Hvala na povratnim informacijama.
Ovaj prozvod ste upravo dodali na vašu listu želja
Upravo ste uklonili proizvod iz liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Da li sigurno želite da izbrišete svoju listu želja
Nastavi
Možete da poredite samo proizvode iz iste kategorije.
Dodali ste artikal za upoređivanje. Samo tako nastavite!
Artikal je uklonjen iz liste za poređenje.
Lista za poređenje je puna!
Na listi imate samo 1 proizvod. Dodajte još neke proizvode za poređenje.

3 min. pročitaj

Kako sprečiti skupljanje odeće tokom pranja i sušenja?

Kako sprečiti skupljanje odeće tokom pranja i sušenja?
Kako sprečiti skupljanje odeće tokom pranja i sušenja?

 

 

Ovo se svima desilo. Nesmotreno ste stavili vuneni džemper ili farmerke sa elastinom u mašinu za pranje veša ili u mašinu za sušenje veša i odeća se skupila na dečiju veličinu. Možete biste mogli da spasite odeću istezanjem, ali to više ne bi bio isti komad odeće. Pridržavajte se sledećih smernica da više nikada ne biste uništili još neki džemper, trenerku ili majicu!

 

 

 

Zašto se odeća skuplja

 

Odeća se šije od pamučnih, vunenih ili sintetičkih tkanina dobijenih istezanjem vlakana. Toplota, voda i tretiranje odeće tokom okretanja bubnja utiču na popuštanje ovih vlakana. Prema tome, ako odeću izložite prevelikoj toploti tokom pranja ili sušenja, ova vlakna će popustiti. A kada se vaša omiljena haljina smanji za 3 broja, biće to lekcija koju ste skupo platili.

 

 

 

Šta možete da uradite da biste sprečili skupljanje

 

Do skupljanja dolazi prilikom izlaganja toploti i tečnosti, kao i prilikom tretiranja odeće, što znači da se odeća može skupiti i tokom pranja i tokom sušenja. Prema tome, uzmite u obzir sledeće preporuke da više nikada ne biste uništili svoj voljeni komad odeće.

 

 

 

1. korak: Pogledajte etiketu na odeći

 

Na etiketi se nalaze sve informacije koje su vam potrebne za pravilno pranje i sušenje. Na etiketi je objašnjeno kako se odeća pere i suši i kako smete i ne smete da je tretirate. Jedini problem je što su ove informacije predstavljene nizom simbola koje nije uvek lako razumeti. Ovaj vodič  vam može pomoći da protumačite simbole na etiketi, a kada to uradite, vodićete računa o vešu poput profesionalca!

 

Jedan od najbitnijih podataka na etiketi je temperatura na kojoj se odeća pere i suši. Ako želite da budete naročito obazrivi sa pojedinim komadima odeće, perite ih i sušite na nižim temperaturama, od recimo 30 °C. Iako je skupljanje prisutno i na nižim temperaturama, značajno je manje.

 

Na etiketi takođe možete naići na oznaku „ne skuplja se“. Kao što etiketa nagoveštava, ova garderoba je fabrički skupljena i ne bi trebalo da se skupi nakon pranja i sušenja.

 

 

 

2. korak: Sortirajte odeću

 

Neka vam sortiranje veša prema boji i temperaturi pranja pređe u rutinu da biste sprečili skupljanje odeće. Takođe, ne zaboravite da mašina za pranje i mašina za sušenje veša možda imaju specijalne programe za određene tkanine, poput programa za teksas. Sortirajte veš na pravilan način kada koristite programe za određene tipove tkanina. Više saveta za pranje i sušenje veša potražite u našem vodiču za pravilno punjenje mašine za pranje i mašine za sušenje veša.

 

 

3. korak: izaberite odgovarajući program

 

Pored odgovarajućeg programa bitno je izabrati i odgovarajuću temperaturu jer pojedini programi automatski biraju temperaturu pranja. 

 

Na primer, ako perete vunenu odeću, obavezno izaberite program za vunu ako je dostupan na vašoj mašini za pranje veša. Za ovaj program se snižava temperatura pranja, kao i brzina centrifugiranja, a rezultat je nežnije pranje sa manjim skupljanjem.

Druga opcija je ručno pranje što može biti i naznačeno na etiketi za negu odeće. Ovo je svakako najbezbedniji metod pranja, ali i najteži. 

 

 

 

4. korak: Budite obazrivi kada je sušenje u pitanju

 

Opet naglašavamo da ne zaboravite da pogledate etiketu. Ako je na etiketi naznačeno da komad odeće ne treba sušiti u mašini, nemojte rizikovati. Ali, ako je na etiketi navedeno da se odeća može sušiti u mašini, izaberite odgovarajuću temperaturu. Ako izaberete visoku temperaturu za sušenje odeće koja bi trebalo da se suši na nižoj temperaturi, odeća će se verovatno skupiti. Takođe, ako vaša mašina za sušenje veša nudi programe za određene tkanine, obavezno ih koristite.

 

 

Možda biste ipak radije da se obratite nekom?