Hvala na povratnim informacijama.
Ovaj prozvod ste upravo dodali na vašu listu želja
Upravo ste uklonili proizvod iz liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Da li sigurno želite da izbrišete svoju listu želja
Nastavi
Možete da poredite samo proizvode iz iste kategorije.
Dodali ste artikal za upoređivanje. Samo tako nastavite!
Artikal je uklonjen iz liste za poređenje.
Lista za poređenje je puna!
Na listi imate samo 1 proizvod. Dodajte još neke proizvode za poređenje.

3 min. pročitaj

Kako popraviti mašinu za pranje sudova koja neće da pere sudove? 

Kako popraviti mašinu za pranje sudova koja neće da pere sudove?
Kako popraviti mašinu za pranje sudova koja neće da pere sudove?

 

 

Postoji nekoliko razloga zbog kojih vaša mašina za pranje sudova loše pere sudove. Pogledajte da li će nešto od navedenog da reši problem.

 

 

 

Pogledajte da li je prskalica prljava ili začepljena

 

Prskalice u mašini za pranje sudova imaju rupe kroz koje se ispušta voda u mašinu. Ako su ove rupe začepljene, ne ispušta se dovoljna količina vode u mašinu. U ovom slučaju, deterdžent u dozeru se neće potpuno rastvoriti i sudovi neće biti dobro isprani.

 

Proverite da li su začepljene rupe na prskalici. Čistite ih redovno ili kada se začepe.

 

Da biste očistili gornju prskalicu, okrenite navrtku u smeru suprotnom od kazaljki na satu i skinite i navrtanj i prskalicu. Skinite donju prskalicu tako što ćete je povući na gore. Isperite prskalice tekućom vodom. Koristite četkicu za čišćenje rupa.

 

Proverite da li je navrtanj dobro zategnut pre nego što vratite prskalicu u uređaj. Vratite donju prskalicu na mesto i gurajte je naniže dok ne čujete zvuk škljocanja.

 

 

 

Proverite da li je uređaj ispravno napunjen

 

Možda sudove stavljate na pogrešan način ili stavljate previše sudova u mašinu. Proverite da li su svi sudovi ispravno nagnuti i da nisu naslonjeni jedni na druge ili na pokretne delove mašine za pranje sudova. 

 

Ako mašinu za pranje sudova ne napunite kako treba, lagane plastične čaše ili posuđe od stakla može da se pomera i prevrće i da se napuni vodom od pranja. Sudovi mogu da ometaju otvaranje poklopca dozera ili okretanje prskalica.

 

Okrenite prskalice nakon punjenja mašine da proverite da li se slobodno kreću. Više informacija o tome kako da napunite mašinu za pranje sudova potražite u našem vodiču. 

 

 

 

Proverite da li je odabran odgovarajući program

 

Program pranja koji ste odabrali možda nije pogodan za vrstu sudova koje želite da operete. Za veoma zaprljane sudove, odaberite program sa većom temperaturom i dužim ciklusom pranja.

 

 

 

Pogledajte da li je filter prljav ili začepljen

 

Mašina za pranje sudova ima filter za odvod koji mora da se čisti. Izvadite filter iz mašine za pranje sudova i pogledajte ima li nakupljenih komadića hrane.

 

Izvucite donju korpu iz mašine za pranje sudova da biste došli do filtera. Izvadite filter iz donjeg dela uređaja i operite ga pod tekućom vodom. Ovaj postupak redovno ponavljajte radi odgovarajućeg odvoda vode i da biste sprečili pojavu neugodnih mirisa.

 

 

 

Iskoristite sve pogodnosti filtera EverClean™ 

 

Mnoge Beko mašine za pranje sudova imaju filter EverClean™. Ova funkcija koristi poseban sistem rasprskivača koji iznutra čisti filter za odvod. Zahvaljujući filteru EverClean™ na vašoj Beko mašini za pranje sudova, čišćenje ćete obavljati četiri puta ređe.

 

 

 

Obavezno sastružite ostatke hrane sa sudova

 

Stvrdnuti i sasušeni ostaci hrane se možda ne uklone u mašini za pranje sudova. Takvi komadići hrane takođe mogu da začepe filter ili crevo za odvod. Ručno uklonite ostatke hrane pre stavljanja sudova u mašinu.

 

 

 

Proverite da li je dozer za deterdžent vlažan

 

Ako je dozer za deterdžent vlažan kada stavite deterdžent, on se neće sasvim rastvoriti u mašini. Zbog ovoga sudovi neće biti dobro oprani. Posušite odeljak za deterdžent pre nego što ga napunite.

 

 

 

Proverite da li je deterdžent vlažan

 

Vlažan deterdžent se lepi za dozer i ne rastvara se u potpunosti u mašini. Zbog ovoga sudovi neće biti dobro oprani. Čuvajte deterdžent za mašinu za pranje sudova u zatvorenoj posudi bez vlage i daleko od previsoke temperature.

 

 

 

Nemojte da koristite neodgovarajuće deterdžente ili druge proizvode

 

Obavezno koristite deterdžente, sredstva za ispiranje i soli koji su posebno namenjeni za mašine za pranje sudova. Nemojte ni slučajno da koristite tečnost za pranje sudova, sapun za ruke, izbeljivač, sirće ili bilo kakve druge hemikalije jer ovi proizvodi ograničavaju učinak mašine za pranje sudova, dovode do stvaranja rđe na metalnim delovima i mogu da skrate vek trajanja uređaja.

 

 

 

Nemojte da koristite premalo ili previše deterdženta

 

Ako koristite praškasti deterdžent, podesite količinu prema zahtevima programa i prema tome koliko su sudovi prljavi. Uvek gledajte na oznake za doziranje i nemojte da ih prelazite.

 

 

 

Proverite da li je poklopac dozera za deterdžent dobro zatvoren

 

Ako je poklopac dozera otvoren pre početka ciklusa, deterdžent će da se otpusti suviše rano i sudovi neće biti dobro oprani. Proverite da li je poklopac dozera za deterdžent čvrsto zatvoren nakon dodavanja deterdženta.

 

 

 

Razmotrite tehničke probleme

 

Ako se problem i dalje javlja, možda postoji problem sa grejnim elementom u mašini za pranje sudova ili sa termostatom. Ako sumnjate da je to u pitanju, obratite se ovlašćenom servisu.

 

 

Možda biste ipak radije da se obratite nekom?