžent! 

 

Ako vaša mašina za pranje veša nema ciklus samočišćenja, možete da pokrenete program sa najvišom temperaturom vode, bez veša i deterdženta. Ako to budete ponavljali na svakih 3 do 6 meseci, uređaj će vam uvek biti u odličnom stanju.   

 

 

Možda biste ipak radije da se obratite nekom?