Tvättmaskin

FAQ's

Tvättmaskiner finns med olika lastkapacitet. Dessutom ändras lastkapaciteten beroende på valt program. Du bör undvika att ladda apparaten mer än dess kapacitet, eftersom överbelastning kan leda till att den inte fungerar som den ska.

Mer information om tvättmaskinens lastkapacitet finns i användarmanualen. Om du har problem med att hitta användarmanualen kan du hämta den här med hjälp av produktens modellnummer.

Beko-tvättmaskiner är konstruerade för att känna av obalanserade laster och sänka centrifugeringshastigheten därefter. För att undvika obalanserade laster bör du tvätta skrymmande föremål, som filtar, med minst ett annat tungt föremål, till exempel en stor handduk eller en annan filt.

Fler tips om hur du fyller på tvättmaskinen på rätt sätt, hur mycket tvätt maskinen kan hantera, hur du väljer lämpligt tvättprogram och hur du tvättar bh:ar, träningsskor och ylle finns i våra guider.

Det är inte en bra idé att tvätta dina vita och färgade plagg tillsammans.

Mörka och ljusare färger kan färga av sig på varandra och permanent förstöra färgen i de vita plaggen, även om de tvättas i kallt vatten. Om du sorterar tvätten i vita, ljusa och mörka plagg och använder lämpligt tvättmedel och lämpliga tvättemperaturer hjälper det dina kläder att behålla sin färg och förlänga deras livslängd.

Fler tips om hur du fyller på tvättmaskinen på rätt sätt, hur mycket tvätt maskinen kan hantera, hur du väljer lämpligt tvättprogram och vilken typ av tvättmedel du bör använda finns i våra guider.

Om du använder för mycket eller för lite tvättmedel försämras tvättprestandan. Rätt mängd tvättmedel visas på tvättmedelsförpackningen. Du kan behöva öka dosen beroende på laddningens storlek och vattnets hårdhetsgrad i ditt område. Följ tvättmedelstillverkarens anvisningar.

Fler tvättips finns i vår guide om vilken  typ av tvättmedel som ska användas.

Tvättmaskinen måste stå plant och vara balanserad på fötterna för att fungera korrekt. Försök att vicka apparaten från sida till sida eller fram och tillbaka. Om den gungar mycket kan golvet eller apparatens fötter vara ojämna.

Använd ett vattenpass för att kontrollera apparatens balans. Om den är avstängd justerar du fötterna genom att sträcka dig under tvättmaskinen och hitta låsmuttrarna på fötterna. Lossa dem och vrid fötterna medurs eller moturs tills de har ordentlig kontakt med golvet. Dra åt alla låsmuttrar igen för hand.

Det betyder att barnlåset är aktiverat. Du kan inte ändra program, temperatur, hastighet eller ytterligare funktioner när låset är aktivt.

Om du vill avaktivera barnlåset trycker du samtidigt på den första och andra funktionsknappen i tre sekunder medan ett program är igång. Lamporna på knapparna blinkar när du gör detta.

Du kan även ställa programväljaren i läget På/Av när inget program är igång för att avaktivera låset.

Proceduren för att aktivera/avaktivera barnlåset kan variera beroende på modell. Se användarmanualen om procedurerna som beskrivs ovan inte fungerar. Om du har problem med att hitta manualen kan du hämta den här med hjälp av produktens modellnummer.

Om du vill att torkprogrammet ska avslutas vid ett senare tillfälle kan du fördröja starten eller ställa in en sluttid för det valda programmet (beroende på vilken modell av apparaten du har). Detta är särskilt användbart om el- eller vattenkostnaden är lägre under vissa tider på dagen.

Om du vill ställa in ett fördröjt program laddar du torktumlaren och väljer programmet tillsammans med de ytterligare funktioner du behöver. Tryck på Slut/Sluttid (beroende på vilket som är tillgängligt på kontrollpanelen). Du kan nu ställa in när du vill att torkningsprocessen ska slutföras och starta torktumlaren som vanligt. Du kan avbryta fördröjningsfunktionen genom att stänga av apparaten och sedan slå på den igen.

För Beko-torktumlare med fördröjd startfunktion på sina paneler kan du ställa in en fördröjning på programstarten. Ladda torktumlaren och välj program och tillvalsfunktioner som vanligt. Ställ in starttiden genom att trycka på knappen Fördröjd start (eller knapparna Fördröjd start + eller - om sådana finns). Du kan nu starta torktumlaren. Om du vill avbryta nedräkningen och starta torkningen omedelbart trycker du på startknappen och minskar den återstående tiden tills den når 0. Tryck på startknappen igen för att starta programmet som vanligt.

Om panelen har knappen Tidsfördröjning med siffrorna 3, 6 och 9 betyder det att du kan ställa in när du vill att torkningsprocessen ska börja. En 3 timmars fördröjning väljs när knappen trycks in en gång. Om du trycker på samma knapp igen väljs en fördröjning på 6 timmar. Om du trycker en gång till startar programmet om 9 timmar. Om du trycker på knappen Tidsfördröjning ytterligare en gång avbryts fördröjningsfunktionen. När du har valt en fördröjningstid kan du trycka på Start så startar programmet efter den inställda fördröjningen.

Om ovanstående beskrivningar inte fungerar för din tvättmaskin kan du läsa i användarmanualen. Om du har problem med att hitta manualen kan du hämta den här med hjälp av produktens modellnummer.

Om du vill ha fler tips om torktumlare går du till vår guide om program och funktioner på Beko-torktumlare.

Nej. Tvättmaskiner från Beko har inte omhängningsbara luckor. Men Beko-torktumlare har det, så i tvättstugor med maskiner sida vid sida kan man dra nytta av dörrar som öppnas bort från varandra.

Du kan placera tvättmaskinen var som helst där det finns tillgång till rörsystemet. Det går bra att använda tvättmaskinen i garaget, så länge temperaturen inte sjunker under fryspunkten.