Hvala vam na povratnim informacijama.
Ovaj proizvod ste upravo dodali Vašoj listi želja
Upravo ste uklonili ovaj proizvod iz Vaše liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Jeste li sigurni da želite očistiti Vašu listu želja
Nastaviti
Možete porediti samo proizvode iz iste kategorije.
Upravo ste dodali stavku za poređenje. Samo naprijed!
Stavka je uklonjena sa vaše liste za poređenje.
Vaša lista za poređenje je puna!
Na listi se nalazi samo 1 proizvod. Dodajte još za poređenje.

3 min pročitano

Šta piše na energetskoj oznaci na mašini za suđe?

Šta piše na energetskoj oznaci na mašini za suđe?
Šta piše na energetskoj oznaci na mašini za suđe?

 

 

Energetske oznake pružaju mnogo korisnih informacija o proizvodu. Pogledajmo detaljnije o kakvoj vrsti informacija se radi i šta one znače.

 

 

 

Šta je EU energetska oznaka?

 

EU energetska oznaka je standardizovani sistem ocjenjivanja energetske efikasnosti koji je propisala Evropska unija za većinu kućanskih aparata. Prva EU energetska oznaka se pojavila na uređaju 1994. godine. Od tada sve više kategorija uređaja je uključeno u energetsku regulativu Evropske unije i oznake su ažurirane nekoliko puta od tada. 

 

Glavna svrha EU energetskih oznaka jeste da se zajednički smanji potrošnja energije kućanskih aparata u Evropi čineći dvije stvari: 

 

1. Davanje jasnih kriterija za upoređivanje i pomaganje potrošačima pri izboru energetski efikasnijih proizvoda, i 

2. Podsticanje kompanija da stalno ulažu u razvoj energetski efikasnijih proizvoda. 

 

Energetske oznake uključuju vrijedne informacije o uređaju, kao što su godišnja potrošnja energije, nivo buke ili njegov kapacitet. Ove male naljepnice su kao pregled svih stvari koje biste trebali uzeti u obzir prilikom kupovine nove mašine za suđe.

 

 

 

Šta se nalazi na energetskoj oznaci mašine za suđe?

 

Evo kako izgleda EU energetska oznaka za mašine za suđe i šta znače simboli i brojevi na njoj: 

 

Pročitajte kako biste saznali šta tačno znače svaka ocjena i broj.

 

 

 

01.

Energetska klasa (A+++ do D)

 

Energetske ocjene mašina za suđe idu od A+++ do D, a najveće mašine su obično najefikasnije. Ipak zapamtite, mašina mora biti puna da bi dostigla najnižu potrošnju energije i vode po punjenju.

 

Jedna od glavnih komponenata koje utiču na efikasnost mašine je inverterski motor. Potražite mašine za suđe sa motorom bez četkica. Oni su efektivniji i tiši od drugih vrsta motora.

 

 

 

02.

Godišnja potrošnja energije (kWh/godišnje)

 

Energetske oznake na mašini za suđe pružaju procjenu godišnje potrošnje energije, iako tačnost ovog podatka zavisi od toga koliko često koristite uređaj. Godišnja potrošnja energije za mašine za suđe je procijenjena na osnovu 280 standardnih ciklusa pranja u toku godine, što znači oko 5 pranja sedmično. 

 

Vaše lične navike pranja suđa će napraviti veliki uticaj na stvarnu potrošnju energije vaše mašine za suđe. Ipak množenje godišnje potrošnje energije ove mašine s troškovima električne energije po kWh u vašoj regiji daće vam dobru procjenu koliko će koštati rad ovog uređaja tokom cijele godine. 

 

 

 

03.

Godišnja potrošnja vode (l/godišnje)

 

Energetske oznake na mašini za suđe pružaju procjenu godišnje potrošnje vode, što je generalno između 3.300 i 3.600 litara godišnje. Opet, ovo je zasnovano na 280 standardnih ciklusa pranja u toku godine.

 

 

 

04.

Klasa efikasnosti sušenja (A do G)

 

Ocjena efikasnosti sušenja mašine za suđe ide od A do G i pokazuje koliko je vaša mašina efikasna tokom sušenja.

 

 

 

05.

Kapacitet (broj mjesta)

 

Kapacitet mašine za suđe se izražava u „broju mjesta”. Jedno mjesto uključuje tanjir, tanjir za desert, čašu, činiju za supu, šolju za čaj, tanjirić i escajg.

 

 

 

06.

Nivo buke (dB)

 

Konačno, na energentskog oznaci možete naći i nivo buke pri radu uređaja. Većina modernih mašina imaju nivoe buke od oko 40-55 dB. Na primjer, normalan razgovor je oko 60 dB, dok je zvonjava kućnog telefona oko 80 dB. 

 

 

 

Zašto biste trebali brinuti o energetskoj efikasnosti?

 

Zbog dva osnovna razloga:

 

1. Vašeg kućnog budžeta i 

2. Životne sredine 

 

Tačno je da su mašine za suđe s višim energetskim ocjenama nešto skuplje, ali manje troše struju. Prelaskom na energetski efikasnu mašinu za suđe možete smanjiti troškove za električnu energiju i do 50 % i otplatiti vašu početnu investiciju za nekoliko godina. 

 

Troškovi električne energije veoma brzo rastu u cijelom svijetu. Naš životni stil je takav da zahtijeva sve veću potrošnju energije dok resursi postaju sve slabiji. Prema istraživanjima Evropske komisije, vaša ušteda bi mogla dostići 300 eura tokom životnog vijeka uređaja. I to ne računajući na rast cijene tokom vremena.   

 

Možda razmišljate „kakvu razliku pravi samo jedna mašina za suđe?”. Eto, to je kumulativni efekat. Energetska efikasnost nikada nije bila važnija nego sada kada je resursa sve manje i kada je uticaj našeg života na prirodu sve veći. 

 

Kada bi se u cijeloj Evropi zamijenile mašine za suđe sa onima koje su energetski efikasnije, ukupno bismo uštedili 2 TWh (a to je 2.000.000.000 kWh!) električne energije do 2020.  

 

 

Želite ipak razgovarati s nekim?