Hvala vam na povratnim informacijama.
Ovaj proizvod ste upravo dodali Vašoj listi želja
Upravo ste uklonili ovaj proizvod iz Vaše liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Jeste li sigurni da želite očistiti Vašu listu želja
Nastaviti
Možete porediti samo proizvode iz iste kategorije.
Upravo ste dodali stavku za poređenje. Samo naprijed!
Stavka je uklonjena sa vaše liste za poređenje.
Vaša lista za poređenje je puna!
Na listi se nalazi samo 1 proizvod. Dodajte još za poređenje.

3 min pročitano

Kako riješiti problem kada mašina za suđe ne suši pravilno?

Kako riješiti problem kada mašina za suđe ne suši pravilno?
Kako riješiti problem kada mašina za suđe ne suši pravilno?

 

 

Postoji nekoliko razloga zbog kojih mašina za suđe ne suši pravilno. Provjerite da li nešto od sljedećeg može riješiti problem.

 

 

 

Pobrinite se da je uređaj pravilno napunjen

 

Možda nepravilno stavljate suđe ili preopterećujete mašinu za suđe. Pobrinite se da su svi sudovi pravilno nagnuti i da se ne dodiruju niti da dodiruju pokretne dijelove mašine za suđe za optimalan učinak cijeđenja. 

 

Ako mašinu za suđe ne napunite pravilno, lagane plastične čaše ili stakleni predmeti mogu se pomjerati i prevrtati, puneći se vodom za pranje. Suđe može ometati otvaranje poklopca dozatora ili okretanje prskalica.

 

Kada napunite mašinu, pustite prskalice jedan krug da biste bili sigurni da se mogu slobodno kretati. Pogledajte naš vodič o tome kako napuniti mašinu za suđe  za više informacija. 

 

 

 

Pobrinite se da koristite sredstvo za ispiranje

 

Možda je mašina za suđe potrošila sredstvo za ispiranje ili možda postoji problem sa ispuštanjem sredstva u uređaj. Sredstvo za ispiranje raspršuje vodu sa površine vašeg suđa za vrijeme završnog ispiranja i pomaže u procesu sušenja. Ono spriječava da se kapljice vode suše na vašim staklenim predmetima i da ostavljaju fleke od vode. 

 

Kada se lampica za sredstvo za ispiranje na vašoj mašini za suđe upali, vrijeme je da ga dopunite. Spremnik za sredstvo za ispiranje se nalazi unutar vrata mašine za suđe, pored pregratka za deterdžent. Otvorite poklopac spremnika, sipajte sredstvo za ispiranje dok ne napunite spremnik, a potom zatvorite poklopac. 

 

 

 

Obavezno otvorite vrata kada se ciklus završi

 

Vodene kapljice bi se mogle vratiti na suđe ako ostavite vrata mašine zatvorena nakon završenog ciklusa. Moguće je da vaša mašina za suđe pravilno osuši suđe, ali vreo i vlažan vazduh unutar uređaja stvara vodene kapljice kako se vazduh hladi.

 

Pobrinite se da otvorite vrata mašine za suđe nakon ciklusa i da ih ostavite blago otvorena da vreo vazduh može izaći. Neke mašine za suđe Beko imaju automatsko otvaranje vrata koje otvara vrata odmah po završetku ciklusa pranja kako bi se vlažni zrak ispustio.

 

 

 

Obavezno aktivirajte funkciju deterdženta u tabletama prije korištenja

 

Deterdženti u tabletama su manje efektivni u ispiranju i sušenju. Vaša mašina za suđe može biti posebno programirana da radi sa deterdžentima u tabletama kako bi nadoknadila ovo.

 

Neke mašine za suđe Beko dolaze sa senzorima za tablete i mogu prepoznati da li koristite deterdžent u tabletama. Ako vaša mašina za suđe nema tu funkciju, obavezno ručno aktivirajte postavku deterdženta u tabletama prilikom korištenja tableta. Tablete nisu preporučljive za kratke programe.

 

Iako neke tablete imaju 2-u-1 formulu, preporučuje se da ipak koristite i sredstvo za ispiranje uz ove tablete.

 

 

 

Pobrinite se da ste izabrali odgovarajući program

 

Program pranja koji ste izabrali možda nije odgovarajući za suđe koje želite oprati. Pobrinite se da izaberete odgovarajući program prema vrsti sudova koje perete.

 

 

 

Zapamtite da se predmeti od plastike i teflona teže suše

 

Plastika ne zadržava istu količinu toplote kao materijali poput stakla ili porcelana, a površinski napon na teflonu može uzrokovati da se kapljice vode zadrže. To znači da kuhinjski pribor napravljen od ovih materijala može ostati mokar dok je sve ostalo potpuno suho.

 

Mnoge Beko mašine za suđe imaju tehnologiju AquaFlex® koja osigurava najbolje rezultate sušenja, čak i za plastiku i teflon.

 

 

 

Izbjegavajte pranje suđa s oštećenim površinama

 

Voda se možda neće potpuno osušiti ako površine predmeta imaju znakove propadanja. Kapi vode mogu se zadržati u porama ili udubljenjima čak i nakon ciklusa pranja i sušenja. Izbjegavajte prati ove predmete u mašini za suđe.

 

 

 

Razmotrite tehničke probleme

 

Ako se problem nastavi, možda je neispravan grijač ili termostat vaše mašine za suđe. Ako sumnjate da je ovo problem, kontaktirajte ovlaštenog servisera.

 

 

Želite ipak razgovarati s nekim?