Hvala vam na povratnim informacijama.
Ovaj proizvod ste upravo dodali Vašoj listi želja
Upravo ste uklonili ovaj proizvod iz Vaše liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Jeste li sigurni da želite očistiti Vašu listu želja
Nastaviti
Možete porediti samo proizvode iz iste kategorije.
Upravo ste dodali stavku za poređenje. Samo naprijed!
Stavka je uklonjena sa vaše liste za poređenje.
Vaša lista za poređenje je puna!
Na listi se nalazi samo 1 proizvod. Dodajte još za poređenje.

3 min pročitano

Kako pravilno napuniti mašinu za suđe?

Kako pravilno napuniti mašinu za suđe?
Kako pravilno napuniti mašinu za suđe?

 

 

Vaša mašina za suđe možda je upravo vaš najbolji prijatelj u kuhinji, ali da biste bili sigurni da radi ispravno, moraćete je pravilno napuniti. Preopterećivanje ili nepravilno punjenje mogu značajno smanjiti učinak čišćenja, pa neka vas ovaj vodič provede kroz najbolje pristupe kada punite svoju mašinu za suđe.

 

 

 

Prije punjenja

 

Postoji uobičajena zabluda da morate temeljno isprati suđe i pribor prije nego što ih stavite u mašinu za suđe, zbog čega neki smatraju da bi mogli jednostavno ručno oprati svoje suđe. 

 

Pored toga što efikasnije troše vodu i energiju nego ručno pranje, za mašine za pranje suđa nije potrebno da suđe bude blještavo čisto prije nego ga stavite. Jednostavno ostrugajte ostatke i velike komade hrane i vaš uređaj će se pobrinuti za ostalo.

 

Uvijek je korisno pogledati unutrašnjost mašine prije novog punjenja, samo da biste se uvjerili da nijedan predmet nije pao u kadu tokom prethodnog ciklusa.

 

 

 

Šta raditi, a šta ne

 

Neki to zovu i umjetnošću. No postoje dva osnovna pravila za pravilno punjenje mašine za suđe. 

 

1. Stavite sve okrenuto prema sredini i

2. Ne dozvolite da se stvari dodiruju (koliko je to moguće) 

 

Mogli bismo dodati treće ako kažemo „nemojte pretrpavati”, ali drugo pravilo bi trebalo da pokriva i to. Ove dvije jednostavne navike osiguravaju da svaki predmet u mašini bude podjednako izložen vodi i da su njihove površine okrenute u smjeru vode.

 

 

 

Postavljanje na gornju policu

 

Gornja polica je za šolje, krigle, čaše i male činije. Postavite ove predmete naopako, s obje strane police, tako da voda može ući unutra. 

 

Gornja polica ima zupce (dugačke, tanke klinove za držanje predmeta u nizu) za male činije. Pobrinite da su činije postavljene tako da su one u prednjoj polovini okrenute zadnjom stranom, a one u zadnjoj polovini okrenute prednjom stranom. Ovim osiguravate da su unutrašnje površine činija izložene kruženju vode.

 

Izbjegavajte pretrpavanje, što u principu znači blokiranje ili skrivanje bilo koje površine od domašaja prskalice. Sve bi trebalo biti udobno složeno na polici, ne prelabavo da bi se moglo kretati, ne prečvrsto da se ne bi ogrebalo ili puklo.

 

Na gornju policu možete staviti i male ili srednje posude, ali pobrinite se da su okrenute prema dole. Vaša gornja polica može imati stalak za pribor koji se savija sa strane. Ovdje položite spatule, kutlače i druge dugačke pribore pazeći da bilo koja konkavna površina bude okrenuta prema dole. Ako vaša mašina za suđe nema stalak za pribor, jednostavno položite pribor između redova šolja ili čaša na gornju policu. Zapamtite ipak, drveni pribor i dobri kuhinjski noževi nikada ne idu u mašinu za suđe.

 

 

 

Korištenje korpe za escajg

 

Nekoliko stvari treba razmotriti kada govorimo o punjenju korpe za escajg. Prvo, obratite pažnju da nehrđajući čelik i srebro mogu reagovati u mašini za suđe i uzrokovati oštećenje srebrnog pribora. Pobrinite da ih stavite na suprotne strane korpe za escajg. 

 

Nemojte grupisati istu vrstu escajga—pomiješajte ga! Escajg iste vrste ima tendenciju „gniježđenja”, posebno kašike. To znači da voda ne može doći do svih površina predmeta. 

 

Jedan od sigurnih načina da se to izbjegne je korištenje proreza na poklopcima koji se savijaju preko većine korpi za escajg. Ovde se radi o tome da je to komplikovano i potrebno je duže da biste stavili i izvadili escajg. 

 

I konačno noževi idu glavom prema dole! Zbog sigurnosti stavite noževe s oštricama nadole, a ručke da izviruju. 

 

 

 

Fleksibilne police

 

Moderne mašine za suđe nude različite dodatne police i fleksibilna rješenja. Klizna treća polica za escajg postaje sve više popularna zbog prednosti da ostavlja prostora na donjoj polici. Tehnologije kao što je FlexiDrawer™ pružaju dodatnu fleksibilnost kod punjenja mašine za suđe.

 

 

 

Postavljanje na donju policu

 

Ovdje idu veći tanjiri i činije, kao i veći lonci i tave. Često ćete željeti staviti kombinaciju predmeta na nju. Tanjiri i činije trebaju biti postavljeni prema sredini mašine za suđe, čime osiguravate pravilnu izloženost prskalicama. Koristite zupce na donjoj polici da ih postavite pravilno. 

 

Ako vaša donja ladica ima savijajuće zupce, oni mogu biti korisni da biste napravili prostora za neobične predmete kao što su veliki lonci i tave. Ponovo, pobrinite se da su unutrašnje površine ovih predmeta okrenute prema prskalicama. 

 

Na kraju, svi veliki, ravni predmeti kao što su daske za sjeckanje ili tanjiri trebali bi ići uz stranu police kako ne bi smetali prskalicama.

 

 

 

Dakle, sada kada ste pravilno napunili mašinu za suđe, možete dodati neki deterdžent, odabrati svoj program i podići noge dok se vaš aparat brine za sav težak posao umjesto vas!

 

 

Želite ipak razgovarati s nekim?