Torktumlare

FAQ's

Alla torktumlare har ett luddfilter som behöver rengöras efter varje torkprogram.

Beroende på vilken modell av apparaten du har finns det ett extra filter som kallas filterlåda (värmepumpstumlare) eller kondensator (kondenstumlare).  Dessa filter måste rengöras regelbundet eller när varningssymbolen för rengöring av filterlådan tänds (om tillämpligt).

Fler tips om hur du rengör torktumlaren och dess filter finns i vår guide.

När luckan inte är ordentligt tätad kan torktumlaren läcka vatten. Förhindra detta genom att kontrollera de inre ytorna på luckan och avlägsna eventuellt ludd som har ansamlats på tätningarna. Du kan torka av tätningarna med en mjuk, fuktig trasa.

Det är normalt att torktumlare med värmepump avger ett metalliskt vibrationsljud. Pumpkompressorn avger ett metalliskt ljud när den arbetar. Det här är inte ett fel.

Om du hör ett mer skrapande ljud kontrollerar du om det finns främmande föremål i trumman och tar bort dem.

Om apparaten inte fungerar normalt när den avger ljudet bör du kontakta auktoriserad servicetekniker.

Om apparaten är ny eller inte har använts på ett tag är det normalt att höra ett mullrande ljud i några minuter.

Om ljudet är starkt och kontinuerligt kan valsarna som hjälper till att snurra trumman vara utslitna. Om du misstänker att detta är fallet, eller om apparaten inte fungerar normalt när du hör ljudet, kontakta en auktoriserad servicetekniker.

Detta innebär att barnlåset på torktumlaren är aktivt.

Om du vill avaktivera barnlåset trycker du på indikationsknappen och start-/pausknappen samtidigt i tre sekunder medan ett program är igång. Lamporna på knapparna blinkar när du gör detta.

Du kan även ställa programväljaren i läget På/Av när inget program är igång för att avaktivera låset.

Proceduren för att aktivera/avaktivera barnlåset kan variera beroende på modell. Se användarmanualen om procedurerna som beskrivs ovan inte fungerar. Om du har problem med att hitta manualen kan du hämta den här med hjälp av produktens modellnummer.

Om du vill att torkprogrammet ska avslutas vid ett senare tillfälle kan du fördröja starten eller ställa in en sluttid för det valda programmet (beroende på vilken modell av apparaten du har). Detta är särskilt användbart om el- eller vattenkostnaden är lägre under vissa tider på dagen.

Om du vill ställa in ett fördröjt program laddar du torktumlaren och väljer programmet tillsammans med de ytterligare funktioner du behöver. Tryck på Slut/Sluttid (beroende på vilket som är tillgängligt på kontrollpanelen). Du kan nu ställa in när du vill att torkningsprocessen ska slutföras och starta torktumlaren som vanligt. Du kan avbryta fördröjningsfunktionen genom att stänga av apparaten och sedan slå på den igen.

För Beko-torktumlare med fördröjd startfunktion på sina paneler kan du ställa in en fördröjning på programstarten. Ladda torktumlaren och välj program och tillvalsfunktioner som vanligt. Ställ in starttiden genom att trycka på knappen Fördröjd start (eller knapparna Fördröjd start + eller - om sådana finns). Du kan nu starta torktumlaren. Om du vill avbryta nedräkningen och starta torkningen omedelbart trycker du på startknappen och minskar den återstående tiden tills den når 0. Tryck på startknappen igen för att starta programmet som vanligt.

Om panelen har knappen Tidsfördröjning med siffrorna 3, 6 och 9 betyder det att du kan ställa in när du vill att torkningsprocessen ska börja. En 3 timmars fördröjning väljs när knappen trycks in en gång. Om du trycker på samma knapp igen väljs en fördröjning på 6 timmar. Om du trycker en gång till startar programmet om 9 timmar. Om du trycker på knappen Tidsfördröjning ytterligare en gång avbryts fördröjningsfunktionen.

När du har valt en fördröjningstid kan du trycka på Start så startar programmet efter den inställda fördröjningen.

Om du vill ha mer information kan du läsa vår guide om program och funktioner för Beko-torktumlare.

Torktumlare kräver en väl ventilerad, dammfri miljö för att fungera ordentligt. Vi rekommenderar inte att du använder torktumlaren i garaget.

Varje Beko-torktumlare har ett unikt serienummer. Den sitter på ramen precis innanför luckan.