Hvala vam na povratnim informacijama.
Ovaj proizvod ste upravo dodali Vašoj listi želja
Upravo ste uklonili ovaj proizvod iz Vaše liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Jeste li sigurni da želite očistiti Vašu listu želja
Nastaviti
Možete porediti samo proizvode iz iste kategorije.
Upravo ste dodali stavku za poređenje. Samo naprijed!
Stavka je uklonjena sa vaše liste za poređenje.
Vaša lista za poređenje je puna!
Na listi se nalazi samo 1 proizvod. Dodajte još za poređenje.

3 min pročitano

Kako čistiti mašinu za pranje suđa

Kako čistiti mašinu za pranje suđa?
Kako čistiti mašinu za pranje suđa?

 

 

Hvala Bogu što postoji mašina za pranje suđa! Možete li zamisliti život bez nje? Ona je vaš spasilac kada treba oprati posuđe i odvojiti vrijeme da malo odmorite noge. Ali ne zaboravite, ipak morate povremeno očistiti uređaj kako bi radio najbolje što može, a i da biste spriječili stvaranje neprijatnih mirisa.

 

Neka vam ovaj vodič posluži da vas provede kroz sve što trebate znati da biste održali mašinu za suđe čistom. 

 

 

 

01.

Spremite alat

 

Potrebna vam je spužva, nekoliko komada suhih krpa, četkica za zube, tekuća voda, deterdžent za suđe ili neki drugi neabrazivni proizvod za čišćenje. Nemojte ni pomišljati da koristite metalne spužve sa aluminijumom ili gruba sredstava za čišćenje jako zaprljanih površina jer ćete tako napraviti ogrebotine pa čak izazvati koroziju na svom uređaju.    

 

 

 

02.

Pripremite uređaj za čišćenje 

 

Za detaljno čišćenje potrebno je da očistite uređaj i spolja i iznutra. Prvo što trebate uraditi jeste da izvadite sve odvojive dijelove. Izvucite donju korpu i ostavite je sa strane. 

 

Otpustite gornji propeler tako što ćete okretati zatvarač u smjeru suprotnom od kazaljke na satu. Donji propeler treba samo izvući. 

 

Nakon toga uklonite odvodni filter i tanku metalnu rešetku koja pokriva kućište.

 

 

 

03.

Očistite sve dijelove

 

Uzmite propelere, filter i rešetku i isperite ih pod mlazem vode. Možete koristiti i malo deterdženta za suđe ako želite. 

 

Najvažniji dio mašine za pranje suđa koji trebate očistiti jeste odvodni filter. Tu završavaju sve čestice hrane sa prljavog suđa. Ako ga ne čistite redovno, prljavština će se nakupiti i nastaće neprijatni mirisi, a vaša mašina za suđe neće više prati dobro kao prije. 

 

Sljedeći na spisku su propeleri ili prskalice. Veoma je važno da na mlaznicama na propelerima nema nikakvih prepreka. Obavezno pustite vodu kroz mlaznice prskalice kako biste bili sigurni da nisu blokirane. 

 

Posušite komponente kuhinjskim ubrusom ili ih pustite da se osuše na zraku prije nego što ih zamijenite. 

 

Zavisno od toga koliko često koristite mašinu za suđe, ovaj postupak trebate ponoviti svaka dva ili tri mjeseca kako bi vaša mašina za suđe radila ispravno i bez neprijatnih mirisa. Možete preskočiti čišćenje drugih dijelova, ali filter morate očistiti iz higijenskih razloga i da biste održali svježinu uređaja.

 

Bekove EverClean™ filtere je potrebno 4 puta manje čistiti od standardnih. Sistem prskalica prska vodu na filter iznutra, čisteći ga od spolja prema vani. 

 

 

 

04.

Obrišite unutrašnje površine

 

Pomoću mekane vlažne krpe obrišite unutrašnje zidove mašine za suđe. Dobro ih posušite prije nego što rastavite dijelove. Vlaga koja ostane zarobljena u mašini za suđe uzrokovaće stvaranje neprijatnih mirisa. A znate li zašto nastaju ti neprijatni miris: zbog bakterija!

 

 

 

05.

Očistite vanjske površine (za samostojeće mašine za suđe)

 

Ako je vaša mašina za suđe samostojeća, dobro obrišite njene spoljašnje površine takođe. Čišćenje vanjskog dijela vaše mašine za suđe je prilično jednostavno.

 

Kao i za većinu uređaja, možete koristiti samo vlažnu krpu ili mekanu stranu spužve sa toplom vodom i neabrazivnim sredstvom za čišćenje. Dobro osušite površine kako ne bi ostale mrlje od vode. 

 

 

 

06.

Redovno pokrećite program samočišćenja

 

Većina mašina za suđe ima program za samočišćenje kako bi se očistila mjesta kojima ne možete priči standardnim čišćenjem. Osim toga, pomoću toplote ovaj program uništava sve bakterije unutar uređaja sve do filtera i odvodnog sistema.

 

Za ovaj program nemojte koristiti standardni detedžent za pranje suđa u mašini. Pokrenite ga bez deterdženta ili sa komercijalno dostupnim sredstvima za samočišćenje.

 

Redovno čišćenje mašine za suđe je više od običnog održavanja kuće. Prije svega, ako je vaša mašina za suđe prljava, tada ni ona ne može imati dobre performanse čišćenja. Isto tako, ako želite da vaš uređaj dugo traje, njegovo čišćenje je prvo pravilo koje trebate poštovati. 

 

 

Želite ipak razgovarati s nekim?