Hvala vam na povratnim informacijama.
Ovaj proizvod ste upravo dodali Vašoj listi želja
Upravo ste uklonili ovaj proizvod iz Vaše liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Jeste li sigurni da želite očistiti Vašu listu želja
Nastaviti
Možete porediti samo proizvode iz iste kategorije.
Upravo ste dodali stavku za poređenje. Samo naprijed!
Stavka je uklonjena sa vaše liste za poređenje.
Vaša lista za poređenje je puna!
Na listi se nalazi samo 1 proizvod. Dodajte još za poređenje.

3 min pročitano

Kako riješiti problem kada mašina za suđe ne pere? 

Kako riješiti problem kada mašina za suđe ne pere?
Kako riješiti problem kada mašina za suđe ne pere?

 

 

Postoji nekoliko razloga zbog kojih efekat čišćenja mašine za suđe nije zadovoljavajući. Provjerite da li nešto od sljedećeg može riješiti problem.

 

 

 

Provjerite da li su rupe na prskalicama prljave ili začepljene

 

Prskalice u vašoj mašini za suđe imaju rupe kroz koje ispuštaju vodu u kadu. Ako su ove rupe začepljene, možda količina vode koja se ispušta u kadu nije dovoljna. U tom slučaju deterdžent u dozatoru se neće u potpunosti rastvoriti i suđe neće biti pravilno isprano.

 

Provjerite da li su začepljene rupe na prskalicama. Redovno ih skidajte i čistite ili kada se začepe.

 

Za čišćenje gornje prskalice okrenite maticu suprotno od kazaljke na satu i skinite zajedno maticu i prskalicu. Skinite donju prskalicu povlačenjem nagore. Operite prskalice pod česmom. Koristite četkicu da odčepite rupe.

 

Pobrinite se da čvrsto zategnete maticu kada budete vratili gornju prskalicu na mjesto. Stavite donju prskalicu na mjesto i gurajte nadole dok ne čujete klik.

 

 

 

Pobrinite se da je uređaj pravilno napunjen

 

Možda nepravilno stavljate suđe ili preopterećujete mašinu za suđe. Pobrinite se da su svi sudovi pravilno nagnuti i da se ne dodiruju niti da dodiruju pokretne dijelove mašine za suđe. 

 

Ako mašinu za suđe ne napunite pravilno, lagane plastične čaše ili stakleni predmeti mogu se pomjerati i prevrtati, puneći se vodom za pranje. Suđe može ometati otvaranje poklopca dozatora ili okretanje prskalica.

 

Kada napunite mašinu, pustite prskalice jedan krug da biste bili sigurni da se mogu slobodno kretati. Pogledajte naš vodič o tome kako napuniti mašinu za suđe za više informacija. 

 

 

 

Pobrinite se da ste izabrali odgovarajući program

 

Program pranja koji ste izabrali možda nije odgovarajući za suđe koje želite oprati. Za jako zaprljano suđe odaberite program sa višom temperaturom i dužim ciklusom.

 

 

 

Provjerite da li je filter prljav ili začepljen

 

Vaša mašina za suđe ima odvodni filter kojeg treba čistiti. Uklonite odvodni filter sa mašine i provjerite da li ima taloga hrane.

 

Izvucite donju policu iz mašine da biste došli do odvodnog filtera. Uklonite filter sa dna uređaja, a potom ga operite pod česmom. Redovno ponavljajte ovaj proces kako biste postigli pravilan odvod vode i spriječili neželjene mirise.

 

 

 

Iskoristite prednost funkcije filtera EverClean™ 

 

Mnoge Beko mašine za suđe dolaze sa funkcijom filtera EverClean™. Ova funkcija koristi poseban sistem mlaznica koje čiste odvodni filter s unutrašnje strane uređaja. Zahvaljujući filteru EverClean™, filter na vašoj Beko mašini za suđe treba četiri puta rjeđe čistiti.

 

 

 

Pobrinite se da skinete ostatke hrane sa suđa

 

Zapečeni i osušeni ostaci hrane možda neće biti očišćeni u mašini za suđe. Takvi ostaci hrane bi također mogli da začepe filter i odvodno crijevo. Uklonite rukom ostatke hrane prije stavljanja suđa u mašinu.

 

 

 

Provjerite da li u dozatoru deterdženta ima vlage

 

Deterdžent se neće potpuno isprazniti u kadu ako je dozator deterdženta vlažan kada sipate deterdžent. Ovo može dovesti do toga da se suđe ne može pravilno oprati. Osušite pregradak za deterdžent prije nego što ga naspete.

 

 

 

Provjerite da li je deterdžent vlažan

 

Vlažan deterdžent će se zalijepiti za dozator i neće se u potpunosti rastvoriti i isteći u kadu. Ovo može dovesti do toga da se suđe ne može pravilno oprati. Držite deterdžent za mašinu za suđe u zatvorenoj posudi, bez vlage i prekomjernih temperatura.

 

 

 

Izbjegavajte upotrebu neodgovarajućeg deterdženta i drugih proizvoda

 

Obavezno koristite deterdžente, sredstvo za ispiranje i sol koji su posebno namjenjeni za mašine za suđe. Nikada ne upotrebljavajte tekući deterdžent, sapun za ruke, izbjeljivač, ocat ili bilo koje druge hemikalije, jer ovi proizvodi smanjuju učinak mašine za suđe, uzrokuju hrđanje metala i čak mogu skratiti vijek trajanja uređaja.

 

 

 

Izbjegavajte upotrebu premalo ili previše deterdženta

 

Ako koristite praškasti deterdžent, prilagodite količinu prema zahtjevima programa i stepenu zaprljanosti suđa. Uvijek obratite pažnju na oznake nivoa i ne prekoračujte ih.

 

 

 

Pobrinite se da je poklopac dozatora deterdženta pravilno zatvoren

 

Ako ostavite poklopac dozatora otvorenim prije početka ciklusa, deterdžent će biti ispušten prerano i vaše suđe neće biti pravilno oprano. Pobrinite se da je poklopac dozatora deterdženta čvrsto zatvoren nakon dodavanja deterdženta.

 

 

 

Razmotrite tehničke probleme

 

Ako se problem nastavi, možda je neispravan grijač ili termostat vaše mašine za suđe. Ako sumnjate da je ovo problem, kontaktirajte ovlaštenog servisera.

 

 

Želite ipak razgovarati s nekim?