Hvala na povratnim informacijama.
Ovaj prozvod ste upravo dodali na vašu listu želja
Upravo ste uklonili proizvod iz liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Da li sigurno želite da izbrišete svoju listu želja
Nastavi
Možete da poredite samo proizvode iz iste kategorije.
Dodali ste artikal za upoređivanje. Samo tako nastavite!
Artikal je uklonjen iz liste za poređenje.
Lista za poređenje je puna!
Na listi imate samo 1 proizvod. Dodajte još neke proizvode za poređenje.

3 min. pročitaj

Šta sve ne sme da se pere u mašini za pranje sudova

Šta sve ne sme da se pere u mašini za pranje sudova
Šta sve ne sme da se pere u mašini za pranje sudova

 

 

Mada vam je mašina za pranje sudova sigurno velika pomoć u borbi za čistu kuhinju, u njoj ne možete sve da perete – neke stvari jednostavno ne idu u mašinu. Određeni sudovi mogu da se oštete tokom pranja ili, još gore, mogu da oštete samu mašinu!

 

Pogledajte sledeću listu i ne zaboravite da držite ove predmete što dalje od uređaja.

 

 

 

Oštri široki i drugi kuhinjski noževi

 

Ne samo što će se tokom pranja oštetiti kvalitetne oštrice i drške, već i oštri noževi mogu da skinu sloj plastike na korpama zbog čega se može javiti rđa. Definitivno je najbolje da ih ručno operete kako bi oštrice ostale oštre, a uređaj optimalno radio.

 

 

 

Drveni escajg i činije

 

Deterdžent koji koristi mašina za pranje sudova može da ispere prirodna ulja koja sprečavaju isušivanje drveta. Ako se to desi, drveni pribor i činije postaju krtiji i lakše se mogu defomisati. Ovo posuđe se pere ručno sa blagim deterdžentom i toplom vodom i ne sme se ostavljati potopljeno u vodu.

 

 

 

Posuđe od livenog gvožđa

 

Tiganji i šerpe od livenog gvožđa su jedan od najboljih izbora za kuhinjsko posuđe, naročito kada se naulje kako bi se dobila savršena površina za kuvanje. Toplota i deterdžent u mašini za pranje sudova ispraće ovaj zaštitni sloj sa posuđa koje onda postaje neupotrebljivo. Ručno pranje je najbolje rešenje za ovo posuđe, ali obavezno ga dobro osušite da biste izbegli pojavu rđe.

 

 

 

Tiganji sa nelepljivom površinom

 

Iako nose oznaku da se mogu prati u mašini, toplota i deterdžent mogu vremenom isprati nelepljivi sloj. Ako ih perete u mašini, preskočite sušenje jer je toplota glavni krivac. Ne zaboravite, ako vidite ogrebotine ili da je tiganj okrnjen, odmah ga se rešite – mogu biti oslobođeni toksini koji se nalaze ispod nelepljive površine.

 

 

 

Tiganji od bakra

 

Bakar ima svetlu, sjajnu površinu i prelepo izgleda. Zbog hemikalija koje se nalaze u deterdžentu ovaj sjaj može da se izgubi i, još gore, površina tiganja može ispucati. Nijedno sredstvo za poliranje bakra ne može to popraviti!

 

 

 

Posuđe od aluminijuma 

 

Posuđe od aluminijuma ima prelepu sjajnu površinu. Snažni deterdžent koji koristi mašina za pranje sudova će uništiti sjaj, a zbog hemijske reakcije se mogu pojaviti fleke na površini. Ovo posuđe perite ručno da biste sačuvali njegov izgled i u slučaju da ima oznaku da se može prati mašinski.

 

 

 

Posude sa izolacijom

 

Posude sa izolacijom i termos boce su odlične za održavanje namirnica toplim ili hladnim, ali ako na sebi nemaju oznaku da mogu da se peru u mašini, nipošto ih nemojte tako prati. Toplota u uređaju može da uništi gumu koja ovom posuđu daje izolaciona svojstva.

 

 

 

Oslikano stakleno posuđe ili posuđe sa štampom

 

Bilo da je u pitanju menzura ili dekorativna krigla, ako redovno budete prali ovakvo posuđe u mašini, štampa ili slika na posuđu će izbledeti.

 

Starinski porcelan, porcelan, kristal i drugo lomljivo posuđe

 

Ako ste izdvojili pozamašnu sumu za starinsko posuđe, najbolje je da ga ne perete u mašini. Deterdžent i toplota mogu da unište dekoraciju, a i pored svog vašeg truda, delikatnije posuđe se može okrnjiti tokom pranja ako udari o drugo posuđe. 

 

 

 

Tanke plastične posude ili Tupperware posuđe

 

Iako se mnoge posude za hranu mogu prati u mašini, kutije u koju se pakuje hrana za poneti, posude za maslac i tanke Tupperware posude nisu otporne na toplotu mašine i deformisaće se.

 

 

Možda biste ipak radije da se obratite nekom?