Hvala na povratnim informacijama.
Ovaj prozvod ste upravo dodali na vašu listu želja
Upravo ste uklonili proizvod iz liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Da li sigurno želite da izbrišete svoju listu želja
Nastavi
Možete da poredite samo proizvode iz iste kategorije.
Dodali ste artikal za upoređivanje. Samo tako nastavite!
Artikal je uklonjen iz liste za poređenje.
Lista za poređenje je puna!
Na listi imate samo 1 proizvod. Dodajte još neke proizvode za poređenje.

3 min. pročitaj

Kako sprečiti da escajg zarđa u mašini za pranje sudova?

Kako sprečiti da escajg zarđa u mašini za pranje sudova?
Kako sprečiti da escajg zarđa u mašini za pranje sudova?

 

 

Postoji nekoliko razloga zbog kojih može da zarđa metalno posuđe i pribor za jelo. Pogledajte da li će nešto od navedenog da reši problem.

 

 

 

Obavezno otvorite vrata nakon završetka ciklusa

 

Vlaga je glavni uzrok rđe. Vazduh u mašini za pranje sudova je vlažan nakon ciklusa pranja.

 

Da biste sprečili da se ova vlaga zadrži na sudovima, otvorite vrata mašine za pranje sudova kada se ciklus završi i držite ih blago otvorenima neko vreme. Zbog ovoga će vlažni vazduh iz uređaja moći da izađe, pa metalni escajg ili posuđe neće zarđati.

 

 

 

Izbegavajte pranje posuđa lošeg kvaliteta ili onog koje se ne može prati u mašini 

 

Nije svaki metal pogodan za pranje u mašini. Osim toga, metal lošeg kvaliteta ili predmeti obloženi metalom su skloni rđanju ako se peru u mašini za pranje sudova. Proverite u uputstvu proizvođača tih predmeta da li se mogu prati u mašini. Ako niste sigurni, nemojte da perete takve predmete u mašini.

 

 

Izbegavajte upotrebu metalnog pribora u nepredviđene svrhe

 

Zaštitni premaz na metalnom priboru poput noževa može da se ošteti ako se koristi za bilo šta drugo osim u predviđene svrhe. Nemojte da ih koristite za otvaranje konzervi, odvrtanje zavrtanja itd.

 

 

 

Nemojte da perete predmete koji su već zarđali

 

Rđa može da se prenese i na ostali metalni pribor. Da biste zaštitili ostali metalni pribor, ne stavljajte zarđale predmete u mašinu za pranje sudova. 

 

 

 

Obavezno sastružite ostatke hrane sa sudova

 

Ostaci hrane na metalnom priboru vremenom mogu da dovedu do pojave rđe. Prljavo posuđe ne bi trebalo dugo da stoji u uređaju. Obrišite ostatke hrane pre nego što stavite metalne predmete u mašinu za pranje sudova ili ih stavite u mašinu tek pre uključivanja uređaja da biste izbegli pojavu rđe. 

 

 

 

Proverite da li je ispravno podešena postavka za tvrdoću vode

 

Ako u vodi ima dosta jona teških metala, može da nastane ili da se ubrza proces stvaranja rđe. Mašina za pranje sudova ima unutrašnji sistem za omekšavanje vode koji smanjuje tvrdoću vode i neutrališe ove jone metala. Ovaj sistem radi najbolje u kombinaciji sa solima za omekšavanje.

 

Beko mašine za pranje sudova sa funkcijom Auto GlassShield® imaju senzore koji određuju tvrdoću vode i automatski prilagođavaju postavku za tvrdoću vode.

 

 

 

Nemojte da prosipate so za omekšavanje u uređaju

 

So za omekšavanje pomaže unutrašnjem sistemu za omekšavanje da smanji tvrdoću vode. Međutim, ima korozivni efekat na metalne površine.

 

U rezervoaru za so za omekšavanje nalazi se voda, a ova voda može da se prelije kada sipate so u rezervoar. So može da se prospe u uređaj i kada dopunjavate rezervoar za so. So u mašini za pranje sudova može da izgrebe posuđe od stakla.

 

Da biste umanjili prosipanje soli, koristite levak priložen uz Beko mašinu za pranje sudova kada sipate so u rezervoar i obavezno obrišite svu vodu koja se prelila ili prosute granule soli. Čvrsto zatvorite poklopac rezervoara nakon punjenja.

 

Pokrenite program pretpranja ili najkraći program da isperete svu prosutu so iz uređaja. Granule soli ispod poklopca se rastvaraju tokom pranja i mogu da prouzrokuju da poklopac popusti. Proverite poklopac nakon svakog programa i čvrsto ga zatvorite.

 

 

 

Nemojte da koristite neodgovarajuće deterdžente i druge proizvode

 

Obavezno koristite deterdžente, sredstva za ispiranje i soli koji su posebno namenjeni za mašine za pranje sudova. Nemojte ni slučajno da koristite tečnost za pranje sudova, sapun za ruke, izbeljivač, sirće ili bilo kakve druge hemikalije jer ovi proizvodi ograničavaju učinak mašine za pranje sudova, dovode do stvaranja rđe na metalnim delovima i mogu da skrate vek trajanja uređaja.

 

 

 

Proverite da li je uređaj ispravno napunjen

 

Možda sudove stavljate na pogrešan način ili stavljate previše sudova u mašinu. Proverite da li su svi sudovi ispravno nagnuti i da nisu naslonjeni jedni na druge. Pogledajte da predmeti od nerđajućeg čelika, posrebreni ili predmeti od bakra nisu jedni uz druge. Hemijska reakcija sa toplom vodom i deterdžentom može da izazove promenu boje na ovim materijalima.

 

 

 

Proverite da li je uzemljena strujna utičnica na koju je priključen uređaj 

 

Mašina za pranje sudova treba da bude priključena na ispravno uzemljenu strujnu utičnicu. Strujne utičnice bez uzemljenja uzrokuju nakupljanje statičkog elektriciteta unutar mašine. Statički elektricitet uklanja zaštitni sloj na metalnim predmetima i može da prouzrokuje promenu boje ili stvaranje pora.

 

 

Možda biste ipak radije da se obratite nekom?